Oktobar je – Poklanjamo ultrazvučni pregled dojke

Avatar photo

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena oboljelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine.

S obzirom da uzroci raka dojke nisu u potpunosti razjašnjeni, rano otkrivanje ove bolesti predstavlja vid sekundarne prevencije karcinoma dojke. Kako bi se dovelo do smanjenja smrtnosti ove bolesti i rak dojke dijagnostikovao u što ranijoj fazi, kao i unaprijedio kvalitet života oboljelih žena, Svjetska zdravstvena organizacija promoviše nacionalne programe za kontrolu karcinoma dojke.

Svaka žena nakon 20. godine života treba da krene sa redovnim samopregledima dojke koji se rade otprilike drugog do petog dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Kod žena kod kojih postoji genetske predispozicije, preporučuju se češće kontrole i obavezni ultrazvučni pregledi. U slučaju da se primjete promjene na dojci, potrebno se što ranije jeviti ljekaru i uraditi analize.

Ovim povodom, odlučili smo da naše dvije čitateljke nagradimo ultrazvučnim pregledom dojke u zdravstvenoj ustanovi “Preventiva Medical“.

Možda te zanima
sve o migrenama

Pravila učešća pogledajte na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram, a darivanje traje do petka, 16. oktobra.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh