Vježbe koje će ublažiti bol u stopalima, koljenima i kukovima

Avatar photo
upala bol

Bol u koljenima, stopalima i kukovima jedni su od najčešćih hroničnih oboljenja. Može biti veoma neugodan, te otežavati i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Jedno od efikasnih rješenja u brobi protiv bola mogu biti Myocalm tablete. Proizvod karakteriše visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je taj što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez interakcija sa lijekovima i bez nuspojava. Tablete sadrže, između ostalog, esencijalno ulje mažurana koje doprinosi prenosu živčanih impulsa i kontrakciji mišića.

Može se koristititi za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi. Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Myocalm ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

U nastavku pogledajte i koje vježbe možete da radite kako biste smanjili bol.

Zidni čučanj

Ova vježba vam može pomoći da ojačate svoja koljena.

Stanite uza zid sa stopalima raširenim u širini ramena. Počnite lagano savijati koljena, a ako osjetite bol ispravite se i odmorite par sekundi. Ako ne osjećate bol, nastavite savijati koljena držeći leđa i zadnjicu naslonjene na zid. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta i potrudite se da se svaki put zadržite nekoliko sekundi duže.

vježbe bol
@womenshealthmag.com

Step-Ups

Ovom vježbom stavićete veći pritisak na koljeno te je važno da ne žurite pri njenom izvođenju. Za izvođenje ove vježbe potreban vam je steper, a ukoliko ga nemate, možete se poslužiti čvršćom klupom ili stepenicama.

Stanite uspravno. Zakoračite jednom nogom na steper ili najnižu stepenicu i podignite trup. Drugu nogu podignite ispred sebe pod uglom od 90 stepeni. Oba stopala spustite na pod i ponovite vježbu drugom nogom.

vježbe bol
@gethealthyu.com

Napravite 10 ponavljanja za svaku nogu.

Vježba sa teniskom lopticom

Ukoliko vam se javila bol u peti ili stopalima ovo je jednostavna vježba koju možete izvoditi i na radnom mjestu ili dok odmarate. Poslužite se teniskom lopticom. Sjednite i postavite tenisku lopticu ispod stopala. Počnite lagano da je kotrljate pod nogom. Možete rukama gurati koljena prema dole kako biste pojačali pritisak.

vježbe bol
@chungta.vn

Radite ovo dvije minute, potom malo prošetajte. Osjetićete kako su vaša stopala manje napeta.

Guranje zida

Stručnjaci smatraju da je ovo najbolja vježba ukoliko imate problema sa stopalima.

Možda te zanima
trening sa sipkom

Okrenite se prema zidu i prislonite obje ruke na njega. Vodite računa da ruke postavite u visini ramena. Zakoračite jednom nogom postavljajući stopalo na oko 30 cm od zida. Zatim savijte koljeno prednje noge, zadržavajući koljeno suprotne noge uspravnim. Zadržite 2 sekunde, a potom promijenite nogu, rukama gurajući zid neprestano.

vježbe bol
@protherapy.pixnet.net

Most

Ukoliko imate problema sa kukovima ova vježba će vam olakšati bol. Lezite na pod. Savijte noge u koljenima, a ruke postavite pored sebe. Oslonite se na stopala i podignite svoje kukove tako da sa koljenima i ramenima grade pravu liniju. Zadržite nekoliko sekundi, potom polako spustite. Vježbu ponovite nekoliko puta. Ako izvodite ovu vježbu pravilno trebali biste osjetiti energičan pokret u zadnjici i zadnjoj loži.

vježbe
@iachiropractic.com

Podizanje noge u stranu

Podizanje noge u stranu ojačaće vaše butne kosti koja prenosi teret tijela sa karlične kosti na potkoljenicu.

Lezite na desni bok. Desnu ruku stavite ispod glave, a lijevom pridržavajte pod radi ravnoteže. Podignite lijevu nogu što više možete. Zadržite 2 sekunde, a potom polako spustite. Kako bi ova vježba imala efekta, izvodite je sporo i pažljivo. Uradite 10 ponavljanja, a onda zamijenite strane.

vježbe
@womenshealthmag.com

Osim što pomaže vašim kukovima, ova vježba odlična je i za zatezanje mišića zadnje lože i zadnjice.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh