Ovo su razlozi zbog kojih morate isprobati vegetarijansku prehranu

Avatar photo

Mnogi ne mogu zamisliti dan bez mesa i životinjskih proizvoda, međutim postoje mnogi razlozi zbog kojih bi trebalo da isprobate vegetarijansku prehranu.

Vegetarijanci i vegani su osobe koje definitivno imaju više energije, na izgled djeluju svježije i odmornije a njihovo tijelo je vitkije. Zašto je to tako saznajte u nastavku gdje vam donosimo osam benefita vegetarijanske prehrane.

Bolje raspoloženje

Dokazano je da su vegetarijanci bolje raspoloženi od “mesoždera”. Istraživanje je dokazalo da su vegetarijanci manje podložni depresijama i naglim promjenama raspoloženja.

Manja podložnost hroničnim bolestima

Imajući u vidu da vegetarijanci ne jedu ribu i meso, nivo holesterola u tijelu je znatno manji. Upravo zbog toga oni su manje podložni kardio-vaskularnim bolestima, kancerogenim oboljenjima i dijabetesu.

Vitka figura

U većini slučajeva vegetarijanci su “lakši”, te imaju vitkiju figuru od osoba koje konzumiraju meso.

Manja toksičnost

Imajući u vidu da su životinje često hranjene antibioticima, te posjeduju dosta masti, vegetarijanci definitivno imaju manje toksina od ljudi koji jedu životinje i njihove proizvode.

Bolji vid

Istraživanje je dokazalo da vegetarijanci imaju bolji vid i manje su podložni oboljenju “Macular degeneration”.

Bolje atletske performanse

Kada je vegetarijanska prehrana ispravna, te se osoba hrani zdravo i konzumira složene ugjiko hidrate, vitamine, minerale i zdrave masti, dokazano je da može da trenira duže i bolje. Mnoga istraživanja se prkose ovim “studies”, međutim broj sportista i atletičara vegetarijanaca raste iz dana u dan.

Možda te zanima
vitamin b vegetarijanci

Duži život

Dokazano je da vegetarijanci žive duži život od “mesojeda”.

Podrška životinjama i planeti Zemlji

Naime, vegetarijanci svojom prehranom pomažu očuvanju planete i životinja. Manje struje i zemljišta je potrebno za uzgajanje biljaka, nego životinja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh