Ovo su najpoznatiji praznični filmovi. Da li ste ih pogledali sve?

Avatar photo
bozicni filmovi

U ovo doba godine, božićnom/prazničnom duhu skoro ne može da se pobegne, a jedan od najlakših i najbržih načina da se zaroni u tu atmosferu je uz gledanje omiljenih božićnih filmova i serija.

Neki od tih fičmova postali su kultni, stvarajući neizbrisiv pečat u prazničnoj kulturi. Evo pregleda najpopularnijih božićnih ostvarenja, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom i nezaboravnim pričama.

1. “It's a Wonderful Life” (1946)

Frank Capra nas vodi na emocionalno putovanje kroz život Georgea Baileyja, čija sudbina dobiva neočekivani preokret božićne noći. Ova topla priča o altruizmu i životnom značaju postala je klasično remek-delo.

2. “Home Alone” (1990)

Da li ima potrebe da objašanjavamo? Kada osmero dece (i roditelji) zaboravi Kevina McCallistera za Božić kod kuće, počinje niz urnebesnih događaja. Chris Columbus nam donosi nezaboravnu komediju, savršenu za porodično gledanje, sa porukom o važnosti ljubavi i zajedništva.

3. “Elf” (2003)

Will Ferrell kao neobični Šegrt Hlapić donosi dozu smeha u modernu božićnu priču. Elf, koji traži svoje korene, očarava gledaoce svojom nevinom ljubavlju prema blagdanima.

4. “A Christmas Carol”

Charles Dickens stvorio je klasiku koja je dobila mnoge adaptacije. Bez obzira na verziju, priča o Scroogeu i duhovima Božića podseća nas na važnost milosrđa i dobrote.

5. “The Polar Express” (2004)

Animirani film zasnovan na knjizi odvodi nas na čarobno putovanje vozom prema Severnom polu. “Polarni ekspres” budi dečju radost i veru u čuda, donoseći duh praznika u svako srce.

6. “Love Actually” (2003)

Ova britanska romantična komedija, koju je režirao Richard Curtis, priča uporedo više priča ljubavi koje se prepliću tokom božićnog razdoblja. Nekako smo sigurni da ste ga gledali svi, zar ne?

7. “The Holiday” (2006)

Dve žene, koje igraju Cameron Diaz i Kate Winslet, menjaju domove za praznike i neočekivano pronalaze ljubav. I ovaj film spada u kategoriju “sigurno ste gledali, morali ste”.

8. “Miracle on 34th Street” (1947)

Remek-delo koje prati priču o Deda Mraza koji uzima posao u robnoj kući i pokušava dokazati da je pravi. Zabavan, iskren i pogodan za celu porodicu.

9. “A Charlie Brown Christmas” (1965)

Charlie Brown i njegova ekipa likova iz stripa “Peanuts” oživljavaju duh Božića u ovoj animiranoj TV special epizodi. Jednostavna priča o prijateljstvu i pravom značaju Božića osvaja gledaoce već decenijama.

10. “The Grinch”

Dr. Seussova priča o zelenom Grinču koji mrzi Božić dobila je nekoliko filmskih adaptacija. Bez obzira na verziju, ova priča o preobražaju i ljubavi podseća nas na moć božićne magije. Koju veziju ste gledali?

Možda te zanima
horoskop 2024

11. “White Christmas” (1954)

Bing Crosby i Danny Kaye glume pevače koji pomažu svom ratnom zapovedniku. Ovaj mjuzikl obogaćuje božićnu glazbu i ostaje klasičan.

12. “National Lampoon's Christmas Vacation” (1989)

Clark Griswold, predvođen Chevyjem Chasem, pokušava stvoriti savršen božićni doživljaj za svoju porodicu, ali ništa ne ide kako treba. Ova komedija donosi haotičnu, ali smešnu sliku božićnih priprema.

13. “The Santa Clause” (1994)

Tim Allen igra oca koji slučajno postaje Deda Mraz, preuzimajući odgovornost za radionicu na Severnom polu. Film donosi smeh i toplinu uz poruku o važnosti porodice.

14. “Die Hard” (1988)

Možemo raspravljati o tome da li se klasifikuje kao božićnom filmu, ali većinom se nalazi na tim listama. Avanture Johna McClanea na Badnje veče pružaju dozu napetosti i akcije koja ga čini nekonvencionalnim, ali neizostavnim delom prazničnog gledanja.

15. “Frozen” (2013)

Iako nije tipičan božićni film, “Frozen” je osvojio srca gledaoca svojom pričom o sestrama Elsi i Anni te nezaboravnim pesmama. Film podseća na važnost ljubavi i prijateljstva, savršen za gledanje tokom blagdana.

Za kraj, pitanje – koliko ste pogledali od ovih 15?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh