Evo zašto vam se čini da sporije mršate tokom ljeta

Avatar photo
mršate

Osim što vjerovatno imate osjećaj kako vas iskušenja prate u stopu – sladoledi i hladni čokoladni napici za rashlađivanje na svakom ćošku, tokom ljeta vam se može učiniti i da uopšte ne gubite kilograme i ne mršate, iako redovno trenirate. Postoji jasno objašnjenje za to.

Prema Sharon Palmer, nutricionistkinji iz Kalifornije i vlasnici bloga The Plant-Powered Dietitian, vaš metabolizam može lagano usporiti kada nije prinuđen da proizvodi toplinu. To znači da je ono sporije u paklenim ljetnim mjesecima jer je vaše tijelo već toplo, za razliku od zimskog perioda.

trening

Stručnjaci kažu da se tokom ljetnih mjeseci metabolizam usporava za čak 10% zato što je vanjska temperatura gotovo približna temperaturi ljudskog tijela (oko 37 stepeni). Ali, to nije jedini razlog da mršate sporije.

Znamo da u vrelim ljetnim danima pijemo puno vode, a oni koji se bave fizičkom aktivnošću pogotovo. Međutim, voda takođe igra veliku ulogu u vašoj kilaži. Naime, stručnjaci su utvrdili da se tjelesna težina čovjeka može povećati za čak nekoliko kilograma upravo zbog količine vode u tijelu.

voda

Dnevna potreba za vodom zavisi od toga koliko vremena provodite napolju, te u zavisnosti od fizičke aktivnosti. Visoke temperature tjeraju vas da se više znojite. S obzirom da odjeća otežava pravilno i potpuno isparavanje i hlađenje, tijelo će na kraju zadržati tu vodu kako bi se rashladilo. Na taj način se tijelo prilagođava visokim temperaturama. Naravno, to ne znači da treba da smanjite unos vode. Voda je veoma bitna vašem organizmu, te ukoliko ostane bez nje, vaše tijelo će dehidrirati i usporiti metabolizam.

Pročitajte kako se prave sladoledi koji ne debljaju.

Pa, šta onda da radite?

Izbjegavajte vrućinu. Ukoliko trčite ili trenirate vani, trening obavite što ranije ili što kasnije, kada su temperature malo niže. Pijte vodu, po mogućnosti hladnu, i vodite računa o snu jer je to jedan od ključnih faktora pravilnog metabolizma.

Ljudi koji spavaju sedam ili manje sati po noći obično imaju sporiji metabolizam. S druge strane, bez obzira koliko spavali po noći, ako ne spavate kvalitetno, to će takođe uticati na vaš metabolizam i povećati želju za hranom. Sve to skupa može usporiti mršavljenje.

Možda te zanima
3 jednostavna

trening

Kako biste u potpunosti izbjegli ljetne temperature trenirajte u fitnes centrima koji imaju ugrađenu dobru ventilaciju i rashladni sistem. Takođe, možete u našoj rubrici Vježbam pronaći vježbe koje vam odgovaraju i trening odraditi u vlastitom domu. Radite kardio treninge manjeg intenziteta nego što to inače radite i rezultati kako brže mršate će biti vidljiviji.

Možda vas bude zanimalo i kako da pravilno hidrirate organizam dok trčite.

Ne dozvolite da vam male smetnje stanu na put. Ukoliko vam je zdravlje na prvom mjestu, onda male promjene u metabolizmu ili na tijelu ne bi trebalo da vas zaustave.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh