Savjeti koji garantovano pomažu novim vježbačima

Avatar photo
savjeti vjezbanje

Otrežnjujuća statistika kaže da se samo 20 procenata stanovnika prosječno bavi preporučenim redovnim fizičkim aktivnostima. Štaviše, otprilike 60-ak posto se nikada ne bavi bilo kakvom fizičkom aktivnošću. U nastavku pročitajte koji to savjeti garantovano pomažu novim vježbačima.

Redovna fizička aktivnost smatra se najboljim lijekom protiv gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Mnogi ljudi misle da je ograničavanje kalorija dovoljno da se izgubi težina, ali to nije u potpunosti istina. Dok zdrava ishrana čini 70% mogućnosti za gubitak težine, trening čini ostalih 30%.

Dakle, ako ste neko ko je hiljadu puta probao razne dijete i restrikcije u ishrani, ali se niste smatrali osobom za trening, ovdje je 10 stručnih savjeta koji vam mogu pomoći da stvorite fitness naviku.

Volite svoje tijelo

Počnite da razmišljate na način: „Volim svoje tijelo i jednostavno želim biti zdraviji”. Shvatite da ste jedinstveni, posebni i lijepi i da vježbate jer želite da živite dug i zdrav život.

Imajte realna očekivanja

Beyoncé nije postigla izgled i popularnost za jedan dan. Važno je zapamtiti da se ništa ne dešava preko noći. Shvatite da je gubljenje stabilnih 1-2 kilograma sedmično ili manje, zapravo odlično!

Postavite dugoročne i kratkoročne ciljeve

Sada kada su vaša očekivanja definisana, vrijeme je da postavite ciljeve. Odaberite dugoročni cilj: nešto što želite postići tokom godine. Zatim u okviru te godine postavite nekoliko kratkoročnih ciljeva koji djeluju kao reperi koje želite postići u određenim datumima.

Nađite neku vrstu vježbanja koja vam se zaista sviđa

Ukoliko teretana nije za vas, probajte sa plesom. Ukoliko trebate više izazova, pokušajte CrossFit. Ne volite da trenirate u javnosti, vježbajte kod kuće sa treninzima na YouTube-u. Sa svim raspoloživim opcijama, nemoguće je naći nešto što vam se u stvari ne radi.

Ne pretjerujte jer ćete se zasititi

Ukoliko niste u formi, ili ako ste sasvim novi u treningu, usporite i ne pretjerujte. Umjesto da skačete u avanturu zvanu HIIT treninzi pet puta sedmično, pokušajte da počnete sa tri puta sedmično u teretani i da tamo provedete bar 45 minuta u toku svake sesije, i to mjesec dana.

Novi vježbači se često susreću sa bolovima u mišićima i zglobovima. Jedno od efikasnih rješenja u borbi protiv bola mogu biti Myocalm tablete.

Proizvod karakteriše visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je taj što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez iterakcija sa lijekovima i bez nuspojava.

Tablete sadrže, između ostalog, esencijalno ulje mažurana koje doprinosi prenosu nervnih impulsa i kontrakciji mišića. Može se koristiti za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi.

Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Myocalm ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

Neki dani će biti bolji od drugih

Kao i u svakodnevnom životu, imaćete dobre dane i loše dane. To su dani kada se ne osjećate kao da se vaš trud isplati. Upravo ovo je razlog zašto treba da znate da kada vježbate, oslobađaju se endorfini, a endorfini vas čine srećnim, tako da bez obzira kako se osjećate prije treninga, garantujemo da ćete se bolje osjećati nakon njega.

Možda te zanima
6 sportova

Zdrava ishrana takođe znači izbacivanje alkohola

Redovno trenirate, počeli ste jesti zdravije, ali i dalje ne gubite kilograme! Dvije čaše vina ili slatki kokteli su večera iako je niste pojeli i vjerovatno razlog zašto vaši kilogrami stoje u mjestu. Kalorije od alkohola se brzo dodaju i zaustavljaju vašu težinu. Pokušajte da ograničite unos alkohola na dvije noći sedmično.

Nemojte biti uznemireni ako se progres usporava

Ako ne izgubite težinu poslije prve dvije sedmice, kao što ste obično gubili prije, nemojte se ljutiti na sebe. Vidjećete vrlo brze promjene na svom tijelu, ali znajte da ono prirodno počinje da se prilagođava tokom nastavka treniranja, tako da stvari vremenom postaju malo lakše.

I dok trening postaje lak, napredak se ponekad usporava. Kada se to dogodi, shvatite da to što rezultate ne vidite danas, to ne mora da znači da ih nećete vidjeti ni sutra.

U redu je biti sebičan

Kada je u pitanju vaše zdravlje, potpuno je u redu da budete sebični. Izdvojte vrijeme za sebe – kako za vježbanje tako i za oporavak. Svako ima druge prioritete ali briga o sebi treba da vam bude na vrhu liste!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh