Vjerujte svom stomaku

Avatar photo
stomaku

Znate onaj osjećaj u stomaku kada vam vaše tijelo pokušava nešto reći, ali vi to često ignorišete jer ne želite da prihvatite istinu koja vam se ne sviđa? ZdraviJa je bila zainteresovana da sazna šta se krije iza tog osjećaja, ali i da to podijeli sa vama.

Istina je da svi mi ovo nosimo u sebi, samo je pitanje da li smo voljni da priznamo i prihvatimo to, i u skladu s tim djelujemo na pozitivan način. U našoj prirodi je da ponekad dopustimo da nas strahovi sputavaju ili ih “zatvaramo” jer ne želimo da vjerujemo da postoji drugi način i ne želimo da slušamo.

Sigurno vam se dešavalo da imate neko nagađanje ili osjećaj o nečemu i to bi se na kraju i ostvarilo. Pomislite da je to slučajnost, zar ne?

Zvuči poznato? Bili smo radoznali da otkrijemo sve u vezi sa tim, a evo i odgovora.

Kako da spoznate svoju intuiciju?

Ono što je važno u ovom procesu jeste vaše povjerenje u intuiciju i darove koje ona donosi, konkretnije vaše treće oko i šesta čakra ili energetski centar. Ovo možete shvatiti kao da imate jedan razvijeniji mišić.

Proces postajanja intuitivnijim zapravo se svodi na slušanje i gledanje znakova, koji mogu biti veoma slabi.

Što više koristimo ovaj mišić ili oko i jačamo aspekt slušanja, to više imamo sposobnost da čujemo i razumijemo. Kada dovoljno dugo pratite vaše znakove i dajete vrijednost informacijama one postaju sve jasnije.

stomaku
@pinterest

U početku, naša intuicija može doći šapatom, koji na kraju može prerasti u glasno abrazivno kucanje ako ne slušamo. Svi smo imali iskustvo da ne slušamo svoj osećaj, a zatim naučimo veoma tešku lekciju. Dok vježbate mišiće svoje intuicije, ovi snažni udari postaju mnogo rjeđi, a milost i mir zamjenjuju visoka i niska emocionalna iskustva.

Počećete da slušate više, sve i svakoga, doživljavajući više prisustva. Nećete tako često čekati čvrste dokaze i potvrdu, jer ponekad je tada prekasno. Na primjer, možda će postojati smetnje za izlazak na autoput – blokade, pokvareni semafori – a mi ih ignorišemo i stižemo mnogo kasnije nego što smo nameravali, ili još gore, upadnemo u nesreću. Slušanje vašeg stomaka može vam donijeti parking mjesto ispred, pomoći vam da stignete ranije ili spasite život.

Nekima od nas možda će biti teško da prihvatimo ovo i naučimo da ne možemo uvijek samo “proći” kroz život. Ponekad vodiči i sudbine to jednostavno ne žele, postavljaće nam prepreku za preprekom sve dok ne budemo primorani da naučimo. Dio tog učenja je prihvatanje onog manje racionalnog pristupa i razumijevanje da postoji mnogo toga što je van naše direktne kontrole. Vjerujte nam, razumijevanje ovoga se isplati – kada imate psihičke ili intuitivne sposobnosti i naučite kako da budete prisutni, usklađeni ste sa svojom sviješću i na taj način ste zaštićeni.

Tišina, doživljaj tišine i odvajanje vremena za meditaciju, šetnju u prirodi, plivanje ili jogu, sve su to veoma moćne alatke kada se želimo upoznati sa svojom intuicijom. Odvajajući vrijeme da sprovedemo neke od ovih aktivnosti, takođe čistimo slojeve povrijeđenih emocija. Opraštamo. Ovo je ključno za razumijevanje i potpuno slušanje naše intuicije. Izlazimo iz našeg emocionalnog tijela u jasnoću i istinu koju intuicija donosi.

Moramo da naučimo da vjerujemo svom tijelu, jer baš to je neophodno za shvatanje nas samih ali i dostizanje visoke svijesti. Prihvatite da se sve dešava s razlogom, a ne iz puke slučajnosti, utišajte um, otvorite srce i slušajte.

Takođe, treba da budemo prisutni i da se fokusiramo na to da budemo ovdje i sada. Činjenica, živimo u nepovezanom društvu, vrijeme je da vratimo vezu i vrijednost, da kontakt očima više koristimo sa onima koje volimo. Polovinu dana treba da provedemo u, jednostavno, življenju – posvećujući duge “obroke” voljenima, šetajući, opuštajući se i povezujući se. Biće je mjesto gdje živi samoljublje i duboka zahvalnost. Biće je tamo gdje se kultiviše vrijednost i gdje čujemo svoju intuiciju.

Konačno, od suštinskog je značaja da se pobrinemo da naše čakre budu uravnotežene.

stomaku
@pinterest

Šta je to čakra?

Čakre su energetski centri u i oko tijela. Neki vjeruju da one idu uz kičmu, dok neki ipak smatraju da se one nalaze izvan tijela. Riječ čakra na hindu jeziku znači točak. Postoji 7 do 8 centralnih čakri u tijelu o kojima se najčešće govori , a još više ih je u našem energetskom polju.

Čakre su dio jednog sistema – sve su integrisane i utiču jedna na drugu. Kada je jedan dio našeg tijela ili iskustva blokiran, dolazimo do neuravnotežene čakre. Ovo zapravo dovodi do blokiranja naše životne energije, ali i naše intuitivne prirode i sposodnosti iscjeljenja. Kako sazrijevamo, naše čakre dobijaju mogućnost da dođu u svoje potpuno uravnoteženo zrelo stanje i tada može da se otvori naše treće oko. Ovo se može dogoditi kada naučimo lekcije koje nam univerzum predstavlja. Univerzum će nas učiti lekciju iznova i iznova dok je ne shvatimo i uravnotežimo svoj sistem čakri, stvarajući život, energiju i lakoću kakvu želimo.

Imajte na umu, tokom života možemo da se krećemo gore – dole po našem sistemu čakri. Uvijek se možemo vratiti i očistiti, ojačati i dodati vitalnost čakri. Svaka čakra je važna – one donose životnu snagu kroz naše tijelo. Kada su naše čakre u neravnoteži tada je i naš život izvan ravnoteže.

Čakre

Prva čakra

Označava korijene

Lokacija: kosti, noge, kukovi

Boja: crvena

Predstavlja život u uzrastu od 0 do 7 godina

Prva čakra predstavlja odnos prema osnovnim potrebama, uključujući hranu, sklonište, sigurnost, zaštitu, uticaj majke i oca, odmor i osjećaj pripadnosti grupi.

Kako da stvorite ravnotežu: Stvaranje “zdravih korijena” veoma je važan faktor kada govorimo o povezivanju, bilo to povezivanje sa svijetom, jednih sa drugima ili sa našom prošlošću. Ponekad nas djetinjstvo može sputavati, jer uvijek postoje stara sjećanja i dinamika koja oblikuje naše trenutno iskustvo. Čišćenje naše korijenske čakre je sjajan način da se osjećamo utemeljeniije, a osim toga nas i na zdrav način povezuje sa našim tijelima i našim precima. Izađite u šetnju i osjetite svoja stopala i korak, vježbajte jogu i oslobodite energiju nazad u zemlju

Druga čakra

Predstavlja zadovoljstvo

Lokacija: reproduktivni, polni organi

Boja: narandžasta

Predstavlja život u uzrastu od 7 do 14 godina

​​Druga čakra predstavlja naš odnos prema zadovoljstvu i prema svim stvarima, uključujući jedni druge i prema sebi – ovo se proteže i na naš odnos prema našim tijelima, seksu, hrani, alkoholu, šećeru, zavisnosti, vršnjacima, hormonima, tračevima, šopingu…

Stvaranje ravnoteže: Kao društvo, mi smo zaglavljeni u drugoj čakri i zaglavljeni u našoj mladosti. Imamo neuravnotežen i problematičan odnos u vezi sa seksom, zavisnostima, kupovinom ili hranom. Da bismo stvorili ravnotežu, moramo zrelo i iskreno da sagledamo svoje odnose – zbog čega se osjećamo dobro, a gdje bismo mogli da se zaglavimo u mentalitetu “mlađih razreda”. Važno je uočiti gdje možemo da imamo zdravije odnose sa sa sobom, svojom porodicom, društvom, medijima i našim svakodnevnim rasporedom. U tom procesu moramo da otkrijemo šta nam donosi zadovoljstvo na uravnostežen, ispravan i iskren način. Važno je da odredimo gde možemo da skratimo i očistimo višak. Sa jasnoćom, možemo početi da dešifrujemo šta i gdje želimo da uložimo svoju zdravu energiju, pažnju i ​​fokus. Takođe je korisno da otvorimo našu kreativnu prirodu – nije potrebno mnogo da počne da cirkuliše vitalna energija doživljaja zadovoljstva. Neki čak vjeruju da je druga čakra mjesto gdje se rađa kreativnost, a ima veliku konekciju sa intuicijom

Treća čakra

Predstavlja moć

Lokacija: područje stomaka

Boja: žuta

Predstavlja život u uzrastu od 14 do 21 godina

​​Treća čakra predstavlja moć, zdrave granice, samopoštovanje i način na koji sebe vidimo u svijetu. Ova čakra je takođe snažno vezana za ego, ima zdrav nagon i koristi moć kao dobro za cjelinu, a ne samo za sopstvenu korist. Snaga volje je takođe predstavljena u ovoj čakri, kao i samokontrola.

Stvaranje ravnoteže: Ravnoteža ove čakre zavisi od naše sposobnosti da razumijemo svoje misli i osjećanja o moći. Moć ponekad može biti prljava riječ u našoj kulturi. U stvarnosti, moć je divna riječ koja nudi veliko obilje i zdrave granice. Možemo koristiti plivanje ili jogu da ojačamo jezgro i dišemo dublje – ovo oslobađa naše misli. Pilates se fokusira na jezgro i našu unutrašnju snagu dok nas povezuje sa cijelim tijelom. Meditacija, koristeći moćne mantre, može da bude divan način da aktiviramo našu čakru moći. Dijafragmatično disanje je takođe važno, kao i nježni trbušnjaci. Za žene je posebno važno da zapamtimo našu vrijednost i da stvorimo ljubazne, ali jake granice i prostor tokom dana za meditaciju ili mirnu šetnju. Ovo pomaže u oslobađanju stare energije i obrazaca vezanih za stare misli. Takođe je veoma važno reći ne bez krivice! Sačekajte tri sekunde pre nego što odgovorite ili se obavežete na nešto.

Predstavljeno bujnim, zelenim lišćem i ispruženim granama drveta, srce je spojnica i kanal za gornje čakre. Srce je izvor stvaranja, a kada je svijetlo i slobodno, osjećamo pravu ljubav koja izbija i reflektuje se iz srčanog centra, što stvara mnogo radosti i slobode. Težimo srcu koje oprašta i voli, koje je čisto od prošlosti i ne brine o budućnosti.

stomaku
@pinterest

Četvrta čakra

Predstavlja ljubav

Lokacija: srce

Boja: zelena

Predstavlja život u godinama od 21 do 28

Četvrta čakra predstavlja odnos prema ljubavi i empatiji. Ova čakra upravlja činjenicom da smo svi povezani, da smo svi jedno. To je kanal koji povezuje donje sa gornjim čakrama i intuicijom. Sa uravnoteženim, ljubaznim srcem, možemo pomoći svim živim bićima da dožive veliku radost i zahvalnost, te da koegzistiraju u harmoniji.

Uspostavljanje ravnoteže: Mnogi čak ni ne idu više od svoje srčane čakre. Vjerujemo da je  upravo to razlog zašto je toliko bolesti u tom regionu i u crijevima ispod. Dakle, ne koristimo našu čaru moči da sagorijevamo energiju na zdrav način, a tada i srce jednostavno postane preteško, emocije postaju previše zapetljane i dolazi do mentalne i emocionalne disharmonije.

Opraštanje je ključno za zdravo srce. Da biste uravnotežili ovu čakru, važno je da oprostite tamo gdje biste oslobodili bijes, krivicu ili brigu. Meditacija i nježni pokreti izuzetno su efikasni u oslobađanju i balansiranju. Ipak, najmoćnija stvar koju možete da uradite je da naučite kako da oprostite sebi i drugima. Počnite voditi dnevnik ili listu zahvalnosti i zaista pustite da ta ljubav odjekne u vašem srcu.

Ove riječi su veoma korisne za umjetnost puštanja:

Žao mi je

Molim vas da mi oprostite

Hvala

Možda te zanima
opsesivno kompulzivni poremecaj

Volim te

Peta čakra

Označava istinu

Lokacija: grlo

Boja: plava

Predstavlja život u godinama od 28 do 35

Peta čakra predstavlja govorenje istine sa ljubavlju, a kada je uravnotežena, to je zapravo govorenje iz srca. Ovo je veoma važno za pročišćavanje, dah, ravnotežu hormona i osjećaj oslobođenja!

Da biste stvorili ravnotežu: Često ne govorimo kako se tačno osjećamo, a to uzrokuje mnoge probleme sa štitnom žlijezdom i hormonima. Vrijeme je da budemo hrabri i govorimo istinu s ljubavlju.

Pjevanje i samoglasni zvuci koje izgovaramo mogu biti od pomoći kada se radi o balansiranju. Korišćenje našeg glasa u ritmičkom zujanju ili vibraciji je još jedan način da počnemo da pročišćavamo i oslobađamo svoje misli i emocije. Pored toga, fokusiranje na plavu boju i vizualizacija jasne razmjene riječi i misli može biti od pomoći. Pisanje pisama, iznošenje našeg glasa na papir, pjevanje u autu ili pod tušem je od pomoći. Osim toga, razgovor sa članom porodice, prijateljem, kolegom ili voljenom osobom je izuzetno moćan način da uravnotežimo našu čakru u grlu. Ne zaboravite da su saosjećanje, ljubav i empatija naše najveće oruđe.

Šesta čakra

Predstavlja intuiciju

Lokacija: na čelu između obrva, Treće oko

Boja: ljubičasta

Predstavlja život u godinama od 35 do 42

​​Šesta čakra predstavlja intuiciju, koja ima mnogo aspekata. Biti intuitivan, kao što smo već govorili, znači znati o nečemu. To takođe znači biti veoma kreativan.

Ostvarite ravnotežu: Kada se radi o šestoj čakri, moramo koristiti ono što znamo za mir i harmoniju. Kako se ova čakra otvara, život postaje življi i osjećamo se sve lakšim i življim. Jednom kada zaista shvatimo da intuicija otključava kreativnost i veći izbor, otvoreniji smo i skloniji da se fokusiramo na načine da je aktiviramo. Zamislite otvaranje trećeg oka, koje se nalazi između ili malo iznad centra naših obrva. Moramo biti kratki i direktni sa svojim riječima, posebno u teškim razgovorima, takođe moramo preuzeti odgovornost za svoj dio odnosa i razgovora u kojima smo. Korisno je razumjeti aspekt prečišćavanja i balansiranja štitne žlijezde i hormona kada je u pitanju govor. Svakako, meditacija je bila i ostaje ključna za otvaranje i jačanje intuicije. Meditacija se može desiti u mnogim oblicima – ona će razbistriti vaš um i pomoći da se oslobodite starih prepreka na putu. Bilo koji oblik istinskog vremena tišine će pomoći da se intuitivni glas pojača. Svakog jutra nastavite sa zahvalnošću i postavite jasnu namjeru da budete otvoreni za znakove i signale koji bi se mogli pojaviti tog dana. Kao i kod kontakta očima, ključno je primijetiti ljude, boju i protok. Šta je došlo sa lakoćom? Gdje ste našli otpor i blokiranje?

stomaku
@pinterest

Sedma čakra

Predstavlja mudrost

Lokacija: vrh glave, “kruna”

Boja: bijela, prozirna ili ljubičasta

Predstavlja život u godinama od 42 do 49

Ova veličanstvena kruna ili gornja čakra je veza sa višim božanskim, svjetlošću, prirodnom nirvanom i jedinstvo sa univerzumom. To je mjesto gde se nalazi svijest. Smatra se da energija životne snage ulazi kroz našu krunsku čakru i putuje kroz ostale naše čakre. Počinjemo duboko da razumijemo našu duhovnu prirodu. Sjaj i izvor mladosti često se dobija kada uravnotežimo ovu čakru. Javlja se prava veza puna ljubavi prema nama samima, našom duhovnošću, našim najvišim ja i svim živim bićima.

Stvaranje ravnoteže: Odvajanje vremena za zahvalnost i molitvu važni su za potpunu ravnotežu i osjećaj povezanosti i ljubavi koji ova čakra predstavlja. Tiho vrijeme je jedan od najvećih alata, koristeći meditaciju i pozitivnu vizualizaciju za stvaranje ravnoteže i svijesti. Aktiviranje ljubavi i razumijevanja je od velike pomoći, kao i odstupanje od rasuđivanja. U svakoj prilici okružite se pozitivnošću koja nam svima može pomoći da ostvarimo svoj najveći potencijal i ciljeve. Balansiranje ove čakre nas ispunjava magnetnim osećanjima jedinstva.

Pitate se da li su šesta i sedma čakra u suštini ista stvar?

Naša kultura stavlja veliki fokus na pet glavnih čula i zadovoljstvo koje tražimo zadovoljavajući i oslanjajući se na ta čula. Jednostavna otvorenost za koncept viših čula, posebno šestog i sedmog čula, odličan je korak ka zapažanju stvari oko vas koje se ne mogu sasvim opisati glavnim senzornim sistemom.

Imati šesto čulo znači znati da nešto nije u redu ili da se nešto dešava. To možemo označiti kao mučan osjećaj u stomaku. Sedmo čulo je znati šta je konkretno taj osjećaj u stomaku. Jednom kada postanemo svjesni našeg šestog čula, otvaranje sedmog čula je samo na samo nekoliko koraka od nas.

Mnogi vjeruju da postoji unapred određena, nepromjenljiva sudbina koju ne možemo da kontrolišemo, ali imamo mnogo izbora, što znači da na našem putu može postojati mnogo preokreta ukoliko slušamo svoju intuiciju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh