Sedam genijalnih načina da iskoristite ostatke vina

Avatar photo

Šta da radite sa malo vina koje vam je ostalo na dnu flaše? Nemojte ga bacati, jer ga možete iskoristiti na mnogo načina. ZdraviJa vam preporučuje sedam najboljih, na koje to možete uraditi.

Napravite vinsko sirće

U flašu sipajte ostatke crnog vina i ostavite da odstoji par sedmica. Flašu nemojte zatvarati i s vremena na vrijeme, promiješajte. Bez ikakvih dodataka, vino će nakon par nedjelja preći u sirće.

Dodatak supi i čorbama

Da biste dodali poseban “šmek” pilećoj ili goveđoj supi ili čorbi dodajte malo bijelog vina. Paradajz čorbi ili onoj od divljači, savršeno odgovara crno vino. Tokom kuvanja dodajte pola čaše do čašu vina i dobićete potpuno novi, ali bolji, ukus starog jela.

Poširajte voće

Ako ste u žurbi, a neophodan vam je desert, ovo je savršen način da ga brzo napravite. U crnom vinu, u koje ste dodali šećer, poširajte (kratko prokuvajte) jabuke, kruške, breskve ili šljive. Nakon toga, potrebno je da voće deset minuta odstoji u dobijenom soku. Izvadite, ukrasite šlagom i ukusni desert je spreman.

Napravite savršen omlet

tellwut.com

Prilikom pripreme omleta, jajima dodajte bilo koju vrstu bijelog vina (jedna kašika za dva jajeta). Dobro “istucite” i izlijte na vrelo ulje. Dobićete savršeni, “vazdušasti” omlet.

Zaledite ostatke vina

Vino sipajte u posudu za led te zaledite. Kasnije ga možete koristiti za rashlađivanje vina ili kao dodatak jelu prilikom kuvanja.

Možda te zanima
salata sa avokadom

Napravite preliv za salatu 

Pomiješajte bijelo vino, sirće, maslinovo ulje, luk, senf i malo šećera. Dobro umutite i dobićete savršeni preliv za obrok salate.

Zamka za muve

Ne možete da se riješite dosadnih muva koje vam iz dana u dan zuje oko glave? Ostavite flašu sa sasvim malo vina na mjestu gdje ih najviše ima. Miris vina će ih privući i kada uđu u flašu više neće moći da izađu iz nje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh