Omlet sa špinatom za savršen početak dana

Avatar photo
omlet

Okus mu je izvanredan i bogat, zasitan je bez obzira da li je pripremljen za doručak, ručak ili večeru. Znate li šta je u pitanju? Omlet, naravno!

Sastojci za pripremu ovog, vjerovatno najjednostavnijeg jela, su samo jaja, začini i drugi dodaci po vašoj želji. Omlet je savršen obrok, i ukusom i nutritivnom vrijednošću, a za njegovu pripremu vam je potrebno svega 90 sekundi. Ukoliko ste upravo ogladnili kao i mi, pronađite recept na kraju teksta i trk u kuhinju.

Varijacija omleta je mnogo, ipak među znalcima omiljeni je klasični francuski omlet. Ukoliko do sada niste ovladali umijećem pripreme ovog omleta, sada je pravo vrijeme da savladate ovu, itekako jednostavnu tehniku.

Kako napraviti savršen omlet?

Adekvatna tava je od esencijalne važnosti jer će prevelika tava dovesti do prebrzog pečenja i tvrde spoljašnjosti, a tekuće unutrašnjosti omleta. Imajte u vidu da omlet treba biti što tanji pa nemojte izabrati ni premalu tavu.

Pravilo nalaže da je za jedan omlet najbolje koristiti 2 jaja. Ukoliko pripremate omlet za dvije osobe možete upotrijebiti 4 jaja, ali nikad ne pecite omlet od više od 5 jaja. Preporučujemo vam da jaja prije pripreme pola sata do sat vremena držite na sobnoj temperaturi, jer će to pospješiti ravnomjerno pečenje omleta. Isto vrijedi i za druge namirnice koje planirate dodati u jelo.

Kada je riječ o masnoći na kojoj se omlet priprema, tu dileme nema: najbolji izbor je bez konkurencije maslac. Osim što će osigurati bogat okus, maslac brzo postiže visoku temperaturu potrebnu da se na jajima u tek nekoliko sekundi stvori fina “korica”.

omlet

Priprema:

  • U zdjelicu razbijte jaja i viljuškom ih snažno izmutite. Jajima možete dodati 2 kašike vode koji će omletu dati željenu prozračnost, te prstohvat soli i papra.
  • U međuvremenu zagrijte tavu sa malo maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije, izlijte jaja u posudu i pomoću špatule rasporedite jaja po cijeloj površini tave.
  • Smanjite temperaturu i prestanite miješati. Kada se jaja počnu lagano peći i otvrdnu, ali su i dalje na vrhu tekuća pravo je vrijeme za dodatak željenih sastojaka.
  • Bez obzira jeste li se odlučili za šunku, gljive, sir ili povrće (koji ste prethodno očistili i pripremili) ne pretjerujte s njihovom količinom. ¼ šolje je dovoljno za omlet od 2 jaja.
  • Jaja pecite još vrlo kratko, a zatim špatulom ili viljuškom presavijte rub prema sredini tave. Kada poprimi zlatnožutu boju, presavijte omlet do kraja da poprimi oblik valjka i prebacite ga na tanjir za serviranje.
  • Po želji, ukrasite svježim začinskim biljem.

Ekipa magazina ZdraviJa vam želi ugodan i produktivan dan!

Možda te zanima
najbolje povrce

Možda vam budu interesantni i ovi recepti:

Idealan doručak – slani mafini od jaja i povrća

Zdravi doručak – jaja u avokadu

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh