Ostanite fit tokom cijelog ljeta uz pomoć ovih 7 trikova

Avatar photo

Ljeto je vrijeme kada uživamo na suncu, godišnjem odmoru, roštiljamo, zabavljamo se sa prjateljima. Iako biste trebali uživati u ovim aktivnostima, često je teško održati odgovarajuću težinu i željeni izgled, i zato je važno da se osigurate kako vaše zdravlje ne bi trpilo.

ZdraviJa je istražila kako da se zabavljate, ali i pobrinete da imate željenu kilažu. U nastavku donosimo sedam savjeta i trikova kako da ostanete fit tokom cijelog ljeta.

Jedite ispravno

zdrava hrana

Već vam je poznato da vaša ishrana treba da sadrži dovoljne količine voća i povrća. Prema istraživanjima Hardvard Univeziteta za javno zdravstvo, trebali biste jesti devet porcija voća i povrća dnevno, što znači po dvije šolje voća i dvije i po povrća.

Takođe morate da se usredsredite na konzumiranje odgovarajuće količine proteina, masti i dobrih ugljenih hidrata. Dobri ugljeni hidrati uključuju kinoju, smeđu rižu, pšenicu cijelog zrna, kao i raž i ječam. Loši ugljeni hidrati nalaze se u rafinisanom bijelom hljebu i prerađenoj hrani.

Količina koju trebate konzumirati zavisi od toga koliko ste aktivni, vaše visine i težine, starosti, pola itd. Opšta smjernica je da se držite dalje od brze hrane koja je puna nezdrave masti i šećera. Tako umjesto viršli jedite recimo losos i škampe. Jedite na žaru povrće kao što su tikvice, paprika, luk, šampinjoni, umjesto pomfrita ili čipsa od krompira. Voćna salata je odličan izbor za ljetnji desert umjesto nezdravog sladoleda i torti. Ili odaberite ZdraviJa sladoled!

Kako bi jeli ispravno potrebna je disciplina i svijest o tome šta jedete. To ne znači da nikada ne možete jesti hamburger, kolače ili čips od krompira, nego samo da vam se ishrana u temelju bazira na zdravim namirnicima. Primijetićete koliko se bolje osjećate jer jedete zdravo i čisto.

Jedite lagano

salata

Nemojte da se izgladnjujete. Ako ste gladni, treba da jedete, ali se pokušajte kontrolisati koliku količinu hrane pojedete. Trudite se da se ne prejedate. Kada jedete, postoji tačka kada ste dovoljno jeli i siti ste, a onda postoji ta tačka koju mnogi od nas prođu i nastave da jedu. To je tačka koju treba da pokušate da izbjegnete.

Probajte da jedete manje obroke tokom dana. Pojedite obilan doručak, a do kraja dana jedite manje porcije hrane. To će vam biti korisno posebno ako težite da izgubite koji kilogram viška, ili da održite postignutu težinu. Ali zapamtite, samo zato što jedete manji obrok, ne znači da ne treba da brinete o tome šta jedete.

Hidrirajte se

hidratacija

Od izuzetne je važnosti da pijete dovoljno tečnosti, posebno tokom ljetnjih mjeseci kada vrlo lako možete da dehidrirate.

Takođe, to što možda ne pijete dovoljno tečnosti može uticati na rad vašeg srca, a onda i na cijelo tijelo. Zato se pobrinite da uvijek imate dovoljno tečnosti uz sebe, a jedite i hranu koja sadrži dosta vode o čemu možete čitati na ovom linku.

Ako volite vodu sa ukusima, one zdrave, detox, možete lako sami napraviti, a recept donosimo na ovom linku.

Vježbajte

vjezbanje

Vježbanje je isto jako važno ako vam je u fokusu da ostanete zdravi, ali i da budete zadovoljni svojom kilažom i izgledom tijela. Postoji toliko načina na koji možete efikasno da vježbate, naročito tokom ljetnih mjeseci. Trčanje, hodanje, plivanje, planinarenje su odlični izbori za vježbu u prirodi. Mi predlažemo da probate i popularni akvabik i akvapol.

Ljetni mjeseci su savršeno vrijeme za vježbanje. Igrajte odbojku na pijesku, idite na dugačke šetnje po plaži ili plivajte u jezeru ili moru. Vježba ne mora biti intenzivan kardio trening ili trening snage. Važno je odrediti kakvo tijelo želite i prema tome organizujte i svoju fizičku aktivnost.

Možda te zanima
3 jednostavna

Fokusirajte se na srednji dio tijela (jezgru)

Kao što temelj održava kuću čvrstom, tako jezgro održava vaše tijelo da bude jako i čvrsto. Važno je dati svojoj jezgri dodatnu pažnju koju zaslužuje, pa tako u svoju rutinu vježbanja ubacite i nekoliko vježbi za srednji dio tijela. Imati jako jezgro je mnogo više nego samo konstruisanje seksi izgleda trbušnjaka.

Ako vam je jezgro slabo, imaćete problema sa bolovima u donjem dijelu leđa, a rizikujete i povrede drugih mišića. Na ovom linku donosimo vam vježbe za jačanje jezgre.

Ograničite unos alkohola

alkohol

Ovo je naročito važno tokom ljetnih mjeseci. Obratite pažnju koliko i šta pijete. Ako mislite na zdravlje svog tijela, onda biste trebali misliti i na to koliko recimo piva popijete. Pivo osvježava ljeti, ali je ispunjeno praznim kalorijama, što može biti štetno za vaše tijelo. Pazite i na alkoholna pića kao što su viski i rum, jer imaju dosta šećera.

Ako baš ne možete bez alkohola tokom ljeta, onda su vjerovatno najsigurnija pića, barem kada su kalorije i šećer u pitanju, votka i džin.

Odmarajte se

odmor

Vaše tijelo treba odmor i zato je bitno da sebi obezbijedite kvalitetnu relaksaciju. Nemojte ostajati budni do kasno uveče, jer je potrebno da se naspavate. Takođe, bitno je i da ne pretjerujete sa treningom, jer je tijelu potrebno da odmara kako bi ojačalo. Nađite dobru ravnotežu između vježbanja i odmora. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh