Pecka – tamo gdje se ljube nebo i priroda

Avatar photo

Festivali koji se organizuju u prirodi imaju zaista posebnu čar. Prilika je to da se povežete sa onim iskonskim, ali i sa samim sobom diveći se veličanstvenim predjelima nepreglednih zelenih poljana, miru šume i klanjajući se pred izvorom rijeke koja vam daruje kap života – čistu vodu koju možete s uživanjem da pijete.

Sve ovo je samo dio onoga što su omogućili vrijedni domaćini na čelu sa Borom Marićem, pozivajući nas na prvi Pecka Outdoor Festival. Bio je to vikend koji nas je vratio na put podjesjećanja na istinske vrijednosti života – uživanje u prirodi, druženje sa prijateljima, poznanicima, mještanima sela Pecka i ono najvažnije i najsvetije, divno vrijeme provedeno sa porodicom.

@Pecka Outdoor Festival

Ljubitelji biciklizma su tako imali priliku da prisustvuju odličnom maratonu u kojem su učestvovali profesionalci i rekreativci, a publika ih je bodrila na nekoliko lokacija.

Ono što su svi s nestrpljenjem očekivali je drugi dan festivala, kada je cijela porodica uživala u različitim aktivnostima. Iz Banjaluke je bio organizovan besplatan prevoz za sve zainteresovane, a ekipa ZdraviJe je do Pecke stigla autom.

Kao i uvijek kada idemo na neki od izleta u prirodu u okolini Mrkonjić Grada i Šipova, naš put obavezno ide preko Manjače. Razlog tome je priroda koja ostavlja bez daha, pa se i u toku same vožnje odmarate i imate utisak da putujete kroz bajku zamišljajući na proplancima likove iz omiljenih knjiga.

Ako vas put nanese preko Manjače, što od srca preporučujemo, uz uživanje u planinskim predjelima, obavezno svratite i u selo Stričići gdje možete da posjetite kraj i rodnu kuću pisca Petra Kočića.

@Aleksandar Trifunović

Tu nedjelju, kao da su svi odlučili da idu u Pecku. I nisu se razočarali jer su tamo bili ljubazni domaćini koji su obezbijedili za svakoga po nešto. Sve je vrelo od pozitivne energije i mirisa tradicionalne hrane koju su pripremili vrijedni mještani Pecke.

Pored tradicionalnih specijaliteta, što slanih, što slatkih, mogli ste da probate i kupite domaću rakiju, sokove, a svi oni koji su željeli da probaju zdravi zalogaj, mogli su da odaberu od svježe cijeđenih sokova, do zdravih jela i čorbi.

Pored bogate gastronomske ponude, ljubitelji biciklizma su mogli nešto da pazare na štandovima biciklističke opreme, a da svi budu informisani o lokalitetu na kojem se nalaze, pobrinuli su se iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Organizatori su osmislili razne aktivnosti i zanimljive sadržaje kako za odrasle, tako i za one najmlađe. Tako su sa vodičima mogli da pješače ili voze bicikl do izvora rijeke Sane, oprobaju se u penjanju, ili preživljavanju u prirodi.

@Pecka Outdoor Festival

Za djecu su bile upriličene različite aktivnosti, pa su tako radoznali mališani sa vodičima istraživali šumu, učili kako se pali vatra, ali i poštuje priroda. Bilo je tu i dosta plesa, smijeha, kvizova, „klovnovskog posla“, sa svih strana ste mogli samo da čujete smijeh. Svi su istinski uživali.

U prostorijama Visitors centra Pecka mogli ste da odmorite uz neku knjigu ili društvenu igru, podojite bebu, a djeca školskog uzrasta su mogla da iskoriste radionicu Lego programiranja.

Ispred centra se nalazi dosta prirodnog hlada, pa je taj prostor izgledao kao jedan veliki porodični piknik, gdje je veliki broj ljudi uživao sa svojim porodicama.

@Aleksandar Trifunović

Jedina zamjerka je što nije bilo obilježenog parkinga, pa su se svi parkirali gdje su vidjeli zgodno mjesto. To je izazvalo i malo problema sa isparkiravanjem, između ostalog i ekipi ZdraviJe. Kada smo mislili da ćemo ostati kraj potočića da se igramo sa žabicama, u pomoć nam je priskočila ekipa TORS-a (ovim putem im se zahvaljujemo), pa smo uspješno uspjeli da se isparkiramo i krenemo u novu avanturu istraživanja ljepota okoline Mrkonjić Grada.

Možda te zanima
bojanke za odrasle

Pecka nas je toliko osvojila, da nismo imali vremena da svratimo kod drugog Bore – na Zelenkovac. Pravi mali raj u srcu šume idealan je za odmor i uživanje. Ako vas put nanese u ovaj kraj, Zelenkovac ne bi trebalo da zaobiđete.

@Zelenkovac

Tu možete i da prespavate, jer je Boro napravio selo u šumi gdje se nalaze bungalovi od drveta. Na ovom jedinstvenom mjestu se organizuje i jazz festival, ali i brojne druge aktivnosti. O svemu možete da se informišete na Facebook page-u Zelenkovca.

Drugi put ćemo svratiti kod drugog Bore, a naš put iz Pecke smo zaustavili na još jednom divnom mjestu ovog kraja – jezeru Balkana. Jedinstvena lokacija, magična priroda i toliko zelenog na jednom mjestu da vam se mozak i misli trenutno prebace na frekvenciju opuštanja.

@Balkana

Oko jezera, a kroz rub šume je uređena pješačka staza sa klupama za odmor. Na jednom dijelu staze se nalazi mali vodopad koji se spušta direktno u jezero, predstavlja i pravu malu atrakciju za ljubitelje fotografije. Tišina koju možete da „čujete“ samo u šumi, smaragdno zelena boja jezera i cjelokupan krajolik djeluje opuštajuće i očaravajuće. Lokacija koju takođe ne biste trebali zaobići ako putujete ovim krajem.

U blizini opštine Mrkonjić Grad je i opština Šipovo koja je takođe bogata prirodnim bogatstvima, a kroz nju teče i izvire jedna od najljepših rijeka u BiH, Pliva. Ali o tom kraju neki drugi put.

I za kraj, ZdraviJa vam preporučuje da se što češće vratite prirodi, jer ćete odmoriti tijelo i misli, te nahraniti dušu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh