Namirnice za zdrave oči i vid

Avatar photo

Poznato nam je da određene namirnice utiču na određene dijelove tijela, te da zdravom i balansiranom prehranom možemo spriječiti mnoge bolesti od nastajanja. Upravo zbog toga treba da unosimo namirnice koje pomažu našim organima, dijelovima tijela, kao i imunom sistemu. Ako ste vi među onima koji imaju slabiji vid, ZdraviJa vam donosi spisak namirnica koje treba da redovno konzumirate!

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je definitivno “must have” namirnica. Ova vrsta povrća, koja je puna antioksidansa, se preporučuje za svakodnevnu konzumaciju. Takođe, studije su pokazale da vrsta antioksidansa koji se nalazi u zelenom povrću utiče na smanjenje rizika od razvijanja makularne degeneracije i katarakte oka.

Jaja

Svima nam je poznato da su jaja odličan izvor proteina te da se preporučuju svima, pogotovo onim osobama koje aktivnije treniraju. Žumanjce je primarni izvor luteina i cinka koji takođe djeluju na smanjenje rizika od makularne degeneracije oka.

Citrusno i bobičasto voće

Ove dvije vrste voća su izuzetno bogate vitaminima, pogotovo vitaminom C koji je ključni za zdravlje našeg organizma. Takođe, pomenuti vitamin je važan za zdravlje oka, te redovna konzumacija ovih voćki može umanjiti nastanak raznih očnih oboljenja.

Bademi

Bademi, omiljeno koštunjičavo voće mnogih, je odličan izvor vitamina E koji je važan kako za našu kožu, tako i za oči. Šaka badema je pola vaše dovoljne dnevne konzumacije vitamina E.

Mrkva

Možda te zanima
namirnice

Još kao mali smo slušali svoje roditelje koji su nam govorili da treba da jedemo mrkve kako bismo imali zdrave oči i vid. Da li ste se ikada zapitali zašto je mrkva zapravo dobra za naš vid? Naime, ova vrsta povrća sadrži betu karoten, vrsta vitamina A, koja je izrazito važna za normalnu funkciju retine kao i ostalih dijelova oka.

Masne ribe

Prema doktoru Jimmy Lee, direktoru refraktivne hirurgije u Montefiore Medical Centru u Nju Jorku, masne ribe kao što su losos, tuna, skuša, inćuni, pastrmka, su bogate zdravim mastima koje utiču na smanjenje sindroma zvanog “suho oko”.

Sada kada znate koje to namirnice poboljšavaju zdravlje očiju, znate i koje namirnice će se sljedeće naći u vašoj korpi!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh