Postanite najbolja verzija sebe u novoj godini

Avatar photo
bolji ja odluka nova godina motivacija

Nova godina je vrijeme kada obično sami sebi obećamo da ćemo postati najbolja verzija sebe, ispuniti neke zacrtane ciljeve, živjeti zdravije, putovati više, učiti nove stvari. Međutim, kako biste te odluke pretvorili u akciju i uspjeh, potrebno je nešto više od same želje i maštanja. Ono što vam je potrebno je motivacija za konkretnu akciju i djelovanje ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Potrebno je poznavati sebe, naučiti se motivisati i prilagoditi provođenje odluka na način koji vama odgovara.

Prvi korak u uspješnom motivisanju sebe na konkretne akcije je postavljanje temelja za provođenje odluka i ciljeva koje želimo ostvariti. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da postanete zaista najbolja verzija sebe.

Upoznajte sebe

Ne možete biti lider onoga koga ne poznajete. Najbolji način za upoznavanje sebe je da razmislite o iskustvima koja ste već prošli u životu. Prisjetite se svih važnih trenutaka, iskustava i događaja koje ste prošli u protekloj godini i za svaki zapišite šta ste naučili i kako to što ste naučili možete primijeniti u novoj godini. Obavezno koristite olovku i papir jer sam proces pisanja omogućava brže učenje.

nova godina odluka motivacijaUložite u lični razvoj

Kako biste ostvarili sve što želite, zapišite svoje pozitivne vrijednosti, ono što vas krasi i daje vam snagu, svoje slabosti, ali i vrijednosti, odnosno načela po kojima želite živjeti. Iskreno priznajte sami sebi šta možete, šta ne možete i šta možete učiniti da se unaprijedite. Budite brutalno iskreni. Uspješni ljudi usmjeravaju svoju energiju na ono što se može, a ne na ono što se ne može.

Sanjajte velike snove

Veliki snovi su vizije koje nam daju nadu i tjeraju nas da prelazimo svoje granice, odnosno guraju nas naprijed. Veliki snovi su odlični motivatori, ali kako biste ih ostvarili, potrebno ih je pretvoriti u konkretne planove i ciljeve.

Postavite ciljeve i napravite planove

Vizije bez ciljeva su teško ostvarive. Ako krenete u novu godinu sa vizijom zdravog života, napravite plan koraka kako ćete tu viziju i provesti u djelo. Prilagodite plan vašem načinu života i navikama. Na primjer, ako želite zdravije živjeti, a niste sportski tip, možete započeti promjenu s regulacijom svoje prehrane. To može biti prvi korak ka zdravijem životu koji vam odgovara.

Možda te zanima
postavljanje granica

srecni ljudiPronađite vrijeme za sebe

Ponekad je potrebno izaći iz rutine i pronaći vrijeme samo za sebe. Na taj način smanjujemo nivo stresa i obnavljamo energiju za buduće akcije. Uživajte u nekom putovanju na koje ćete otići potpuno sami, ili sa nekom osobom koja vam je draga. Pročitajte knjige koje niste stigli pročitati u protekloj godini, ili počnite da se bavite hobijem koji odavno priželjkujete.

Sjetite se da su sve vaše odluke i želje koje su do sada ostvarene, ostvarene upravo iz razloga jer ste vjerovali u njih. Vjerujte u sebe i čvrsto odlučite kako će vam ova godina biti najbolja godina do sada.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh