Zašto muškarci treba više da brinu o svom zdravlju

Avatar photo
muskarac prostata doktor zdravlje prosta balance

Dok se žene hrabro nose sa trudnoćom i osteoporozom, muškarci se susreću sa nešto drugačijim zdravstvenim problemima. Najčešće sa poremećajima srčane funkcije, hipertenzijom i problemima sa prostatom. Korekcija prehrambenih navika, kao i redovno vježbanje, donosi značajna poboljšanja i smanjuje rizik od nastanka bolesti.

ZdraviJa je istražila zašto muškarci treba više da brinu o svom zdravlju. Pored zdrave ishrane i vježbanja, neophodno je iznova upozoravati na bolesti koje mogu zadesiti muškarce, ukoliko budu zanemarivali svoje zdravlje.

Bolest srca

Najveći ubica Zapadnog svijeta, koronarna bolest srca, razlog je trećine do polovine smrti muškaraca. Uzrokovana je začepljenjem i stvrdnjavanjem arterija koje obavijaju i opskrbljuju srčani mišić. Mnogi faktori, uključujući pušenje, šećernu bolest, nedostatak fizičke aktivnosti, ali i genetika, povećavaju rizik od obolijevanja.

Gojaznost u kombinaciji sa prehranom koja sadrži veliku količinu životinjskih masti predstavljaju dodatno opterećenje.

Kako muškarac (nisu isključene ni žene!) može smanjiti rizik?

Zamjenom zasićenih životinjskih masti sa nezasićenim biljnim uljima, „ubacivanjem” u svakodnevni jelovnik ribljeg ulja, žitarica, bijelog luka. Uz pet i više malih voćnih ili povrtnih obroka dnevno muškarac gotovo neprimjetno i bezbolno dolazi i do idealne tjelesne težine.

Nivo lošeg holesterola se smanjuje, a smanjeno je i njegovo nakupljanje na krvnim žilama, te se iste proširuju. Dobitak je ogroman u odnosu na ulog – promjenu prehrambenih navika. Vjerujemo da žrtva nije velika!

muskarac prostata prosta balance

Problemi sa prostatom

Karcinom prostate je jedan od najčešćih tumora sa fatalnim ishodom kod muškaraca iznad 55 godina. Veličine i oblika kestena, prostata okružuje mokraćnu cijev kojom se mokraća odvodi iz mjehura. Iako još nije definitivno dokazano, povećani unos namirnica kao što su paradajz i soja poboljšava zdravstveni status.

Šestogodišnje istraživanje je provedeno na Harvard Medical School, a uključivalo je 48.000 muških zdravstvenih radnika. Rezultat je pomalo iznenađujući – rizik od pojave karcinoma prostate je za 34% smanjen kod muškaraca koji su više od dva puta sedmično na jelovniku imali paradajz ili jela bazirana na paradajzu.

Odgovornost za takav učinak, čini se, snosi likopen, snažni antioksidant iz porodice karotenoida (dvostruko jači od beta-karotena), a odgovoran je i za crvenu boju paradajza.

Evo kako da očuvate zdravlje i funkciju prostate

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susreću muškarci stariji od 45 godina jeste benigna hiperplazija prostate (BHP) tj.prekomjerni rast ćelija prostate što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma.

Simptomi BHP su: usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje, isprekidanost mlaza urina, kapanje, noćno mokrenje, bol pri mokrenju, prisutnost krvi u mokraći, zastoj mokraće, učestalije mokrenje, urgentno mokrenje, nekontrolisano curenje mokraće.

Više studija pokazuje da je BHP povezana sa povišenom incidencom erektilne disfunkcije. Terapija BHP je medikamentozna i hiruška. Prevencija je zapravo najbolji metod liječenja, kako do liječenja ne bi ni došlo.

Za održavanje i poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškarca preporučujemo Zada Pharmaceuticals dodatak prehrani, PROSTA BalanceNamijenjen je muškoj populaciji iznad 40 godina starosti kao prevencija i pomoć u liječenju benignog uvećanja prostate te za održavanje reproduktivnog zdravlja muškarca.

PROSTA Balance je pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakta, ploda testeraste palme, sjemenki bundeve, korijena koprive, likopena, fitosterola, te minerala cinka i selena.

prosta balance prostata muskarci zada zdravlje

Ekstrakt ploda testeraste palme sadrži fitosterole i slobodne masne kiseline koji su u različitim istraživanjima pokazali posebnu djelotvornost kod ublažavanja simptoma BHP. Djeluje antiandrogeno i protuupalno.

Ekstrakt sjemenki bundeve je bogat vitaminima A, B i E, mineralima Zn i Se, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i fitosterolima.

Ekstrakt korijena koprive sadrži lignane poput 3,4-divaniltetrahidrofurana, steroidne komponente poput stigmasterola koji doprinose poboljšanju simptoma donjeg urinarnog trakta u BHP.

Likopen je snažan antioksidans koji pokazuje protuupalno djelovanje, pojačava međućelijsku komunikaciju, utiče na održavanje ćelijske funkcije te smanjuje abnormalnu ćelijsku proliferaciju.

Fitosteroli inhibiraju prevođenje testosterona u DHT. Hemijska struktura im je slična androgenim hormonima te se kompetitivno vezuju za receptore.

Posebnu važnost za zdravlje muškog reproduktivnog sistema imaju minerali cink i selen.

Cink (Zn) je od svih tkiva, najzastupljeniji u prostati. Neophodan za stvaranje muških polnih hormona. Nizak nivo cinka povezan je sa hormonskim disbalansom starijih od 40 godina. Oboljeli od BHP i raka prostate imaju niže nivoe cinka u odnosu na zdrave pojedince.

Selen (Se) je jedan od najvažnijih antioksidativnih minerala. Pomaže u borbi protiv većine kancera te pruža zaštitu od teških metala.

Zn i Se smanjuju oksidativni stres u nastajućem spermatozoidu poboljšavajući kvalitet sperme.

Možda te zanima

PROSTA Balance se posebno preporučuje :

  • kod otežanog, nepotpunog i učestalog mokrenja
  • kod upalnih promjena u urinarnom traktu
  • kod poremećene spermatogeneze

PROSTA Balance –  za očuvanje zdravlja i funkcije prostate!

Hipertenzija

Visoki krvni pritisak, ili hipertenzija, povećavaju rizik od bolesti srca, angine i moždanog udara. Nasljedni faktori svakako igraju važnu ulogu, ali i način života daje svoj doprinos. Pozitivan ili negativan? Zavisno o stilu života koji vode.

Iako se bolest pojavljuje i kod žena i kod muškaraca, upravo muškarcima predstavlja značajan zdravstveni problem. Oboljelima od hipertenzije je svakako preporučiva regulacija tjelesne težine, kao i reducirani unos alkohola, a so se ne smije naći ni u hrani ali ni na stolu.

Možda je ovo ipak prejednostavno gledanje na problem? Naime, velik broj ljudi u svojoj anamnezi nema gojaznost ili se sa alkoholom susreće toliko rijetko, te vježba redovno, a ipak ih hipertenzija ugrožava.

Borba se, stoga, s povišenim krvnim pritiskom ne svodi samo na izbacivanje pojedinih namirnica, već i na unos mnogih drugih vrsta hrane. Procijenjeno je da povećan dnevni unos kalijuma (2.3 – 3.1 g) smanjuje smrtnost od posljedica hipertenzije za 25%. Količina je to kalijuma koja se nalazi u jednoj banani, čaši prirodne narandžade, ali i u mnogom drugom voću i povrću.

Nadamo se da smo u vama probudili spoznaju da sitnim korekcijama svojih životnih navika možete značajno pridonijeti, kako poboljšanju, tako i produženju vlastitog života.

Možda ti bude interesantno: Doktori koje muškarci trebaju redovno posjećivati

Jer – izbor uvijek postoji!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh