Ova masaža stomaka će smanjiti neugodnu nadutost

Avatar photo
nadutost

Sigurni smo da ste se našli u situaciji da osjećate nadutost stomaka, bolove ili neki neugodan osjećaj koji je bilo gotovo nemoguće otkloniti. Sezona nadutosti je nekako uvijek prisutna, posebno kada dođu oni dani u mjesecu. Zato vam donosimo ovu limfnu masažu stomaka koja će smanjiti tu nadutost.

Ljudi su se decenijama koristili limfnom masažom kako bi smanjili otok nakon operacije i izgubili težinu vode. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da korijeni limfne masaže sežu dosta dublje – njeno porijeklo leži u jačanju vašeg imunološkog sistema, uklanjanju zagušenja, smanjenju stresa i poboljšanju varenja, sna i još mnogo toga! Limfna masaža ne samo da uklanja upale iz vašeg tijela, već takođe apsorbuje masti u crijevima i vraća lipide u vaš krvotok, gdje oni postaju “gorivo”.

Naš limfni sistem je zapravo cirkulatorni sistem našeg imuniteta, koji teče kao rijeka kroz naše tijelo. Njegova mreža sudova, kapilara, čvorova i organa igra zaista ključnu ulogu kada je u pitanju naše zdravlje. Zadatak limfnog sistema je da ukloni upalu regulišući ravnotežu tečnosti i tako nas brani od bolesti. Naša limfna tečnost sadrži viruse i bakterije koje se koje se filtriraju u limfnim čvorovima, ali ZdraviJa vas podsjeća, imajte na umu da se sistem kreće sporo. Potrebno je dakle da podstaknete oslobađanje ovih svakodnevnih toksina. Tada na red stupaju vjebe, disanje i limfna masaža.

nadutost
@pinterest

Limfna masaža ubrzava proces oslobađanja ustajalih toksina koji nas čine letargičnim, teškim, često nadutim i sklonim prehladama i raznim bolestima.

Evo nekih od benefita limfne masaže:

  • poboljšava varenje
  • smanjuje nadimanje
  • pojačava metabolizam
  • uklanja višak nakupljenih toksina iz naših tkiva
  • ojačava imuni sistem
  • daje blistavu kožu
  • povećava energiju
  • smanjuje glavobolje
  • pomaže kod ekcema
  • ubrzava oporavak kod atletskih povreda i zarastanja rana

Ovo su samo neke od prednosti ove masaže. Možete poboljšati varenje – zato što povećavate kretanje vaših vitalnih organa, zatim možete ostvariti i bolji san – limfne tehnike umiruju nervni sistem, ali i smanjiti menstrualne grčeve – jer vaš limfni sistem apsorbuje višak hormona.

Uz nekoliko minuta limfne samomasaže oko debelog crijeva, možete da se oslobodite zadržavanja vode, smanjite masnoću na stomaku i povećate energiju.

Spremni da probate? Evo kako da uradite samomasažu stomaka

Lezite tako da vam je udobno. Počnite sa dubokim, dijafragmalnim disanjem, stavite ruke na stomak i uzmite nekoliko dugih, dubokih udaha. Proširite stomak dok udišete, a opustite dok izdišete. Sa svakim udahom, pomjerite dah gore, u pluća i srce, a sa svakim izdahom još malo omekšajte grudni koš. Ponovite ovo pet puta. Kada duboko dišete, pritisak u grudima djeluje kao spoljna pumpa na vašem najvećem limfnom sudu, torakalnom kanalu, koji dovodi limfnu tečnost iz donje polovine tijela i udova nazad u srce.

Sa sasvim malom količinom ulja ili losiona nježno masirajte stomak u smjeru kazaljke na satu. Počnite sa masažom tako da debelo crijevo masirate od desne strane, zatim preko stomaka na lijevu stranu, pa prema dole do lijevog kuka i na kraju od pupka nadole.

Možda te zanima
kako ubrzati metabolizam

nadutost
@pinterest

Ponovo, pravite male krugove u smjeru kazaljke na satu oko pupka.

Napravite male krugove, hvatajući četiri ugla vašeg stomaka. Upotrijebite dlan da “grabite” od prednjeg dijela desnog kuka prema pupku (ovo je početak vašeg velikog debelog creva). Zatim zahvatite ispod desnog rebra prema pupku (ovdje se nalaze vaša jetra i žučna kesa). Nakon toga zahvatite ispod lijevog rebra do pupka (ovdje se nalaze vaš stomak i slezina). Zatim nastavite od lijeve kosti kuka prema pupku (opadajućem debelom crevu).

Ponovo masirajte u smjeru kazaljke na satu oko pupka. Koristite dlanove obe ruke da napravite lagane pokrete niz centar tijela, od mjesta gdje se rebra spajaju ka pupku. Masirajte male krugove odmah na dnu grudne kosti, ovo je korisno za refluks kiseline.

Završite tako što ćete ponovo masirati u smjeru kazaljke na satu oko stomaka. Još pet dubokih, pročišćavajućih udisaja. A za još bolje rezultate izbacite iz ishrane prerađenu hranu, rafinisani šećer, alkohol, gluten i hranu koja izaziva zapaljenja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh