Promijenite samo ovu stvar i izgubićete višak kilograma

Avatar photo
mrsanje

Dolazite u situaciju da trenirate, hranite se zdravo i pazite na svaki zalogaj, međutim vaše kile kao da su odlučile da ne mrdaju. Ne znate šta više da uradite jer ste sve probali, a višak kilograma vas itekako nervira.

Ako ste se i vi našli u ovoj situaciji onda definitivno znamo uzrok vašeg problema. Naime, riječ je o stresu. Da, možda zvuči kao “kliše”, međutim zapravo je stres okidač u našem tijelu i mozgu. Ako ste pod stresom, vaš organizam to osjeti i odmah počinje da se bori protiv stresa. Kada je vaš organizam u “fight” modu, on odmah traži načine da vas smiri, a jedan od načina je hrana. Međutim, ovdje je ključ svega.

Čak i onda kada jedete zdravu hranu, a vaše tijelo je pod stresom, organizam će tu hranu opet tretirati kao i masnu hranu, te će je skladištiti. Takođe, stres možete posmatrati kao blokadu u vašem organizmu koja vam ne dozvoljava da dođete do željenih rezultata. Upravo zbog toga morate naći načine da se opustite i izborite sa stresom. U nastavku vam donosimo nekoliko načina koji će vam pomoći da se riješite stresa i stresnih situacija

Trenirajte

Fizička vježba je itekako važna za zdrav život, štaviše, trening će vam pomoći da se opustite i oraspoložite. Pustite omiljenu muziku i pokrenite svoje tijelo. Ako niste ljubitelj intenzivnih treninga i teretana, onda stavite slušalice te otiđite na džoging ili u šetnju.

Još od starih je Grka poznato da se u zdravom tijelu nalazi i zdrav duh. Odvojte barem sat vremena dnevno na jednu fizičku aktivnost jer svaki oblik vježbanja, bilo da je riječ o hodanju ili konkretnom treningu, bitno smanjuje opterećenje i anksioznost koju osjećate time što pomaže mozgu otpustiti hormone zbog kojih se tijelo osjeća bolje i snažnije.

Osim toga, većina poslova u savremenom svijetu je ograničena na jednu pozu zbog koje tijelo postaje ukočeno i zgrčeno. Oslobodite vlastite mišiće, razgibajte i umorite različite dijelove tijela – mozak će vam biti zahvalan.

Vježbajte meditaciju i duboko disanje

Naučite da se smirite pa čak i u najtežim i najstresnijim situacijama. Stavite slušalice, otvorite youtube i pronađite video za bilo koju meditaciju. Meditiranje i duboko disanje će vam pomoći da se riješite negativnih misli i teških trenutaka. Duboko udahnite, izbrojte do 10 i poslušajte neku od meditacija ili laganih, instrumentalnih melodija.

Jedite polako

Kada jedete brzo i nesvjesno, vi dovodite svoje tijelo u stresnu situaciju bez da to i primijetite. Pokušajte ostaviti vaš telefon sa strane, te se smirite i lagano jedite dok ste svjesni da se nalazite u sadašnjem trenutku. Uživajte u svakom zalogaju te jedite polako.

Najteži zadatak za sladokusce je odoljeti ukusnim zalogajima koji se nađu pred njima. Ipak, postoji način na koji možete uživati u delicijama i zadržati dobru liniju. Tajna leži u laganom unošenju hrane u organizam.

Brzina kojom unosimo hranu u organizam jednako je važna kao i količina koju pojedemo. Prebrzo unošenje hrane štetno je kao i prejedanje. Želite li uživati u hrani, a ipak sačuvati dobru liniju, jedite polako, razmišljajte o hrani koju stavljate u usta i stanite kada osjetite da ste siti!

Možda te zanima
zeleni smutiji

Budite sebi na prvom mjestu

Čak i kada imate porodicu i djecu, uvijek sebi morate biti na prvom mjestu. Ako vi niste smireni i zadovoljni sobom, nećete moći pomoći ni vašim najbližim. Uvijek nađite vremena za sebe, bilo da je to šetnja u prirodi, brćkanje u kadi, masaža, trening ili čitanje knjige, nije važno. Najvažnije je da se opustite i imate malo “me time”.

Biljna pomoć

U svoju ishranu ubacite biljne čajeve koji su idealna i zdrava opcija za smirenje. Pustite laganu muziku, ušuškajte se u dekicu i uživajte u vašem omiljenom čaju.

Koji su to čajevi dobri za nas i zašto, te kako da ih pripremite, pogledajte na ovom i ovom linku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh