Ovih 10 namirnica su među najzdravijim na planeti

Avatar photo

Sljedećih 10 najzdravijih namirnica su pravi borci protiv bolesti koji obezbjeđuju pregršt energije. Dodajte ih u obroke i vidjećete koliko ćete brzo stići do svog idealnog izgleda.

Limun

Samo jedan limun ima više od 100 procenata dnevnog unosa vitamina C, što može povećati nivo “dobrog” HDL holesterola i ojačati kosti. Flavonoidi citrusa pronađeni u limunima mogu pomoći u sprečavanju rasta ćelija karcinoma i djeluju antiinflamatorno.

Savjet:

Dodajte malo limuna u svoj zeleni čaj. Jedna studija pokazala je da citrus povećava sposobnost vašeg tijela da apsorbuje antioksidante iz čaja za oko 80 procenata.

Brokoli

Jedna standardna vrsta brokolija sadrži više od 100 procenata vaših dnevnih potreba za vitaminom K, a skoro 200 procenata vaše preporučene dnevne doze vitamina C – dva osnovna nutrijenta za izgradnju kostiju.

Tamna čokolada

Jedan red ove čokolade svakog dana može smanjiti vaš krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantima koji utiču na smanjenje “lošeg” LDL holesterola i povećavaju “dobre” HDL nivoe. Dobro je znati i da tamna čokolada sadrži oko 53,5 miligrama flavonoida, dok ih mliječna čokolada ima manje od 14.

Krompir

Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folija za izgradnju ćelija, a približno iste količine mogu se pronaći u jednoj šolji špinata ili brokolija. Jedan slatki krompir ima veliku količinu vitamina A koji pojačava imunitet koji vam je svakodnevno potreban.

Savjet:

Neka se krompir ohladi prije jela. Istraživanja pokazuju da ovo može pomoći pri eliminisanju blizu 25 posto više masti nakon obroka, zahvaljujući masnom otpornom skrobu.

Losos

Odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koji su povezani sa smanjenim rizikom od depresije, srčanih oboljenja i raka. Porcija lososa sadrži skoro 50 procenata dnevne doze niacina, što vas može zaštititi od Alchajmerove bolesti i gubitka pamćenja.

Orasi

Sadrže mnogo omega-3 masnih kiselina, što može pomoći u smanjenju holesterola. Omega-3 masne kiseline su pokazale da mogu poboljšati raspoloženje i borbu protiv raka. One takođe mogu štititi od oštećenja prouzrokovanih suncem.

Savjet:

Jedite ih za desert jer antioksidativni melatonin, koji se nalazi u orasima, takođe pomaže u regulisanju sna.

Avokado

Bogat je zdravim, zasićenim mastima, te smanjuje holesterol za oko 22 procenta. Jedan avokado ima više od polovine potrebnih vlakana i 40 odsto folata koje trebate svakodnevno, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Savjet:

Dodajte ga u salatu jer ovo može povećati apsorpciju ključnih nutrijenata kao što je beta-karoten za tri do pet puta u poređenju sa salatama bez ove namirnice.

Možda te zanima
makaronsi

Bijeli luk

Beli luk je borac protiv bolesti koje mogu povećati rast bakterija, uključujući E. coli. Allicin, jedinjenje koje se nalazi u luku, djeluje kao moćno antiinflamatorno sredstvo i pokazalo se da pomaže u smanjenju nivoa holesterola i krvnog pritiska.

Špinat

Špinat sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koja ojačavaju imunitete važne za zdravlje očiju. Nedavna istraživanja pokazala su da je među namirnicama koji se bore protiv raka, špinat jedan od najefikasnijih.

Savjet:

Probajte smoothie od 1 šolje špinata, 1 mrkve, 1 banane, 1 čaše jabuke, te dodajte vodu ili led.

Grah

Bilo koje mahunarke u obrocima (grah, grašak i leblebije) samo četiri puta sedmično mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 22 procenta. Ista navika takođe može smanjiti rizik od raka dojke.

Savjet:

Što je grah tamniji, to ima više antioksidanata.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh