Oralnim seksom možete prenijeti opasnu bakteriju

Avatar photo

Prva pomisao na seks nas asocira na užitak, strast, emociju, igru i zadovoljstvo. Međutim, pored užitka i pravljenja potomstva, seks nosi i rizike, a to su zapravo SPI (seksualno prenosive infekcije). Iako se oralni seks čini kao najsigurnija vrsta odnosa, zapravo to i nije, izostavši činjenicu da su neželjene trudnoće nemoguće. Naime, postoje infekcije koje se prenose baš oralnim odnosom, a jedna od njih je i bakterija o kojoj danas pišemo, gonoreja.

Jedan od najvećih problema ove infekcije je činjenica da je ovu bakteriju jako teško izliječiti, ponekad skoro i nemoguće.

Doktorica Svjetske Zdravstvene Organizacije, Teodora Wi, izjavila je da je gonoreja izrazito popularna bakterija, jer što više antibiotika tijelo ubaci, to otpornija gonoreja postaje.

Upravo zbog ove činjenice, analize Svjetske Zdravstvene Organizacije pokazuju da je otpor na antibiotike već viđen u 77 država širom svijeta.

Svjetske organizacije i vlasti napominju da korištenje kondoma treba da bude prisutno i tokom oralnog odnosa.

A šta je zapravo gonoreja?

Pomenuta infekcija je uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoea, koja je prenosiva putem analnog, oralnog i vaginalnog seksualnog odnosa.

Simptomi ove infekcije su žuti i zeleni iscjedak iz polnih organa, bol pri mokrenju, kao i krvarenje između menstruacija.

Možda te zanima
svila nega lica

Ignorisanje simptoma kao i neliječenje istih može dovesti do nastanka drugih bolesti.

Ako ste primijetili neke od ovih simptoma, posjetite svog doktora u što skorije vrijeme.

Izvor: BBC

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh