Radite ove dvije vježbe i bićete zauvijek fit

Avatar photo
vježbe fit zdravlje mrsanje vijaca preskakanje burpee

Da li ste ikada razmišljali o tome da postoje određene vježbe koje vam pomogu pomoći da uvijek imate kilažu pod kontrolom? U nastavku teksta ZdraviJa vam otkriva koje su to vježbe u koje ćete biti zauvijek fit, ukoliko ih svakodnevno primjenjujete.

Razna istraživanja pokazuju da su jednostavni testovi fizičkih performansi visoko prediktivni za smrtnost. Drugim riječima, jednostavni kondicijski testovi će pokazati vaša ograničenja i mogu izračunati vašu dugovječnost.

Postoje vježbe za poboljšanje kondicije i produžavanje životnog vijeka jer podstiču eksplozivnu snagu, kardiovaskularno zdravlje i izdržljivost. Radi se o preskakanju užeta i burpijima.

Zašto ove dvije vježbe?

Samo preskakanje je efikasnije od trčanja kada je u pitanju sagorijevanje masnih naslaga. Preskakanje zahtjeva 24% više snage nego trčanje istom brzinom. Ukratko, tako sagorijevate više kalorija. Kada dodate težinu tom užetu, zahtijevajući veću izlaznu snagu, istovremeno ćete spaliti kalorije i izgraditi mišić.

“Burpees” su odlična vježba za čitavo tijelo. Bilo da radite burpee sa sklekom tako da vam grudi dodiruju pod ili ne, to je uvijek dobar izbor kada je u pitanju zatezanje svih mišića. Obje vježbe služe dvostrukoj svrsi, povećavajući kardiovaskularni fitnes dok gradite snagu gornjeg i donjeg dijela tijela, čineći ih fantastičnim.

Želite li da promijenite način kako trenirate? Probajte da što ćešće uvrstite preskakanje užeta i burpije. Razlika će se i vidjeti i osjećati.

Možda vam bude interesatno: Koliko je važan kvalitet opreme za trening?

Kako raditi ove treninge i biti fit?

Ove dvije vježbe možete raditi tokom cijele godine, jer se mogu raditi i vani i u teretani. Bitno je početi polako sa burpijima kako biste bili sigurni da ga radite ispravno. Počevši od stojećeg položaja, čučnite dok ne stavite ruke na tlo. Zatim se vratite u plank poziciju, napravite sklek i brzo isturite noge nazad u položaj za čučanj. Onda skočite.

Vijača za preskakanje je jednostavnija ali se preporučuje korištenje i tega za skok. Uz dodatnu težinu, ovaj izazov nije šala. Međutim, rezultat će biti fit tijelo. Postoji niz preporučenih treninga, ali koji god da izaberete, potrudite se da uradite niz setova sa ove dvije vježbe naizmjenično.

Možda te zanima

Samo zapamtite: Ovi treninzi će biti teški. Sjajno je ako imate želju da ih radite, jer mnoga istraživanja potvrđuju prednosti ovakvog vježbanja. Ali, potrebno je vrijeme da se izgradite za ovu vrstu vježbi (i da biste ih ispravno radili). Ako ste zabrinuti da se možete povrijediti, prvo se obratite doktoru ili treneru.

Svako ko želi da pokuša tako intenzivne treninge takođe mora da se sjeti da je bitno da se odmori. Učinite teške dane teškim, a lakše lakim. Kontrolišite svoj tempo ili će on kontrolisati vas.

Nadamo se da ćemo vas motivisati da ove dvije vježbe radite redovno, kako biste bili fit i zdravi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh