Oslobodite se hroničnog umora uz ove aktivnosti

Avatar photo

Imate problema sa hroničnim umorom, loše ste raspoloženi, često ste prehlađeni i muči vas nesanica? Takvi problemi se često posljedica adrenalnog umora koji nastaje nakon dugotrajnog stresa. Oslobodite se hroničnog umora uz aktivnosti koje vam ZdraviJa donosi u tekstu.

U stanju adrenalnog umora, a kasnije i iscrpljenosti, nadbubrežne žlijezde koje postanu opterećene ne reaguju više na stres i to stanje se karakteriše niskim nivoom hormona stresa – kortizola u organizmu. Kada nadbubrežne žlijezde prestanu da rade nastaje poremećaj svih hormonalnih procesa u organizmu.

Koji su najčešći simptomi adrenalnog stresa?

• anksioznost
• česte promjene raspoloženja
• emocionalna nestabilnost
• konfuzija
• nizak nivo tolerancije na stres
• iritabilnost
• destruktivne emocije i misli
• umor
• ekcem, psorijaza, svrab i osipi
• pojačana potreba za previše slatkom ili slanom hranom

Adrenalni umor je čest uzrok hormonskog disbalansa kod žene. Ne umanjujte značaj prvih simptoma adrenalnog umora. Osluškujte poruke koje vam tijelo šalje.

Iskoristite vikend i oslobodite se stresa

Iskoristite vikend na kvalitetan način ukoliko su vam radni dani naporni. ZdraviJa vam predlaže aktivnosti koje možete isprobati i osloboditi svoje tijelo nagomilanog stresa i toksina.

Ukoliko ste odlučili da ovaj vikend provedete u Banjaluci, iskoristite vrijeme za sebe i otiđite u nedjelju 24.2.2019. na gong kupku koja predstavlja vrstu zvučne meditacije. Dobrobiti gong kupke i detalje oko prijave imate na linku.

Ako niste u mogućnosti da posjetite gong kupku, isprobajte meditirati u svom domu ili u prirodi. Sve što vam je potrebno je da pronađete miran kutak, izdvojite 10-15 minuta dnevno i iskusite blagodati meditacije. Na linku vam donosimo savjete za meditiranje.

Ukoliko ste odlučili da radite jogu kod kuće, ZdraviJa vam donosi koriste joga poze koje možete sami izvesti. Pronađite svoj kutak u kući, obucite helanke i majicu, po mogućnosti izujte čarape, raširite prostirku i osvijestite svoje disanje dok radite ove joga poze na linku.

Možda te zanima
slusanje muzike benefiti

Ako želite da kvalitetno vrijeme provedete sa djecom, predlažemo vam korisne i kreativne igre reciklaže. Aktivirajte svoju i dječiju maštu uz ove igre.

Priroda je uvijek pravi izbor za aktivan odmor. ZdraviJa vam donosi prednosti boravka u prirodi na linku. Iskoristite vikend i odmorite se uz zvukove prirode .

ZdraviJa želi da ne zapostavljate svoje tijelo i duh. Izdvojte vrijeme za sebe, odmorite se na zdrav i prirodan način uz korisne savjete.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh