Aktivni sastojci u nezi kože: Kako odabrati pravi?

Avatar photo

S obzirom na širok spektar proizvoda koji su danas dostupni na tržištu, odabir adekvatnih, koje bismo mogli uvesti u svakodnevnu rutinu nege kože lica, može biti težak. Svaki proizvod obećava magične rezultate, ali nije uvek lako odabrati onaj koji odgovara našem tipu kože i njenim specifičnim potrebama.

Kako bismo vam pomogli da lakše odaberete prave proizvode za svoju rutinu nege kože, danas ćemo napisati par reči o aktivnim sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima. Razumevanje njihovih funkcija je zapravo sve što vam treba kako biste znali šta je najbolje za vašu kožu.

Šta su aktivni sastojci?

aktivni sastojci primena

Aktivni sastojci su jedinjenja koja se dodaju proizvodima za negu kože i na nju imaju specifične, terapeutske efekte. Oni ciljano deluju na probleme poput akni, hiperpigmentacije, bora ili suve kože.

Za razliku od ostalih sastojaka koji služe kao baza proizvoda, aktivni sastojci imaju dokazane efekte i sjajni su ukoliko želite vidljiva poboljšanja na svojoj koži.

Najvažniji aktivni sastojci i njihove prednosti

Ovo su neki od najvažnijih aktivnih sastojaka koji su danas dostupni na tržištu:

1. Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od štetnih uticaja slobodnih radikala. On takođe posvetljuje ten, smanjuje hiperpigmentaciju i stimuliše proizvodnju kolagena, dakle kožu čini glatkom i čvršćom. Preporučuje se korišćenje seruma sa vitaminom C u jutarnjoj rutini kako bi se koža zaštitila tokom dana.

vitamin c primena

Međutim, treba napomenuti da većina seruma sa vitaminom C sadrži i vitamin E koji zatvara pore, stoga se svima koji su skloni aknama preporučuje da koriste nekomedogene proizvode koji sadrže potentne antioksidanse, umesto seruma sa vitaminom C.

Dakle, pre nego što ga uvedete u svoju rutinu nege kože, posavetujte se sa dermatologom.

2. Retinol

Retinol, oblik vitamina A, jedan je od najefikasnijih sastojaka za borbu protiv starenja kože. Pomaže u smanjenju vidljivosti bora, poboljšava teksturu kože i ubrzava obnavljanje ćelija.

Retinol može biti iritantan za osetljivu kožu, pa je bolje početi sa manjim koncentracijama i postepeno ih povećavati, uz obaveznu upotrebu zaštitnog faktora tokom dana.

3. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak kože koji ima sposobnost vezivanja velikih količina vode. Ona duboko hidrira kožu, čini je glatkom, zategnutom i sjajnom.

Ovaj aktivni sastojak je idealan za sve tipove kože, posebno za suvu i dehidriranu kožu, a može se koristiti i ujutru i uveče.

4. Niacinamid

Niacinamid, poznat i kao vitamin B3, je univerzalan sastojak koji deluje protiv upala, smanjuje crvenilo i reguliše proizvodnju sebuma. On takođe poboljšava teksturu kože i ujednačava ten.

Niacinamid se može kombinovati sa drugim aktivnim sastojcima, što ga čini veoma prilagodljivim različitim tipovima kože.

5. AHA i BHA kiseline

peptidi

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) i beta-hidroksi kiseline (BHA) su eksfolijanti koji pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čineći je glatkom i sjajnom.

AHA kiseline su rastvorljive u vodi i deluju na površini kože, dok BHA kiseline prodiru dublje, pa su idealne za masnu i kožu sklonu aknama.

Korišćenje ovih kiselina može poboljšati teksturu kože i smanjiti pojavu bora i hiperpigmentacija.

6. Peptidi

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji podstiču proizvodnju kolagena i elastina, esencijalnih proteina za održavanje čvrstoće i elastičnosti kože. Korišćenje proizvoda sa peptidima može pomoći u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože.

7. Ceramidi

Ceramidi su lipidi (masti) koji čine više od 50% kože i igraju ključnu ulogu u održavanju barijere kože. Oni zadržavaju vlagu i štite kožu od štetnih spoljnih uticaja.

Korišćenje proizvoda sa ceramidima pomaže u obnovi kožne barijere, smanjuje gubitak vode i štiti kožu od iritacija. Idealan su sastojak za suvu, osetljivu i ekcemima sklonu kožu.

Kako odabrati adekvatan aktivni sastojak za vašu rutinu nege kože?

nega koze lica serumi

Odabir pravog aktivnog sastojka zavisi od vašeg tipa kože i specifičnih problema koje želite da rešite. Evo nekoliko saveta kako da napravite pravi izbor:

Identifikujte svoj tip kože

Da biste odabrali pravi proizvod, važno je znati koji je vaš tip kože – da li je suva, masna, mešovita ili možda veoma osetljiva.

Odredite ciljeve nege

Koji problemi vas najviše muče? Ako imate bore, fokusirajte se na retinol ili peptide. Za hiperpigmentaciju i neujednačen ten, vitamin C i niacinamid mogu biti dobar izbor. Ukoliko imate problema sa suvom kožom, hijaluronska kiselina i ceramidi su vaši najbolji saveznici.

Kombinujte ih mudro

Neki aktivni sastojci se savršeno nadopunjuju, dok drugi mogu iritirati kožu kada se koriste zajedno. Na primer, niacinamid se dobro slaže sa vitaminom C, dok kombinacija retinola i AHA kiselina može biti previše agresivna za kožu. O ovome pročitajte više u nastavku teksta.

Pratite reakcije kože

hijaluronska kiselina serum

Kada uvedete novi proizvod u svoju rutinu, dajte koži vremena da se prilagodi. Uvek je najbolje uvoditi jedan po jedan proizvod, kako biste mogli pratiti reakciju kože i izbeći iritacije.

Konsultujte se sa dermatologom

Ukoliko niste sigurni koji proizvod je najbolji za vašu kožu, konsultujte se sa dermatologom. Profesionalni savet može vam pomoći da izbegnete bilo kakve nuspojave.

Kako koristiti i kako kombinovati aktivne sastojke?

Kombinovanje aktivnih sastojaka u rutini nege kože može doneti izuzetne rezultate, ali takođe može biti zbunjujuće i izazovno. Pogrešne kombinacije mogu dovesti do iritacije, crvenila ili smanjene efikasnosti proizvoda.

Da biste maksimalno iskoristili prednosti različitih aktivnih sastojaka, važno je razumeti kako ih pravilno kombinovati.

Pravila za korišćenje i kombinovanje aktivnih sastojaka

prozvodi za negu

Možda te zanima
ricinusovo ulje

Pre nego što se upustite u kombinovanje aktivnih sastojaka, evo nekoliko osnovnih pravila koja treba imati na umu:

  • U rutinu ih uvodite postepeno, jedan po jedan: Kada uvodite nove aktivne sastojke u svoju rutinu nege kože, uradite to postepeno. To će vam omogućiti da pratite kako vaša koža reaguje na svaki sastojak pojedinačno.
  • Obratite pažnju na pH vrednosti: Kombinovanje sastojaka sa različitim pH vrednostima može smanjiti njihovu efikasnost.
  • Obratite pažnju na koncentracije: Visoke koncentracije aktivnih sastojaka mogu iritirati kožu. Počnite sa nižim koncentracijama i postepeno ih povećavajte.
  • Koristite zaštitu od sunca: Mnogi aktivni sastojci, poput retinola i kiselina, mogu povećati osetljivost kože na sunce. Dakle, obavezno koristite kremu sa SPF faktorom tokom dana.

Kombinacije aktivnih sastojaka

Ovo su kombinacije koje se preporučuju:

1. Vitamin C + Vitamin E + Ferulična kiselina

Ova kombinacija je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Vitamin C i vitamin E deluju sinergijski, dok ferulična kiselina stabilizuje oba vitamina i dodatno poboljšava njihovu efikasnost u borbi protiv slobodnih radikala. Ovu kombinaciju je najbolje koristiti u jutarnjoj rutini, pre kreme sa zaštitnim faktorom.

2. Retinol + Hijaluronska kiselina

nocna rutina nega koze lica

Retinol je moćan saveznik u borbi protiv starenja kože, ali može je isušiti i iritirati. Kombinovanjem sa hijaluronskom kiselinom, koja pruža duboku hidrataciju, možete smanjiti potencijalnu iritaciju i poboljšati rezultate. Hijaluronsku kiselinu možete naneti pre retinola ili kao hidratantni serum nakon upotrebe retinola.

3. Niacinamid + Retinol

Niacinamid je poznat po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u smanjenju iritacije koju retinol može izazvati. Ova kombinacija može pomoći u poboljšanju teksture kože i ujednačavanju tena, a niacinamid možete koristiti pre ili nakon retinola, u zavisnosti od formulacije proizvoda.

4. AHA/BHA kiseline + Hijaluronska kiselina

Eksfolijanti poput AHA i BHA kiselina pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože i poboljšavaju teksturu kože. Međutim, mogu isušiti kožu, pa je upotreba hijaluronske kiseline nakon eksfolijacije odličan način da se koža hidrira i umiri. AHA kiseline su bolje za suvu kožu, dok su BHA kiseline idealne za masnu i kožu sklonu aknama.

5. Ceramidi + Hijaluronska kiselina

Ceramidi i hijaluronska kiselina zajedno čine snažnu kombinaciju za obnavljanje i hidrataciju kože. Ceramidi pomažu u obnovi kožne barijere, dok hijaluronska kiselina pruža duboku hidrataciju. Ovu kombinaciju možete koristiti ujutru i uveče za optimalne rezultate.

6. Peptidi + Antioksidansi

Peptidi podstiču proizvodnju kolagena, dok antioksidansi, poput vitamina C, štite kožu od oštećenja slobodnim radikalima. Kombinovanjem ovih sastojaka, možete poboljšati čvrstoću i elastičnost kože, istovremeno je štiteći od štetnih uticaja iz okoline. Ovu kombinaciju možete uvesti u svoju jutarnju rutinu.

Kombinacije koje treba izbegavati

dubinska nega

Važno je i da znate koje kombinacije nisu preporučljive.

1. Retinol + AHA/BHA kiseline

Oba sastojka imaju snažno eksfolirajuće dejstvo, što može dovesti do iritacije, crvenila i prekomerne suvoće kože. Ako želite koristiti oba sastojka, koristite ih naizmenično – retinol jednu veče, a AHA/BHA kiseline sledeće večeri.

2. Vitamin C + Niacinamid

Iako su oba sastojka korisna, kombinacija može biti problematična zbog različitih pH vrednosti. Vitamin C najbolje deluje kada je pH vrednost niža, dok niacinamid bolje funkcioniše pri neutralnom pH. Ako želite koristiti oba sastojka, koristite ih u različitim delovima dana – vitamin C ujutru, a niacinamid uveče.

3. Retinol + Vitamin C

Oba sastojka su vrlo moćna i mogu izazvati iritaciju kada se koriste zajedno. Vitamin C je najbolje koristiti ujutru zbog svojih antioksidativnih svojstava, dok je retinol idealan za noćnu rutinu, zbog svojih regenerativnih efekata.

Dakle, odabir pravih aktivnih sastojaka može značajno unaprediti vašu rutinu nege kože i pomoći vam da postignete željene rezultate. Razumevanje funkcija i benefita svakog od ovih sastojaka neophodno je za njihovo pravilno korišćenje i postizanje željenih rezultata.

Stoga, identifikujte potrebe svoje kože, budite strpljivi i dosledni, a ona će ubrzo biti blistavija i zdravija nego ikad.

Negujte svoju kožu pažljivo i s ljubavlju, jer ona to zaslužuje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh