Praznična dekoracija doma + URADI SAM ideje

Avatar photo
u duhu praznika

Decembar je tradicionalno mjesec okupan prazničnim raspoloženjem. Gradovi su ukrašeni na svakom koraku, a ljudi su ispunjeni toplinom i radošću, a praznična dekoracija doma glavna je tema pripadnica ljepšeg pola. S obzirom da smo već zakoračili u decembar, a praznici samo što nisu stigli, vrijeme je da toplinu praznika unesete i u svoj dom!

U nastavku teksta vam donosimo ovogodišnje trendove kada je u pitanju praznična dekoracija doma kao i nekoliko ideja za dekoraciju koju možete napraviti sami! Uživajte.

Počnite od ulaznih vrata

Zar nisu čarobni oni kućni prilazi koje viđamo u filmovima koji nam stižu sa zapada? Zašto ne biste uredili i svoj prilaz? Ne morate pretjerivati. Nabavite neki interesantan praznični otirač, a pored vrata ukrasite bor. Ukoliko imate ogradu, možete na nju staviti ukrasnu granu ili je samo omotati lampicama. Takođe, nezaobilazan je vijenac na vratima. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da napravite SAMI vijenac za vrata!

@pinterest.com

Dekoracija unutrašnjosti doma

Dnevna soba je obično prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, stoga veliku pažnju posvetite upravo njenoj dekoraciji. Budite maštoviti i pustite da vas vodi praznična magija.

Zidovi

Ukoliko ne volite da vam zidovi budu “goli” imamo super jednostavnu ideju! Kupite najjednostavnije staklene okvire za sliku ili iskoristite one koje već imate. Ištampajte postere sa prazničnim natpisima, kao na primjer: It's the most wonderful time of the year; Baby, it's cold outside; Leave a little sparkle wherever you go.

Sto

Ove godine u trendu su ukrasni zlatni tanjiri ili tacne na kojima obično stoje svijeća i po neki ukras. Tokom praznika, tanjir možete ukrasiti novogodišnjim detaljima – božićnim svijećama, ukrasnim figuricama, borovim grančicama ili nekim voćkama. Tu možete smjestiti i teglicu ili metalnu posudu sa keksićima.

@pinterest.com

Komoda

Praznična dekoracija komode zavisi umnogome od toga, kakvu komodu imate. Naš prijedlog je da cijelom dužinom postavite ukrasnu granu na koju ste prethodno pričvrstili nekoliko kuglica i posuli snijegom. Dodajte svijeće, saonice i Deda mrazeve. Stare, iskorištene kutije umotajte u ukrasni papir i poredajte kao dio dekoracije.

Takođe, možete se igrati sa teglicama. Kako da sami od obične tegle napravite magičnu prazničnu teglicu, saznajte na dnu teksa.

Prozori

Ukrašeni prozori pridonijeće i spoljašnjoj i unutrašnoj dekoraciji. Na dasku prozora stavite borovu granu ukrašenu mašnama i bombicama, a ukoliko imate prostora (i ukoliko je bezbijedno) možete dodati i velike svijeće. Na same prozore možete okačiti i neki manji vijenac.

Dodatni savjeti

Bijelo drvo je još uvijek u modi

Trend koji se iznova vraća i nestaje definitivno je drvo, obojeno u bijelo, a načinjeno tako da izgleda staro nekoliko decenija. U dom unosi raskoš ali i tradicionalnu notu, a slaže se baš sa svim.

duhu praznika
@pinterest.com

Ne morate se zadržati samo na bijelom drvetu. Svi drveni detalji u trendu!

Radne površine ukrasite prazničnim stoljnjacima

Ukrasni stoljnjaci izgleda nikada neće izaći iz mode! Iskoristite salvete ili nabavite praznične stoljnjake. Ukrasite stolove i komode, a možete ih koristiti i kao podmetače tokom ručka.

Jelka

Novogodišnja jelka predstavlja esenciju praznika. Ove godine budite potpuno slobodni da iskoristite sve mogućnosti koje imate. Nema pravila, pustite mašti na volju. Dogovorite se sa ukućanima da svi zajedno okitite jelku. Ispod nje, poredajte kutije koje ste prethodno umotali ukrasnim papirom. Osim poklona, poslužite se igračkicama i prazničnim čarapama.

URADI SAM ideje!

Vijenac za vrata

Šta vam je potrebno?

Možda te zanima
vikend u prirodi

  • Metalni obruč (napravite sami od žice ili nabavite u nekoj od radnji koja u svom asortimanu nudi alat i druge potrepštine za gradnju i opremanje doma)
  • Borove grančice
  • Ukrasi po želji (šišarke, bombice za jelku, umjetno cvijeće…)
  • Ljepilo
  • Ukrasna traka na koju ćete okačiti vijenac
  • Konac ili silk po potrebi

Kako da napravite vijenac?

Kada ste nabavili (ili napravili) obruč na njega prvo pričvrstite borove grančice. Za to vam može poslužiti črvšći konac ili silk. Zatim, ljepilom pričvrstite ukrase koje ste pripremili. Kada ste ukrasili vijenac, možete dodati i ukrasnu mašnu, baš kao što viđamo u filmovima. Po želji, vijenac možete posuti snijegom ili našpricati snijegom u spreju.

Najveći problem obično nastaje kada vijenac treba da se nakači na vrata. Možete iskoristiti dvostranu selotejp traku koju ćete zalijepiti na par mijesa na vijenac. Osim selotejp trake, može vam pomoći i samoljepljiva kukica koju ćete zalijepiti na unutrašnju stranu vrata. Tu zavežete traku, a onda je prebacite na spoljašnju. Za vezivanje koristite ukrasnu traku.

Evo nekoliko ideja.

Ukrasna teglica

Posljednjih nekoliko sezona, u trendu su DIY teglice koje možete koristiti za ukrašavanje doma. Sve što vam je potrebno jesu teglice različite veličine, snijeg, ukrasi i svijeće. Evo nekoliko ideja.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da vaš dom zablista u prazničnom duhu, te da ušuškanu zimu uljepšate omiljenim detaljima koji će predstojeće praznike učiniti još ljepšim.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh