Vjerovali ili ne, soda bikarbona tablete postoje

Avatar photo

Već decenijama unazad soda bikarbona je namirnica koje svako domaćinstvo ima. Poznata je kao prah za sve i svašta, bilo da su to stomačni problemi, žgaravica, loš zadah, žuti zubi ili čak zarđala rerna ili šporet.

Jedno od “narodnih” lijekova za sve stomačne probleme je kašičica sode bikarbone. Nije vam strano bilo čuti od vaših baka “sine samo uzmi malo sode bikarbone, promućkaj i sve će to biti dobro”.

Međutim, kada je riječ o sodi bikarboni, jedan od problema je taj što niko zapravo ne zna kako i koliko konzumirati ovu namirnicu za stomačne probleme. Upravo zbog toga, jedna farmaceutska kompanija se dosjetila da napravi prve tablete sode bikarbone!

Jedna tableta sode bikarbone sadrži 650 mg Na hidrogenkarbonata, te ne sadrži aluminijum. Važno je napomenuti da je soda bikarbona slabo alkalna te zbog toga ona djeluje na regulisanje viška želudačne kiseline, kao i smanjenje simptoma gorušice (gorušica daje osjećaj peckanja i boli iz želuca ka grlu).

Zbog nepravilne i neredovne ishrane ljudi se često susreću sa ovim simptomima koje soda bikarbona dosta reguliše. Međutim, kao što smo već pomenuli, problem pri upotrebi praha sode bikarbone je taj što “bake” ne znaju koliko zapravo kašičica vam je potrebno.

Konzumiranjem soda bikarbona tableta vi dozirate unos hidrogenkarbonata te na taj način regulišete sve probleme koji se javljaju u vašem želucu.

Možda te zanima
jacanje imunoloskog sistema

Da bi stvar bila još interesantnija, rok trajanja tableta je tri godine, a cijena tableta je skoro pa identična kao i cijena praha.

Ako ste se i vi, kao i ZdraviJa, oduševili ovom inovacijom, vrijeme je da odete do obližnje apoteke i potražite Soda bikarbona tablete. A ako vam je prevruće i nemate vremena da odete do apoteke, tablete možete poručiti ovdje.

Genijalno, zar ne? 🙂

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh