Nisi sama – pogledaj kako uraditi samopregled dojke (VIDEO)

Avatar photo
samopregled

Rak dojke čini vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim zemljama. Kako biste na vrijeme otkrili karcinom, bitna je prevencija koja podrazumijeva samopregled dojki, ali i niz drugih aktivnosti za poboljšanje zdravlja. U nastavku teksta potražite detalje i pogledajte odličan video koji je prošle godine snimila Ida Prester.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena oboljelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine.

Oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u mnogim zemljama širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od raka dojke.

S obzirom da uzroci raka dojke nisu u potpunosti razjašnjeni, rano otkrivanje ove bolesti predstavlja vid sekundarne prevencije karcinoma dojke. Kako bi se dovelo do smanjenja smrtnosti ove bolesti i rak dojke dijagnostikovao u što ranijoj fazi, kao i unaprijedio kvalitet života oboljelih žena, Svjetska zdravstvena organizacija promoviše nacionalne programe za kontrolu karcinoma dojke.

Organizovani skrining raka dojke podrazumijeva pozivanje i pregled mamografijom (radiografsko snimanje) žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dvije godine. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primjenom adekvatne terapije i kontinuiranim liječenjem se može spasiti život i unaprijediti kvalitet života oboljelih žena.

Jedan od ciljeva sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke je i unapređenje svijesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih skrining pregleda.

Plan ranog otkrivanja u 3 faze:

  • mjesečni samopregled dojki od 20. godine života
  • klinički pregledi dojki od strane ljekara najmanje svake dvije godine počev od 20. godine života, a svake godine preko 40. godine života
  • skrining-mamografije, snimanje dojke na posebnom rendgen-aparatu za dojku, mamografu, na dvije godine kod žena starijih od 50 godina, kao i visoko rizičnih žena starih od 40 do 50 godina.

Žene mlađe od 40 godina sa slučajevima raka dojke u porodici ili drugim faktorima rizika, potrebu i učestalost mamografskih pregleda treba da dogovore sa svojim ljekarom.

Samopregled dojke

Za uspješan smopregled dojke treba da poznajete normalno stanje svojih dojki. Samopregled dojke treba da obavljate jednom mjesečno neposredno nakon menstrualnog ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, pregled obavljate istog dana svakog mjeseca.

Samopregledom dojke činite sebi svojevrstan poklon u pogledu zdravlja. On će Vam omogućiti da dobro upoznate svoje dojke i najbrže primijetite eventualnu promjenu koju ranije niste imali. Obraćanjem ljekaru za bolesti dojke razjasnićete o čemu se radi. Većina promjena u dojci je bezazlena, ali oprez je neophodan.

Udruženje “Nismo same” snimili su edukativan video sa Idom Prester o samopregledu dojke. Pogledajte video!

Zdrava ishrana

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih ćelija. Sistem odbrane možemo pronaći u antioksidansima koji štite zdrave ćelije i pomažu tijelu pri izlučivanju štetnih tvari.

Bijeli luk i lukovice bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak, a polifenoli u zelenom čaju takođe imaju antioksidativna svojstva. Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću.

Vitamin C: citrusi, bobičasto voće, paradajz, krompir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika.

Možda te zanima
odeca od algi

Vitamin E: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki puter, kupus, jaja, ulje pšeničnih klica.

β-karoten: mrkva, špinat, kupus, tikve, marelica.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.

Detalje o zdravoj ishrani i pripremi ukusnih i zdravih jela potražite u našim rubrikama JEDEM i PRAVIM.

Redovan samopregled, konsultacije sa doktorom i zdrava prehrana zaista jesu ključ prevencije od karcinoma dojke i zato budite odgovorni prema sebi, ali i svojim bližnjima i odaberite zdravlje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh