Obrok u određeno vrijeme recept za zdravlje i vitkost

Avatar photo

Ako težite vitkoj liniji i zdravom organizmu, nije dovoljno da se samo zdravo hranite i vježbate, nego je jako bitno i vrijeme kada to radite. Ako ne vodite računa u koje vrijeme jedite i koju količinu hrane, sigurno je da ćete imati problema kako sa zdravljem, tako sa i sa viškom kilograma.

Kada je najbolje da jedete i koliko, Zdravija donosi u tekstu u nastavku.

Želudac najviše radi ujutru između 7 i 9 časova. Tada bi trebalo jesti i dati želucu hranu kako bi je on najbolje iskoristio. Zato se dešava da ako malo ili kasno doručkujemo, već oko 11 sati budemo gladni.

Stručnjaci tvrde da se želudac odmara između 19 i 21 čas i da tada ne treba jesti. Preporučuje se da večera bude oko 18 časova i da to bude manja porcija lake hrane. Ukoliko, iz objektivnih razloga, ne možemo tada da večeramo, onda to ne bi trebalo da bude poslije 20 časova. Savet je da obrok bude manji i lakši što se kasnije večera.

Kada doručkovati?

Najoptimalnije vrijeme za doručak je četrdesetak minuta nakon ustajanja. Odmah nakon ustajanja i našim organima treba vremena “da se probude i rasane”. Organi za varenje počinju da rade i prvo što rade je “detoksikacija”. Kada oni to završe, onda je vrijeme za doručak, kako bismo im dali “gorivo”. Ukoliko odložimo ili preskočimo doručak, želudac tjeramo da radi “na prazno”.

Da li treba jesti uvijek u isto vrijeme?

Poželjno je da se svakoga dana jede u približno isto vrijeme, jer se organizam navikne na taj ritam i tada su želudac i ostali organi za varenje spremni za hranu i pravilno je “obrade”. Neredovna ishrana samo “zbunjuje” naš probavni sistem, tako da on luči sokove u određeno vrijeme, a mi ga opterećujemo u neko drugo vrijeme.

Količina hrane je individualna, ali kada redovno jedemo, onda treba i da odredimo količinu hrane koju ćemo pojesti. Ukoliko jednom jedemo malo, a drugi put mnogo – samo šokiramo želudac i tjeramo ga da nepravilno radi.

Možda te zanima

Koliko puta dnevno treba jesti?

Stručnjaci preporučuju 4 do 5 manjih obroka dnevno. To podrazumijeva tri veća obroka (doručak, ručak i večera) i dvije užine. Inspiraciju za zdrave obroke možete potražiti u našoj rubrici Pravim.

Ishrana je stvar organizacije, pa ZdraviJa preporučuje da isplanirate svoj jelovnik, jer je to jedan od preduslova za zdrav i dug život.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh