7 načina kako će klimatske promjene uticati na naše zdravlje

Avatar photo

Duža sezona alergija je samo vrh ledenog brijega sa kojim ćemo se susresti.

Podrazumijeva se da znate da klimatske promjene uništavaju našu planetu. Prema najnovijim izvještajima istraživačkih centara širom svijeta, globalno zagrijavanje donosi i zaista loše vijesti za naše buduće zdravlje.

Evo šta treba da očekujemo:

Više smrti od ekstremne toplote

Rastuća globalna temperatura može se činiti kao bezazlena svima koji dane provode u rashlađenim kancelarijama. Ipak, globalno, a naročito u zemljama trećeg svijeta, toplota je često pitanje života ili smrti. U narednim decenijama, nijedna država neće biti imuna.

Duže sezone alergija

Sa lakim pristupom punom arsenalu lijekova protiv alergije u obližnjoj apoteci, klimatske promjene vezane za alergije možda vas neće dotaći. Sa druge strane, povećanje ugljen-dioksida u vazduhu omogućiće raznim alergenima da mnogo više rastu, što dovodi do više kihanja, suznih očiju i ozbiljnih alergijskih napada. Na sve strane uskoro će se čuti: “Proslijedite mi Claritin, molim vas!”

Snabdijevanje vodom

Topljenje glečera stvara više vode koja se pretvara u kišu koja ne isparava, ali zato kupi zagađujuće materije. Ovo dalje ugrožava snabdijevanje pitkom vodom, mogućnosti za ribolov, pa čak i plivanje u slatkim vodama.

Više bolesti koje prenose komarci

Virus Zika koji je nedavno harao određenim dijelovima planete, dokaz je da bolesti koje šire komarci nikako nisu bezazlene. Pretopli vremenski uslovi značiće duže i preuranjene sezone haranja komaraca i krpelja sposobnih za nošenje Lajmove i drugih bolesti koje izazivaju paraziti.

Manje raznovrsnog povrća

Promjena klime neizbiježno znači i promjenu vrste hrane koju možemo uzgajati. Ne samo da će klimatske promjene izmijeniti poljoprivredne prakse širom svijeta, već će porast ugljen-dioksida u atmosferi stvarno smanjiti nutritivnu vrijednost usjeva – što znači da čak i ako vam i dalje uspijeva povrće, ne mora da znači da je ono sasvim dobro za vas.

Veliki rizik od kontaminacije hrane

Porast temperature i povećanje broja događaja kao što su poplave i suše stvoriće više mogućnosti da hrana dođe u kontakt sa patogenom, koji se dalje prostire kroz čitav lanac ishrane i izaziva velike zdravstvene rizike.

Možda te zanima
anksioznost

Više problema sa mentalnim zdravljem

Ovo je manje direktan efekat, ali je i dalje nevjerovatno ozbiljan. Sa klimatskim promjenama možemo očekivati ​​da vidimo ekstremnije vremenske događaje poput uragana i razornih oluja. Ovakva uništenja štete mnogo više od neposrednog gubitka života. Predviđa se da ćemo se baviti i psihološkim padom ljudi zbog gubitka domova i voljenih, usljed neočekivanih vremenskih prilika.

Prije nego što se uspaničite, postoje i dobre vijesti. Naime, iz godine u godinu naučnici i istraživači pronalaze načine da makar ublaže globalno zagrijavanje. Takođe, postoji bezbroj načina kako i sami možete početi da se ponašate osviješteno, sve što je potrebno jeste da guglate. Što prije postanemo svjesni dešavanja koja nas okružuju, to ćemo prije početi raditi na rješavanju klimatskih promjena, te tako obezbijediti bolju budućnost za sve nas.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh