Njeno veličanstvo – Bjelašnica

Avatar photo

Da li ste se ikada popeli na vrh planine? Ovaj osjećaj je teško opisati riječima. Odjednom ste moćni, ispunjeni, i mirni, i uzbuđeni i poprilično je lako shvatiti zašto su drevni Grci stanovnike planine Olimp smatrali bogovima. Dakle, ukoliko biste voljeli da znate šta to Bog vidi sa neba, put pod noge i na planinu. Mi vam preporučujemo da se zaputite na – Bjelašnicu.

Ono što je specifično kod ove planine jeste njena ćudljiva klima. Ona je rezultat geografskog položaja Bjelašnice u Dinarskim planinama, geološkog sastava i nadmorske visine. Najviši dio dinarske pregače prema Jadranskom moru u dužini od 300 m predstavlja granicu uticaja dvije vrste klima – mediteranske i kontinentalne. Tako se na Bjelašnici sukobljavaju vazdušne mase sa mora i planine, a rezultat su veće padavine i susnježica u jesenjem periodu, a više snijega u zimskom periodu, koji se zadržava do duboko u proljeće. Na Bjelašnici je čak moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu, zbog čega je često nazivaju i divljom planinom.

Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojoj  je takođe održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima, ne tako davne 1984.

Na najvišem vrhu  (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka  stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama Bjelašnica svoje ime duguje bjelini kamena od koga je sačinjena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do avgusta mjeseca.

Možda te zanima
detoks posle praznika

Visoravan oko Bjelašnice nudi i u ljetnom periodu izvanredne mogućnosti za rekreaciju, oporavak, sport i planinarenje. Tokom toplih mjeseci ona je pokrivena tepihom raznog drveća, zelenih, žutih i narandžastih listova, a sami vrhovi su rijetko kad goli i bez snijega. Sjaj rijeka i povremeni bljesak nekog planinskog jezerceta ili manjeg slapa, je ono što šetnju po ovoj planini čini još ljepšom. Zanimljiva flora i fauna, prelijepa brda i istinska divlja priroda pružaju šansu da ovo područje tokom čitave godine privuče brojne goste.

Dakle, bilo da ste pasionirani skijaš, planinar ili čisti hedonista koji voli da uživa u prirodi, vaše sljedeće odredište neka bude naša čarobna Bjelašnica.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh