Kako nedostatak vitamina može uticati na vašu rutinu vježbanja

Avatar photo
nedostatak vitamina

Raznovrsnom i kvalitetnom prehranom u pravilu osiguravamo našem organizmu sve potrebne sastojke, no ponekad se javljaju povećane potrebe za određenim vitaminima i mineralima, zavisno od obima i vrste fizičke aktivnosti kojom se bavimo. Kako da nadoknadite nedostatak vitamina u organizmu, čitajte u nastavku.

Učestali i naporni treninzi dodatno iscrpljuju zalihe ovih važnih nutrijenata, a na nama je da te simptome na vrijeme prepoznamo, kako bismo  spriječili dugoročne posljedice i osigurali optimalan kvalitet treninga.

Hrana naravno igra ogromnu ulogu i u postizanju zacrtanih planova i rezultata koje želimo postići treniranjem. Sportska prehrana koja podrazumijeva uzimanje različitih suplemenata mora biti komplementarna vašoj prehrani kako biste mogli nadoknaditi nutritivne nedostatke koji su vam potrebni tokom perioda treniranja.

Najpopularniji dodaci sportske prehrane su različiti proteinski napici, a sportisti redovno koriste i proizvode poput aminokiselina, kreatina, glutamina i različitih vitamina.

Vrlo je važno paziti i na minerale poput magnezijuma, natrijuma i kalijuma čije zalihe vrlo brzo trošimo ako smo aktivni i redovno se bavimo sportskim aktivnostima, a zapravo su nam neophodni za pravilno funkcioniranje organizma i često ih upravo zanemarujemo.

U svakom slučaju, valja imati na umu da su suplementi tek dodaci pravilnoj prehrani i nikako ne mogu zamijeniti zdrave i izbalansirane obroke. Nisu nam svi vitamini i minerali neophodni u istoj mjeri. Utvrđeno je da sportisti najčešće imaju deficit minerala koji uključuje nedostatak gvožđa, kalcijuma i vitamina C.

Nedostatak vitamina D

Jedan od najneophodnijih vitamina unosi se prirodnim putem preko sunčeve svjetlosti i teško ga je apsorbovati putem hrane. Tokom jeseni i zime može da dođe do nedostatka, zbog čega je potrebno “pojačati” njegovu dozu i namirnicama unositi oko 10 miligrama dnevno.

Njegov uticaj je važan u održavanju jakih kostiju i zuba. Nedostatak ovog vitamina vidi se u bolovima u kostima, spontanim prelomima i slabošću mišića, što je uzrokovano nedovoljnom resorpcijom kalcijuma i fosfata.

nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina B12

Pošto se uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima i crvenom mesu, ovo je ključni dodatak za osobe koje iz bilo kog razloga, ne jedu meso. Ovaj vitamin je važan za zdrav nervni i imuni sistem i potreban je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Kalcijum

Nizak nivo kalcijuma u krvi, poznat kao hipokalcemija, može da se manifestuje u simptomima kao što su spazam mišića, grčevi i, u teškim slučajevima, epilepsija. Konzumiranje dodatnih tableta može da bude preporučeno osobama koje imaju problem sa gustinom kostiju.

Gvožđe

Unos gvožđa je veoma važan za sportiste, vegane i vegetarijance. Manjak može da uzrokuje anemiju, hronični umor, probleme sa disanjem i blijedu kožu.

Ovaj mineral služi u proizvodnji hemoglobina, kao glavnog nositelja i opskrbljivača kiseonikom svih tkiva i stanica u organizmu. Dovoljan unos je glavni preduslov pravilnoj mišićnoj funkciji, a potrebe sportaša za njim su povećane, posebno pri jakim i iscrpljujućim treninzima.

Možda vam bude interesantno: Proso – kako se sprema i ideje uz šta sve možete da ga jedete

Magnezijum

Magnezijum djeluje zajedno sa kalcijumom u kontroli električnog impulsa u ćeliji. Budući da tijelo nedostatak magnezijuma nadoknađuje tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezijuma može biti vrlo opasan. Neki od najčešćih simptoma su glavobolja, umor, vrtoglavica, razdražljivost, bolovi i grčevi u mišićima, te gubitak apetita.

Na jačim treninzima, pri pojačanom znojenju, ovaj mineral se ubrzano gubi iz organizma, a potrebe organizma rastu za dodatnih 20% unosa, zato je poželjno u takvim slučajevima, uz uravnoteženu prehranu, posegnuti za dodacima prehrani.

Koje dodatke prehrani koristiti kada imate nedostatak vitamina i minerala?

nedostatak vitamina

Ono što ZdraviJa preporučuje kao idelan dodatak prehrani je Biolectra Magnezij 300mg, koji osigurava vaše tijelo sa potrebnim količinima ovog veoma bitnog minerala isporučujući ga direktno u mišiće te tako doprinosi njihovoj normalnoj funkciji.

Ukoliko vas grč zaustavi-magnezij vraća balans te opušta mišić. Svako ko ima pretrpan raspored ili želi da živi život punim plućima računa na zdravu mišićnu podršku u svakom trenutku.

Bilo da se penjete uz stepenice, idete u kupovinu, šetate, trčite, vozite automobil ili bicikl, obavljate svakodnevne kućanske poslove, sjedite ili spavate, vaši mišići rade 24h dnevno svaki dan. Obično niste svjesni toga jer ne osjetite njihovu svakodnevnu aktivnost u procesima kontrakcije i relaksacije, ali kada ovaj sistem zakaže, itekako to primijetite.

Ne dozvolite da ovo bude problem jer rješenje postoji. Kako se ovo ne bi dešavalo baš vama, bitno je da obratite pažnju na adekvatno snabdijevanje mišića magnezijumom. Vaše potrebe mogu biti pokrivene svakodnevnim uzimanjem samo jedne vrećice Biolectra Magnezij 300mg.

Možda te zanima
saveti za polumaraton

Jednostavno korištenje

Direkt forma omogućava jednostavno korištenje u svakom trenutku bez tečnosti, što je vrlo praktično pogotovo dok ste u pokretu. Mikrogranule se upotrebljavaju bez vode tako što se sipaju direktno u usta, brzo se otapaju na jeziku te otpuštaju magnezijum koji se deponuje direktno na mjesto djelovanja tj. u mišiće.

Svakodnevno uzimanje magnezijuma pomaže da održite mišićnu snagu te zdravi mišići mogu postići još i više. Adekvatnim radom mišići šalju signale koji podstiču vaš imunitet i metabolizam koji mogu biti ugroženi različitim faktorima životne sredine.

Zdrav i uravnotežen imunitet čini jedan od osnovnih preduslova za zdravlje čovjeka, tako da ukoliko želite da podstaknete vašu vitalnost, pobrinite se da obezbijedite svoj organizam dovoljnom količinom magnezijuma.

Magnezijum kao najznačajniji mineral našeg vremena

Više od 300 vitalnih enzimatskih ćelijksih reakcija direktno zavise od unosa i količine magnezijuma kojom organizam raspolaže. Posljednja otkrića pokazuju da je on i mineral koji može spasiti srce od srčanih oboljenja te je i zato adekvatno snabdijevanje organizma magnezijumom veoma bitna.

Biolectra Magnezij 300mg dostupan je u dva različita okusa i to limun i narandža. Ne sadrži šećer te je pogodan i za dijabetičare i trudnice. Ov

nedostatak vitamina

Nedostatak vitamina A i vitamina C

Ukoliko imate nedostatak vitamina A i vitamina C, preporučuje se njihov unos putem raznovrsne hrane, kao što su mrkva, kivi i paprika. Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do neželjenih promjena na kostima, koje postaju krhke i lomljive, zglobovima i kapilarama, a može doći i do pojave anemije.

Dnevna preporuka za odraslu osobu je oko 500 mg, ali u slučajevima povećane potrebe organizma, nećete pogriješiti i sa povećanjem doze. Nedostatak vitamina je potrebno nadoknaditi za pravilno funkcionisanje organizma i dobro zdravlje.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, kada je u pitanju nedostatak vitamina, te da ćete na vrijeme svoj organizam opskrbiti potrebnim vitaminima i mineralima kako biste bez poteškoća uživali u vašoj rutini vježbanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh