Zelengora: Biser prirode i raj za planinare

Avatar photo

Tamo gdje se ljube prašuma Perućica, Nacionalni park Sutjeska i veliki broj glacijalnih jezera, svoja planinska krila širi Zelengora, koju “bije” glas da je jedna od najljepših planina u BiH. Ovaj istinski biser prirode je raj za ljubitelje planinarenja.

Gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera sa kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser na Balkanu. Planina je, naročito kada je lijepo vrijeme, dom za planinare, bicikliste i ljubitelje prirode iz cijele Evope, koji svako na svoj način uživaju u njenim predivnim krajolicima.

Ono po čemu je ova divlja ljepotica poznata je mnoštvo glacijalnih jezera od kojih su najpoznatija Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Jugovo jezero, te Donje Bare i Gornje Bare. U nekim od ovih jezera možete se i okupati, te naići i na “izložbu” stećaka. Najviša tačka Zelengore je vrh Bregoč koji se nalazi na 2.014 metara nadmorske visine.

Bogatstvo flore i faune na Zelengori je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu, naročito zbog prašume Perućice. Većina jezera su bogata ribom, a čitava površina planine je bogata ljekovitim biljem.

Iako vjerovatno najljepša planina u BiH, Zelengora je teško dostupna. Putevi su uglavnom makadamski i loši, a i na samoj planini je malo planinarskih domova i odmorišta.

Zato je planina odlična za kampovanje, a spavanje pod zvijezdama je sigurno neponovljivo iskustvo. Organizovani odlasci na Zelengoru nisu česti upravo zbog loših puteva, ali za planinare prepreke nema kada je u pitanju uživanje u prirodnim ljepotama.

Nadamo se da vas je ZdraviJa sa ovih nekoliko predivnih činjenica o Zelengori “natjerala” da vaša sljedeća destinacija bude upravo ova planina, čija priroda će vas oplemeniti i napuniti pozitivnom energijom.

Možda te zanima
zdravlje

Photo: sr.wikipedia.org

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh