Ovo su najvažnija lekovita svojstva vaših omiljenih začina

Avatar photo
lekovita svojstva zacina

Ljudi koriste začine od najstarijih vremena. Njihova upotreba je bila i ostala veoma široka: od medicine, verskih obreda, kuhinje i kozmetičke industrije, do proizvodnje parfema.

Najraniji dokazi o korišćenju začina potiču iz drevne Mesopotamije. Naime, na arheološkom nalazištu u današnjoj Siriji, pronađena je keramička posuda u kojoj su se nalazili ostaci klinčića.

Nešto više o začinima i njihovim lekovitim svojstvima pročitajte u nastavku teksta.

Šta podrazumevamo pod začinima?

zacini

Pod začinima podrazumevamo aromatične delove biljaka koji se koriste za poboljšanje ukusa, arome i boje hrane. Međutim, oni mogu imati i konzervativna, lekovita i nutritivna svojstva.

Ovo su delovi biljaka koji se koriste kao začini:

  • Koren: Neki začini potiču od korenja biljaka. Primeri uključuju đumbir i kurkumu.
  • Kora: Kora biljke takođe može biti veoma aromatična i koristiti se kao začin. Cimet je najpoznatiji primer začina koji se dobija od kore drveta.
  • Seme: Mnoge biljke imaju semena koja se koriste kao začini, primeri su kumin i korijander.
  • Plod: I plodovi biljaka često se koriste kao začini. Primeri uključuju biber, vanilu i anis.
  • Listovi: Listovi biljaka su takođe često začini. Među najpoznatijim su bosiljak, origano, majčina dušica i lovorov list.
  • Cvetovi: Neki začini potiču od cvetova biljaka, kao što su klinčići i šafran.

Lekovita svojstva začina

lekovitost zacina

Začini nisu samo ukusan dodatak jelima. Oni imaju brojna lekovita svojstva i zbog toga su od najstarijih vremena korišćeni u lečenju raznih bolesti i stanja.

Ovo su najvažnija lekovita svojstva vaših omiljenih začina:

1. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svom aktivnom sastojku, kurkuminu, koji ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva. Kurkumin može pomoći u smanjenju upala, poboljšanju funkcije mozga i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Takođe, neka istraživanja ukazuju na njegovo potencijalno delovanje protiv raka i Alchajmerove bolesti.

2. Đumbir

Đumbir je veoma efikasan u ublažavanju mučnine i poboljšanju varenja. Njegova protivupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti kod artritisa.

Đumbir takođe može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, regulisati nivo šećera u krvi i poboljšati funkciju mozga.

3. Cimet

cimet

Cimet je poznat po svojoj sposobnosti da reguliše nivo šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom tipa 2.
Takođe, cimet ima protivupalna i antioksidativna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju funkcije mozga.

4. Beli luk

Beli luk ima moćna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Može pomoći u jačanju imunog sistema, smanjenju krvnog pritiska i holesterola, pa samim tim štiti i srce.
Beli luk je takođe povezan sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak želuca i debelog creva.

5. Bosiljak

Bosiljak je bogat antioksidansima i ima antiinflamatorna svojstva. Može pomoći u smanjenju nervne napetosti, poboljšanju zdravlja kože i podršci kardiovaskularnom zdravlju.

Ekstrakt bosiljka se takođe koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje respiratornih problema i poboljšanje varenja.

6. Nana

Nana je poznata po svojim osvežavajućim svojstvima i sposobnosti da poboljša varenje. Pomaže u smanjenju nadimanja i gasova, a takođe može ublažiti glavobolje i simptome prehlade.

Eterična ulja nane imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.

7. Klinčić

Klinčić (ili karanfilić) ima analgetička i antiseptička svojstva, što ga čini korisnim za ublažavanje zubobolje i upala desni.
Takođe, bogat je antioksidansima i može poboljšati zdravlje jetre. Karanfilić se koristi i za poboljšanje varenja i smanjenje mučnine.

8. Timijan

Timijan je bogat vitaminima C i A, kao i vlaknima. Ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, što ga čini korisnim za jačanje imuniteta.
Takođe, timijan može pomoći u smanjenju upala i ublažavanju respiratornih problema, uključujući kašalj i bronhitis.

9. Kumin

kumin

Kumin je odličan za poboljšanje varenja i može pomoći u smanjenju nadutosti i gasova. Bogat je gvožđem, što može pomoći u poboljšanju nivoa hemoglobina i prevenciji anemije.

Osim toga, kumin ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.

10. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. On takođe može smanjiti bol i upalu.
Muškatni oraščić se koristi i za poboljšanje varenja i stimulisanje apetita, kao i za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

11. Kardamom

Kardamom je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u detoksikaciji organizma. Pomaže pri varenja i može smanjiti krvni pritisak.
Kardamom se takođe koristi za osvežavanje daha i može pomoći u ublažavanju respiratornih problema.

12. Korijander

Korijander je odličan za detoksikaciju tela i može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Ima antibakterijska svojstva koja mogu poboljšati zdravlje kože i sprečiti infekcije.

Korijander se takođe koristi za poboljšanje varenja i smanjenje nadimanja.

13. Origano

origano

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

Origano je prepun antioksidansa i ima snažna antimikrobna svojstva. Može pomoći u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.
Origano može poboljšati i zdravlje digestivnog sistema i smanjiti upale.

14. Majčina dušica

Majčina dušica ima antiseptička svojstva i može pomoći u ublažavanju kašlja i bronhitisa. Takođe, poboljšava varenje i može smanjiti nadimanje i gasove.

Ova biljka se koristi i za jačanje imuniteta i zaštitu od infekcija.

15. Lovorov list

Lovorov list je sjajan za poboljšanje varenja i smanjenje nadimanja. Može pomoći i u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju zdravlja srca.
Lovorov list se koristi i za ublažavanje simptoma respiratornih problema i poboljšanje funkcije imunog sistema.

16. Šafran

Šafran je poznat kao jedan od najskupljih začina na svetu i ima brojna lekovita svojstva. Deluje kao antidepresiv, poboljšava raspoloženje i može pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

Za šafran se takođe veruje da poboljšava kognitivne funkcije, a ima i antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja.

17. Crni biber

crni biber

Crni biber sadrži piperin, koji poboljšava apsorpciju hranjivih materija i ima antiinflamatorna svojstva.
Pomaže u varenju, može smanjiti nadimanje i gasove, a takođe ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija.

18. Paprika

Paprika je bogata vitaminom C i antioksidansima. Može poboljšati zdravlje srca, smanjiti upale i poboljšati imunološki sistem.
Paprika može i ubrzati metabolizam i pomoći u sagorevanju masti.

19. Ruzmarin

ruzmarin

Ruzmarin je bogat antioksidansima i ima antiinflamatorna svojstva. Može poboljšati cirkulaciju, poboljšati pamćenje i koncentraciju, te smanjiti stres. Ruzmarin takođe može poboljšati zdravlje kože i kose.

20. Bosiljak

Bosiljak ima snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, zahvaljujući prisustvu flavonoida i eugenola. Deluje antibakterijski, pomažući u borbi protiv infekcija i poboljšavajući varenje stimulacijom probavnih enzima.

Bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima, jača imuni sistem i podržava zdravlje srca snižavanjem holesterola. Njegova adaptogena svojstva smanjuju stres i anksioznost, dok antibakterijska svojstva poboljšavaju zdravlje kože. Bosiljak takođe olakšava respiratorne probleme poput kašlja i bronhitisa.

Zaključak je jasan: začini nisu samo ukusni dodaci našim jelima, već i moćni saveznici u očuvanju i poboljšanju našeg zdravlja!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh