Ove namirnice ne treba da držite u frižideru

Avatar photo
kako cuvati namirnice

Sigurno ste nakon kupovine svežeg voća i povrća svoje nove zalihe hrane većinski posložili u frižider. Međutim, nekim namirnicima nije mesto tamo, iako je vama to logično. Zato vam u nastavku donosi listu namirnica koju ne biste trebali čuvati u frižideru.

1. Med: Optimalni uslovi za čuvanje meda su suho mjesto temperature između 17 i 19 stepeni. Dobro zatvoren, med se neće pokvariti ni na temperaturi koja je viša ili niža od preporučene. Međutim, ukoliko med držite u frižideru, ubrzaćete proces kristalizacije.

2. Kafa: Kafa ne podnosi vlagu i zato se ne preporučuje da je čuvate u frižideru. Najboljeg je okusa ako je držite na sobnoj temperaturi, na suhom i tamnom mestu.

3. Hleb: Mišljenje je da hleb u frižideru zadržava svežinu, a događa se upravo suprotno. Na niskim temperaturama hleb gubi okus i postaje ustajao.

4. Tropsko voće: Tropsko voće, poput banana, avokada, ananasa, kivija, papaje, manga i drugih, nikako ne biste trebali držati u frižideru. Niske temperature nisu prirodne tropskom voću koje raste i sazreva na visokim temperaturama, pa ćete im, čuvajući ih u frižideru, zaustaviti proces sazrevanja.

5. Dinja i lubenica: Iako većina to radi, držanje lubenice i dinje u frižideru nije dobro, jer utiče na njihov okus i uništava vredne antioksidanse kojima ovo voće obiluje.

Možda te zanima
zamena za kafu

6. Luk: Crni i beli luk u frižideru, zbog niske temperature i visoke vlage, postaju mekani i gumeni, te počnu klijati i mogu se uplesniti. Bolje je da neiskorištenu polovinu luka stavite na suho i tamno mesto, umesto u frižider.

7. Paprika i paradajz: Sobna temperatura idealna je za paprike i paradajz, jer i oni, baš kao i tropsko voće, na taj način nastavljaju sazrevanje, a frižider sprečava taj proces.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh