Trening eksplozivnosti – 20 vježbi za noge (VIDEO)

Avatar photo
noge

Snagu vježbi, pa samim tim i treninga ne morate pojačavati samo povećanjem težine, odnosno tegova. Takav efekat možete postići i tokom izvođenja vježbi bez ikakve opreme. Pitate se kako? Kao sastavni dio vježbi koje svakodnevno izvodite ubacite novi element – skok. Uključivanje ovog eksplozivnog pokreta u vaše omiljene vježbe za noge učiniće vježbu složenijom, zahtjevnijom, a samim tim i djelotvornijom.

Kako da pravilno izvodite ove vježbe pročitajte u nastavku.

Skok „Zvijezda“

Ovaj skok dobio je naziv po tome što njegovim izvođenjem tijelo pravi oblik zvijezde.

Spojite stopala i čučnite toliko da prstima ravno ispruženih ruku dodirujete pod. Iz tog položaja skočite uvis, ruke ispužite visoko iznad glave, a noge raširite u skoku.

vježbe za noge
@fitnessmagazine.com

Skok „Žaba“

Započnite vježbu tako što ćete stopala postaviti u širini ramena, čučnuti, a rukama, kao i u prethodnoj vježbi dodirivati pod. Skočite uvis, sa rukama postavljenim visoko iznad glave i raširenim nogama.

skok
@fitnessmagazine.com

„Donkey kick“

Stanite četvoronoške, ruke postavite u širini ramena. Blago savijte koljena. Zabacite noge unazad, kao da radite stoj na rukama, a potom ih vratite. Ukoliko vam je ova vježba teška za izvođenje, naizmjenično podižite jednu pa drugu nogu.

skok
@fitnessmagazine.com

Klizanje na ledu

Ovu vježbu započnite u čučećem položaju, ali tako da izgleda kao da su vam noge prekrštene. Lijevu nogu postavite ispred, a desnu iza. Ruke postavite suprotno – desnu ispred, a lijevu nazad. Blago skočite, te u zraku rotirajte ruke i noge. Ponovite vježbu u drugu stranu.

noge
@fitnessmagazine.com

Dugi skok

Započnite vježbu iz širokog čučnja. Odgurnite se nogama u skok što više i što duže možete. Ruke zabacite visoko iznad glave kako bi vam pomogle da produžite skok. Lagano doskočite, te ponovite vježbu.

Vodite računa da ne povrijedite zglob prilikom doskoka.

noge
@fitnessmagazine.com

Skok u iskoraku

Postavite jednu nogu ispred druge. Savijte noge u koljenima pod uglom od 90 stepeni. Skočite, te u zraku rotirajte noge. Ponovite vježbu. Ruke sve vrijeme držite skupljene na grudima.

noge
@fitnessmagazine.com

Visoki skok

Stanite sa visoko raširenim stopalima. Jednu nogu postavite ispred druge, tako da vam prednja bude savijena pod uglom od 90 stepeni, a zadnja ispružena i oslonjena samo na prste. Skočite uvis tako da vam koljeno zadnje noge bude visoko podignuto, a prednja noga ispružena. U zraku takođe rotirajte i ruke.

noge
@fitnessmagazine.com

Plank sa skokom

Započnite vježbu zauzevši položaj za plank sa ispruženim rukama. Iz tog položaja, polako savijte koljena, odgurnite se, skočite i dočekajte se u položaju za čučanj. Ne žurite tokom izvođenja ove vježbe kako se ne biste povrijedili.

Možda te zanima
Aquapole

noge
@fitnessmagazine.com

Skok iz čučnja

Uradite čučanj široko raširenih nogu i ruku postavljenih ispred sebe. Skočite, pružajući i noge i ruke. Pažljivo doskočite, domah zauzimajući položaj za čučanj, i ponovite.

čučanj
@fitnessmagazine.com

Skok uvis

Stanite sa stopalima postavljenim u širini ramena i rukama ispruženim uz tijelo. Savijte koljena i ruke zabacite unazad kako biste se pripremili za skok. Skočite visoko podižući koljena i ruke. Pažljivo se vratite na tlo.

trening
@fitnessmagazine.com

Za svaku od vježbi napravite 10 do 15 ponavljanja.

Pored ovih vježbi, u videu ZdraviJa TV vam donosimo još deset vježbi koje možete da radite, kako biste ojačali mišiće nogu.

Nadamo se da će vas ove vježbe inspirisati da češće vježbate, kako biste što prije dobili željenje rezultate i lijepe noge kao kod modelsica.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh