Ove namirnice ne biste trebali držati u frižideru

Avatar photo
ananas
namirnice frizider
@biancataylorfitness

Sigurno ste nakon kupovine svježeg voća i povrća svoje nove zalihe hrane uglavnom poslagali u frižider. Međutim, nekim namirnicima nije mjesto tamo jer mogu izgubiti na svojoj hranljivosti i svježini.

ZdraviJa u nastavku donosi listu namirnica koju ne biste trebali čuvati u frižideru.

Med

Optimalni uslovi za čuvanje meda su suvo mjesto temperature između 17 i 19 stepeni. Dobro zatvoren, med se neće pokvariti ni na temperaturi koja je viša ili niža od preporučene. Međutim, ukoliko med držite u frižideru, ubrzaćete proces kristalizacije.

Kafa

kafa

Kafa ne podnosi vlagu i zato nije preporučivo da je čuvate u frižideru. Najboljeg je okusa ako je držite na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnom mjestu.

Hljeb

Mišljenje je da hljeb u frižideru zadržava svježinu, a događa se upravo suprotno. Na niskim temperaturama hljeb gubi okus i postaje ustajao.

Tropsko voće

ananas tropsko voce

Tropsko voće poput banana, avokada, ananasa, kivija, papaje, manga i drugih, nikako ne biste trebali držati u frižideru. Niske temperature nisu prirodne tropskom voću koje raste i dozrijeva na visokim temperaturama, pa ćete im, čuvajići ih u hladnjaku, zaustaviti proces dozrijevanja.

Dinja i lubenica

Iako nas većina to radi, držanje lubenica i dinja u frižideru nije dobro, jer utiče na njihov okus i uništava vrijedne antioksidanse kojima ovo voće obiluje.

Možda te zanima
stranih jezika

Luk

povrce

Crni i bijeli luk u frižideru, zbog niske temperature i visoke vlage postaju mekani i gumeni te počnu klijati i mogu se upljesnjiviti. Radije neiskorištenu polovinu luka stavite na suvo i tamno mjesto, umjesto u frižider.

Paprika i paradajz

Sobna temperatura idealna je i za paprike i paradajz, jer i oni, baš kao i tropsko voće, na taj način nastavljaju dozrijevati, a frižider sprečava taj proces.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh