Ovo su razlozi zašto ne gubite kilograme

Avatar photo

Treniraš, ne preskačeš odlazak u teretanu, pratiš unos kalorija – ali jednostavno ne možeš smanjiti kilažu. Sve su ovo problemi sa kojima se susreće veliki broj ljudi. ZdraviJa je istražila zašto se to dešava, pa u nastavku pročitajte šest iznenađujućih razloga zbog kojih ne postižete željene rezultate.

Greške u ishrani

Vodite li “food journal”? Sigurno ste već naučili koji su to osnovni koraci koji vode smanjenju težine. Vjerujemo da jedete dovoljno vlakana ali isto tako znamo da je jako frustrirajuće kada kilogrami ne nestaju, bez obzira na to koliko se trudite. Mnogo žena ima ovaj problem, kažu stručnjaci. Tjelesna težina može fluktuirati do pet kilograma svakog dana, tako da količinu koju dobijete, vrlo lako možete i izgubiti.

Ne pijete dovoljno vode

Svi smo čuli koliko je važna voda kada se radi o skidanju kilograma. Ona pomaže u suzbijanju apetita, tako da je manje vjerovatno da ćete se prejedati. Ali to nije sve: Kada ste dehidrirani, vaši bubrezi ne mogu pravilno da funkcionišu, tako da se tijelo oslanja na jetru radi dodatne podrške. Pošto jetra napornije radi, više masti koje konzumirate se pohranjuje, a manje sagorijeva.

Kada su vlakna u pitanju, važno je postepeno dodavati vlakna i istovremeno povećavati unos vode. U suprotnom, umjesto pomoći kod varenja, vlakna mogu dovesti do još većeg problema. Stručnjaci savjetuju da 8 čaša dnevno vode važi samo za sedentarne žene koje imaju mnogo kilograma. Ukoliko konzumirate agresivnu količinu vlakana, 12 čaša dnevno treba da bude vaš minimum.

Nemate balansiranu ishranu

Nekoliko studija pokazuje da dijete sa visokim sadržajem proteina rezultuju većim brojem kilograma, barem na početku procesa. Proteini povećavaju osjećaj sitosti i sprečavaju gubitak mišića dok gubite masnoću.

Koliko proteina vam je dakle dnevno potrebno? To zavisi od vaše težine, ali većina žena treba da unosi 40 do 80 grama. Da biste to postigli, pojedite jedan grčki jogurt (18 grama) ili nekoliko jaja (13 grama) za doručak, za ručak pojedite piletinu ili ćuretinu (25 grama), ribu (22 grama), crni grah (15 grama) ili leblebije (18 grama). Isto ovo možete pojesti i za večeru. U međuvremenu možete jesti sirove bademe. Kao rezultat svega ovoga, osjećati ćete se sito – ponekad toliko da ćete odbijati i omiljeni sladoled.

Sjedite za stolom cijelog dana

Iako se trudite da trenirate jedan sat gotovo svakodnevno, vaše vrijeme se uglavnom svodi na sjedenje ispred računara. Prema jednoj studiji Univerziteta u Missouri-ju, sjedenje samo nekoliko sati uzrokuje da vaše tijelo prestane da proizvodi enzim koji inhibira masnoću nazvan lipaza.

U toku svakog od tih sati, ubrzano hodanje samo dvije minute gori dodatnih 59 kalorija dnevno. Stručnjaci preporučuju podešavanje tajmera na računaru kako bi vas podsjetili da se pomjerate svaki sat. Jednostavno morate napraviti 10.000 koraka dnevno. Da biste to postigli, obratite pažnju na neke od preporuka koje smo svi čuli milion puta (“Idite stepenicama umjesto lifta”, “Parkirajte daleko od tržnog centra” i slično).

Ne razmišljate o brojevima

Možete dozvoliti sebi da ne volite matematiku, ali kada je vaše tijelo u pitanju, morate biti sigurni koliko hrane i kalorija unosite dnevno. Koristeći online kalkulator možete izbalansirati kako svoj nivo aktivnosti, tako i ishranu.

Možda te zanima
svila nega lica

Previše vježbate

Mislite da rutinski trening ne može da vam odmogne? Za početak, ljudi imaju tendenciju da jedu više kada treniraju, bilo zato što osjećaju da su to zaslužili ili zato što precjenjuju koliko su kalorija spalili – ili oboje. Ovo je naročito tačno u ranim fazama fitnes programa, kada ste stalno gladni.

Ipak, znajte da zbog treninga možete više zadržavati vodu. Kako bi se tijelo osiguralo da nećete dehidrirati, plazma u krvotoku će sačuvati dodatnih dva do četiri kilograma vode. Uvijek ćete nositi tu dodatnu vodu, osim ako ne postanete neaktivni na kratko. Dakle, odmor vam nije potreban samo zbog relaksacije, on vam je nužan i zbog drugih razloga povezanih sa smanjenjem kilograma.

Konstantno ste pod stresom

Kortizol stresnog hormona pokreće apetit, takođe, ubrzava se proizvodnja određene hemikalije mozga, neuropeptida Y, što povećava želju za ugljenim hidratima. Previše kortizola takođe usporava metabolizam, što je gore, prekomjerni stres uzrokuje skladištenje masti u predjelu stomaka, gdje je težinu teže izgubiti. Balansirani, hranljivi obroci mogu popraviti štetu koju stres čini tijelu, a takođe pomažu i mreže socijalne podrške i različite vježbe koje opuštaju tijelo i um.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh