Portugal proizveo 103% energije iz obnovljivih izvora

Avatar photo

Portugal je generisao 103% svojih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije u martu ove godine. Tokom dva vremenska razmaka od 70 sati tokom tog mjeseca, svu električnu energiju snabdijevala je obnovljiva energija, prvenstveno vjetroagregati i hidroenergija. Ostatak mjesečne energije dolazilo je pretežno od obnovljivih izvora sa fosilnim gorivima koja popunjavaju praznine u snabdijevanju.

Ovim probama, Portugal se približio svom cilju da do 2020. generiše 60% svoje energije iz obnovljivih izvora. Međutim, da bi se to desilo, potrebna su dodatna ulaganja u solarnu energiju kako bi se diverzifikovala energetska mreža, izvještava Guardian. Takođe, ova zemlja mora poboljšati i svoje kapacitete za skladištenje energije.

Kako se koriste obnovljivi izvori energije?

Generisanje viška energije, ali ponekad i oslanjanje na fosilna goriva, je karakteristika sistema obnovljivih izvora energije zbog toga što se energija generiše u talasima. Za razliku od fosilnih goriva, koja se spaljuju po potrebi, obnovljiva energija najviše zavisi od vremenskih uslova.

Ukoliko je oblačno, ostaje manje sunčeve energije. Sa druge strane, ako je vrlo sunčano, puno energije će biti proizvedeno. Ponekad se generiše previše energije, a višak se gubi jer su kapaciteti za skladištenje obnovljivih izvora i dalje u ranoj fazi. Kao rezultat ovog nestabilnog uzorka, Portugal još uvijek zavisi i od fosilnih goriva kako bi se izbjegli prekidi. Ovaj problem trenutno pogoršava portugalski nedostatak koordinacije za ostatkom Evropske unije, prenosi Politico.

Ukoliko bi ova zemlja učestvovala u mrežama za razmjenu energije, kako to rade druge zemlje širom regiona, onda bi bilo moguće podijeliti višak energije na drugom mjestu i dobiti energiju po potrebi. Bez obzira na sve, trenutna postignuća Portugala pokazuju da se energetski ciljevi, postavljeni u okviru Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, mogu postići i da se klimatske promjene mogu ublažiti većim investicijama u obnovljive izvore energije.

Šta rade druge zemlje?

Druge zemlje, kao što su Kostarika, Škotska i Norveška, bilježe rekorde obnovljivih izvora energije, dok tržišta velikih fosilnih goriva, poput Kine i Indije, masovno ulažu u inicijative održivosti. Svi ovi napori kulminiraju 2020. godine, kada se od zemalja očekuje da značajno povećaju svoje obaveze prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, koji nastoji da spriječi globalne temperature od porasta većeg od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe.

Možda te zanima
vape zdravlje

Da bi se to desilo, više zemalja mora da se ugleda na korake koje je učinio Portugal sa miješanjem i proizvodnjom energije te da učine sve da ono što je dogovoreno u Pariškom sporazumu, zaista bude naša realnost 2020. godine.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh