PROVJERENE prirodne metode u borbi protiv alergija (Savjet doktora)

Avatar photo
alergija proljeće cvjetanje

Oči ti suze, kišeš, boli te glava, kašlješ, a i sve te svrbi? Ovo su samo neki od simptoma koji se pojavljuju kod osoba koje muče polenske alergije. Proljeće i ljeto su godišnja doba kada cvjetaju trave i drveće, pa mnogi baš i ne mogu s lakoćom da uživaju u svim čarima prirode., jer ih muči alergija Upravo zato ti ZdraviJa u nastavku donosi savjete doktora kako da se izboriš sa alergijom.

Alergija kao “pošast” modernog doba

Alergija je postala prava pošast modernog doba i često je ne možemo sasvim pobijediti. Međutim, postoje načini pomoću kojih možeš ublažiti simptome i to bez korištenja štetnih preparata koji mijenjaju raspoloženje, izazivaju pospanost ili čak zavisnost.

Dok neki uživaju u proljećnim šetnjama kroz parkove i pored obala rijeka, drugima život zagorčavaju polen i „mace“ kojih u doba cvjetanja ima u izobilju. Jedina odbrana od ove dosade jeste da se izbjegavaju alergeni, glavni krivci za kihanje, kašljanje, crvenilo očiju i otežano disanje. A to u proljeće nije nimalo lako izvesti.

kihanje alergija

Evropska akademija za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI) iznijela je podatak da više od 150 miliona Evropljana pati od hroničnih alergijskih bolesti. Dalja predviđanja govore da će do 2025. godine polovina populacije biti pogođena nekom vrstom alergije. S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da oko 300 milliona ljudi širom svijeta pati od astme.

S obzirom da će svi oni koji imaju polenske alergije uskoro biti suočeni sa simptomima koji se svake godine iznova ponavljaju, ekipa ZdraviJa magazina je kontaktirala dr Slavicu Stefanović iz “Holistic centra” iz Beograda koja se bavi holističkim liječenjem raznih oboljenja. Jedni od najčešćih stanja  zbog kog joj dolaze pacijenti jesu upravo polenske alergije.

Kako nastaju alergije?

„Alergije nastaju kada imuni sistem napravi grešku i uobičajenu stvar prepozna kao napadača. Tada imuni sistem proizvodi antitela koja upozoravaju na taj alergen, pa u sledećem susretu s njim ista ta antitela dovode do oslobađanja niza hemikalija, poput histamina, koji uzrokuju alergijske reakcije i simptome. U susretu sa alergenom, reakcija ljudskog imunog sistema može izazvati upale na koži, očima, disajnim putevima i slično“, ističe dr Stefanović.

Koje su prednosti holističkog liječenja alergije?

Simptomi alergija prepoznatljivi su i vrlo slični skoro kod svih, ali liječenje nije isto za sve. Prema holističkom principu, isto bolesno stanje pa i alergije se razlikuju. Stoga individualan i holistički pristup će tretirati specifičnosti i slaba mjesta svakog ponaosob, a i pristupati sagledavanju sa svih strana i na tjelesnom, mentalnom i emotivnom nivou.

Na primjer, kaže doktorica Sefanović, neko ko ima osjetljive sinuse korištenjem određene hrane koja pri prolasku kroz crijevni zid izaziva pojačanu imunu reakciju i napuni sinuse.

“Kada se takav pacijent počne hraniti namirnicama koje izazivaju najbolji mogući imuni odgovor oseti promene i za kratak vremenski period prestaje da reaguje na polen”, naglašava naša sagovornica.

Možda vam se svidi: Proso – kako se sprema i uz šta sve možete da ga jedete

Zašto djeca dobijaju alergije?

Prema riječima dr Stefanović, alergije i astma zavise od stanja imunog sistema djeteta. Imunitet kod djece je u fazi razvoja i ona su posebno osjetljiva za nastanak različitih vrsta alergija. Genetika ali i drugi faktori zaslužni su za porast alergija danas. Neki od faktora koji izazivaju alergiju kod vaših mališana su:

Manjak nutrijenata – Vitamin A, C, D, kao i mineral cink igraju važnu ulogu u imunom sistemu. Ishrana koja se bazira samo na procesuiranoj hrani ili unos samo onih namirnica koje djeca vole mnogo će uticati na količinu vitamina i minerala u organizmu.

Potreba za pretjeranom čistoćom – Od otkrića mikroba i infekcija postali smo pomalo opsesivni čistoćom i uklanjanjem bakterija. Jedno od istraživanja pokazalo je djeca koja su odrasla na selu, u prirodi, sa životinjama, koja su pila svježe neprerađeno mlijeko, manje su sklona alergijama i mnogim hroničnim bolestima.

Disbalans bakterija u stomaku – Crijevnu floru dobijamo od majke, u prvim mjesecima života. Bebe se rađaju sa sterilnim crijevima i dobijaju majčinu crijevnu floru. Danas imamo generacije modernih majki sa disbalansom crijevne flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava i loše ishrane koje su konzumirale tokom života.

Preopterećenost toksinima – Smog, aditivi u hrani, teški metali povećavaju količinu toksina u organizmu. Izbegavanje toksina tokom trudnoće i ranog razvoja djeteta smanjuje pojavu alergija i kožnih problema.

polen alergija djeca

Simptomi koji vas mogu navesti da razmišljate da je kod vašeg djeteta riječ o polenskoj alergiji su sljedeći:

 • napadi kihanja
 • svrab u nosu
 • vodenasta sekrecija iz nosa
 • svrab u očima, ždrijelu, uhu ili nepcu.

“Dete uglavnom diše na usta, a tokom spavanja možete da uočite hrkanje. Nije retko da se dete požali na poremećaj čula mirisa ili ukusa i postojanje glavobolja, a u simptome spada i začepljen nosić kao i nazalni govor”, pojašnjava dr Stefanović.

Šta sve spada u holističko rješavanje alergija?

“Holistički pristup liječenja pacijenta je individualan. To znači da gledamo pacijenta vertikalno. To obuhvata emocije i fizičko stanje organizma. Sve je povezano u našem organizmu. Potrebno je proceniti šta je u pozadini problema koji se ispoljava na površinu”, naglašava ona.

Ono što doktorica Stefanović koristi su iduće metode:

 • Test intolerancije – da bismo olakšali imuni odgovor
 • Terapije iz domena kvantne medicine – bezbolne, neškodjive i efikasne u borbi protiv alergija
 • Homeopatska kompleksna terapija po metodi GUNA instituta
 • Određivanje potrebnih vitamina i minerala kao i prijedlog odgovarajuće suplementacije

U 2007. godini sprovedeno je istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) kod žena koje su patile od sezonskih alergija i njihova djeca su imala veliku šansu za razvoj astme i alergija. Dokazano je da postoji čvrsta veza između crijevne flore i alergija, a trudnice koje su uzimale probiotike tokom trudnoće imale su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod djece.

Ukoliko se odlučite na holistički pristup liječenja alergije, test intolerancije i formiranje ishrane po njegovim rezultatima je prvi i nezaobilazni korak u sistemu liječenja polenskih alergija koji primjenjuje doktorica Stefanović. Primjena testa rasterećuje cjelokupan imunološki sistem organizma, a rezultat toga je pokretanje mnogo efikasnijih mehanizama za savladavanje alergijskih simptoma.

“Postoji više vrsta alergijskih reakcija, a u zavisnosti šta ih uzrokuje, najčešće se ispoljavaju kao alergijski rinitis praćen kihanjem i curenjem iz nosa, te svrabom nosa i očiju. Mogu se ispoljiti i na koži u vidu koprivnjače“, rekla je doktorica.

Ozbiljnost alergijskih reakcija varira od osobe do osobe, te da se može kretati od manje iritacije do težih ispoljavanja, a ponekad, u najtežim slučajevima, mogu dovesti do anafilaksije i ugroziti život.

Kad je tako osjetljiv organizam izložen alergenima, reaguje pojačanim lučenjem histamina, koji izaziva upalu sluznice i druge alergijske reakcije.

Šta je histamin?

Histamin je biogeni amin veoma važan za brojne fiziološke funkcije u organizmu. Povećava protok bijelih krvih zrnaca prilikom pojačanog imunskog odgovora i omogućava organizmu da se izbori sa patogenima iz spoljašnje sredine. Kod alergičnih ljudi, pojačan imunski odgovor se javlja i pri dodiru sa alergenima iz prirode.

Smanji izloženost alergenima

Kako bi sezona polenske alergije protekla što bezbolnije ZdraviJa tim ti donosi savjete kako da se pripremiš za nadolazeći period proljećnog cvjetanja. Smanjen kontakt sa alergenima i održavanje higijene sluznica često je veća pomoć od najsnažnijih antihistaminika.

polenska alergija proljece

Izloženost alergenima najlakše je smanjiti malim izmjenama životnog stila, a zauzvrat donose olakšanje. Različite vrste alergena koji su prisutni u našoj okolini i koje bi trebalo izbjegavati su:

 • grinje
 • polen
 • dlaka mačaka, pasa i drugih životinja
 • perje
 • ubodi insekata
 • buđ
 • lateks

Slijedi ove korisne savjete

Ukoliko ste alergični na polen, primjena ovih savjeta će vam olakšati period cvjetanja.

Često se presvlači

Tokom boravka na otvorenom na našu odjeću se nakupljaju velike količine alergena. Često mijenjanje posteljine, te presvlačenje odjeće nakon svakog izlaska smanjiće količinu alergena s kojima dolazimo u kontakt, a time i alergijske reakcije organizma.

Tuširaj se uveče

Osim odjeće, alergeni prekrivaju i površinu kože koja nije prekrivena odjećom. Odmah pri povratku kući, umij se i operi ruke, a uveče se obavezno istuširaj i operi kosu. Spavanje će biti puno ugodnije ako “ne ponesete” alergene sa sobom u krevet.

Čisti životni prostor

Čak i ako nisi alergičan na kućnu prašinu, već polen trava ili drveća, vrlo je vjerovatno da ćeš u periodu alergija biti veoma osjetljiv i na prašinu. Naime, veće količine udahnute prašine dodatno će iziritirati već otečenu sluznicu i pokrenuti snažnu alergijsku reakciju. Kako bi to izbjegao, prepusti nekom od ukućana brigu o poslovima čišćenja doma.

Ograniči izlaske

Izbjegavaj izlaske na mjesta s visokim koncentracijama polena poput livada i parkova. Takođe, ujutro su koncentracije alergena najviše pa nastoj da izbjegavaš izlazak u tom periodu. Možeš izlaziti u šetnju uveče ili poslije kiše.

Provjetravaj prostorije

Prostor u kojem najčešće boraviš provjetravaj uveče, kada su koncentracije alergena najniže. Klima uređaj je takođe dobar način da profiltriraš vazduh i riješiš se alergena. Većina alergena ostaće u filterima klime, ali vodi računa da ih redovno mijenjaš.

Održavaj higijenu sistema organa za disanje

Ako si poduzeo sve mjere da smanjiš kontakt sa uzročnikom alergija na minimum, organizmu ćeš najbolje pomoći redovnim održavanjem zdravih sluznica i bolje prohodnosti sistema organa za disanje uz pomoć preparata koji će olakšati neugodne simptome i život s alergijom učiniti lakšim i ugodnijim.

Hrani se zdravo po testu intolerancije na hranu

“Primena testa rasterećuje celokupan imunološki sistem organizma, a rezultat toga je pokretanje mnogo efikasnijih mehanizama za savladavanje alergijskih simptoma. Potrebno je jesti hranu koja je bogata nutritivnim vrednostima i koja izaziva najbolji imunski odgovor u borbi protiv alergena”, poručuje doktorica Stefanović.

Kurkumin forte – prirodni čuvar Vašeg zdravlja!

kurkumin forte alergije

Jedan od efikasnih načina borbe protiv alergija je korištenje zdravih i provjerenih dodataka prehrani. Jedan takav koji preporučuje ZdraviJa je Kurkumin forte.

Kurkuma (curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz vlažnih, tropskih područja Južne Azije, a pripada familiji đumbira (Zingiberaceae). Ekstrakt kurkume dobija se mljevenjem suhog korijena biljke. Prah je intenzivno žute boje, ugodnog mirisa i blagog okusa.

Ljekovita svojstva kurkume spoznali su drevni narodi prije 5000 godina, od kada se kurkuma intenzivno koristi u svrhe liječenja kako u drevnoj tako i u modernoj medicini. U posljednjih nekoliko godina i naučna zajednica je počela da pokazuje interes za potencijalne zdravstvene koristi od korijena kurkume.

Rezime najzanimljivijih svojstva kurkumina, primarnog aktivnog sastojka kurkume, od kojih su mnoga dokazane znanstvenim studijama je:

 • Antioksidativno djelovanje kurkuma ostvaruje neutralizovanjem slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma oksidirajući njihove strukture, te vremenom dovode do ubrzanog starenja, ateroskleroze, karcinoma, reumatoidnog artritisa, očne mrene, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
 • Ublažava bol i djeluje protiv upalnih procesa u organizmu sprečavajući stvaranje medijatora upale te ima jaka antiartritična svojstva  ublažava simptome artritisa: bol, otok i jutarnju ukočenost zglobova.
 • Inhibira otpuštanje histamina iz mastocita što ga čini superhranom za osobe koje pate od astme, ekcema i alergija.
 • Pomaže u sprečavanju nastanka promjena u zidu krvnih sudova (ateroskleroza) inhibirajući nakupljanje krvnih pločica i stvaranje naslaga.
 • Pomaže u održavanju optimalnog nivoa masnoće u krvi.
 • Pokazuje univerzalno antitumorsko djelovanje. Kurkumin ostvaruje antitumorsko djelovanje sprečavanjem umnožavanja gotovo svih vrsta tumorskih ćelija i ubrzavanja njihovog uništenja (programirana smrt ćelije), dok normalne ćelije tijela ostaju netaknute.

Znajući sve benefite kurkume na zdravlje, predlažemo da počnete koristiti Kurkumin forte, dodatak prehrani koji će brže i bolje djelovati od samog začina.

Ekstrakt ploda crnog bibera, odnosno njegov aktivni sastojak piperin, poboljšava apsorbciju kurkumina i samim tim njegovu bioraspoloživost, povećavajući time njegovu efikasnost.

Možda te zanima
vazne cinjenice o noktima

Što znači – radi dodatka piperina 20 puta je veća bioraspoloživost kapsule Kurkumina forteu odnosu na začin. 1 kapsula je ekvivalent 200g začina. To jeste, u 100g začina nalazi se 5% kurkuminoida, a u jednoj kapsuli Kurkumina forte ima 500mg ekstrakta kurkume standardizovanog na 95% kurkuminoida.

Kurkumin forte se preporučuje još u svrhu:

 • zaštite jetre i ćelija od štetnih uticaja slobodnih radikala,
 • zaštite zglobova, ublažavanja simptoma artitisa (bol, otok, upala),
 • potpore zdravlju krvnih sudova,
 • održavanja optimalnog nivoa masnoća u krvi,
 • ublažavanja simptoma sezonskih alergija,
 • ublažavanja simptoma astme i hroničnog bronhitisa,
 • održavanja opšteg zdravlja i vitalnosti.

Pored navedenih svojstava sve je više istraživanja o ulozi kurkume u mentalnom zdravlju. Studije je utvrdile da kurkumin zaustavlja propadanje kongnitivnih funkcija i razgrađuje nakupine plaka na mozgu koje su jedan od glavnih uzroka nastanka demencija (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest). Kurkumin je od izuzetne pomoći i u terapiji depresije zato što je moćan protuupalni agens i snažan stimulator neurogeneze.

S obzirom na sve navedeno, s pravom možemo zaključiti da je KURKUMIN forte jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova.

Aromaterapija u borbi protiv alergije

Aromaterapija je kontrolisano korišćenje eteričnih ulja u cilju uravnoteženja i unapređenja zdravlja tijela, uma i duha. Pruža mogućnost da se na potpuno prirodan način pomoću ekstrakata biljaka održi psihička ravnoteža, ojača imuni sistem, oslobodi od napetosti, uravnoteže i smire emocije.

Eterična ulja koja mogu da se koriste u cilju sprečavanja alergijskog rinitisa su :

Eterično ulje lavande – djeluje protiv prvih simptoma alergije, uravnotežuje imunitet, olakšava bol u glavi, opušta tijelo.

Eterično ulje mente – koliko se nanese na sljepoočnice ima moć da otkloni glavobolju, ublaži začepljenost nosa i olakša disanje.

Eterično ulje kamilice – može se davati i djeci ukoliko se primijete simptomi polenske alergije.

Eterično ulje limuna – jača imunitet i olakšava nam probleme sa disanjem.

Eterično ulje eukaliptusa – ublažava glavobolju, smanjuje bolove u sinusima.

Eterično ulje čempresa – suzbija nagon za kašljanjem.

Eterično ulje đumbira – ublažava respiratorne smetnje kao što su kašljanje i kihanje.

Eterično ulje bosiljka – ublažava reakciju organizma na alergene, upalu, bolove i osjećaj umora te pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.

Eterično ulje čajevca – eliminiše bakterije, plijesni i gljivice, djeluje antiseptički i protivupalno.

Kako koristiti eterična ulja u borbi protiv alergije?

Protiv alergije eterična ulja se primjenjuju na mnoge načine: nanošenjem na kožu, direktnom inhalacijom, raspršivanjem i u kupkama. Jednostavan čin udisanja ulja dovodi do gotovo trenutnih rezultata. Isparavanje ulja otvoriće vam sinuse, pročepiti nosnice i podstaknuti duboko disanje.

Možeš inhalirati ulje iz posude s vodom, s jastuka, ubrusa, vate ili direktno iz bočice s uljem. Nakapaj par kapi na maramicu ili na vatu te nekoliko puta dnevno inhaliraj ulje sa nje. Možeš nakapati par kapi nane ili lavande na jastuk ili na posteljinu u prostoriji u kojoj se nalaziš. Primijeniš li tu metodu uveče, ova dva ulja pomoći će ti da brže zaspiš.

Možeš proširiti ulje vazduhom putem raspršivača ili iz zagrijane posude. Osim što ćeš i tako udisati molekule ulja, usput ćeš i osloboditi prostoriju neugodnih mirisa i očistiti vazduh od patogena. Ulja se mogu nanositi i na kožu – iza ušiju, na čelo, sljepoočnice, poleđinu vrata, dlanove ili tabane.

Kako biste izbjegli iritaciju, pomiješajte kap-dvije ulja sa neutralnim, baznim uljem. Pomiješano sa uljem od  sjemenki grožđa, jojobe ili masline, možeš sigurno nanijeti esencijalno ulje na kožu, pa čak i na rub nosnica. Ako razrijeđeno ulje i dotakne sluznicu, neće je jako nadražiti, za razliku od intenzivnog i visoko koncentrisanog čistog eteričnog ulja.

Ovi jednostavni savjeti neće čudesno ukloniti simptome alergije preko noći, ali ako ih budeš slijedio, znatno ćeš poboljšati kvalitet vašeg života.  ZdraviJa ti je ponudila jedan od vidova liječenja alergije pomoću holističkih metoda.

Pored tog, postoje i druge metode liječenja polenske groznice o kojima se možeš posavjetovati sa svojim porodičnim doktorom ili farmaceutom. Želimo ti da pronađeš put izlječenja i da uživaš u svim ljepotama koje ti je priroda podarila.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh