Šta je aromaterapija i kako utiče na zdravlje tijela, uma i duha

Avatar photo
aromaterapija

Aromaterapija je kontrolisano korišćenje eteričnih ulja u cilju uravnoteženja i unapređenja zdravlja tijela, uma i duha. Pruža mogućnost da se na potpuno prirodan način pomoću ekstrakata biljaka održi psihička ravnoteža, ojača imuni sistem, oslobodi od napetosti, uravnoteže i smire emocije.

Kako djeluje aromaterapija?

O blagotvornom djelovanju aromaterapije na čovjekovo zdravlje, te pravljenju i upotrebi eteričnih ulja, ali i šta su to, kako se i za šta upotrebljavaju hidrolati za ZdraviJa magazin su govorili sertifikovani aromaterapeut Mirela Roguljić Kovačević iz Banjaluke i proizvođač i zaljubljenik u eterična ulja Bane Radosavljević iz Beograda.

Sklad duha i tijela ciljevi su koje sebi postavlja svaki čovjek, a aromaterapija je ta koja se, prema njihovim riječima, bavi čovjekom u cjelosti.

“Kada govorimo o aromaterapiji, moram istaći da je riječ o komplementarnoj grani medicine, odnosno, ona je dio fitoterapije koja kontrolisano koristi eterična ulja za očuvanje zdravlja tijela, uma i duha. Ima holistički pristup”, pojašnjava Mirela.

Šta su eterična ulja, a šta hidrolati?

Eterična ulja su, kaže ona, nemasni prirodni ekstrati iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije.

“Eterična ulja imaju sitne molekule koje kroz kožu veoma brzo ulaze u krvotok. Da bismo smanjili brzinu ulaska u krvotok, eterična ulja miješamo sa nekim od baznih ulja. Samim tim ćemo smanjiti neka oštećenja na koži. Hidrolati su nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja. Lako su kvarljivi pa da bi se očuvala svježina moraju se dodavati prirodni konzervansi. Ali sjajno mogu poslužiti kao cvjetna vodica za lice, kao tonik. Često se koriste u kremama umjesto destilovane vode. U njih se mogu dodavati sirovine topive u vodi kao sto su vitamini, glycerol, alantoin, pantenol, i dr.”, rekla je Mirela.

Bane dodaje da se hidrolati, za razliku od eteričnih ulja, mogu nanositi direktno na kožu.

“Najčešće se koriste za hidriranje kože i vraćanje njene elastičnosti, za opetkotine od sunca, za hlađenje kod pojave crvenila i vreline, dodatak maskama, tonicima za lice, prskanje kućnih biljaka, te kao mirisni osvježivači vazduha (sobni sprejevi)”, pojašnjava on.

Kada se mogu početi koristiti eterična ulja?

mirela aromaterapijaNaglašava da upotreba hidrolata od kamilice kod beba pokazuje dobre rezultate kod osipa i smiruje bebu pred spavanje. Za njegu kože kod beba koriste se biljna hladno cijeđena ulja i puteri biljaka (shea puter).

“Eterična ulja se mogu koristiti već od samog rođenja. Naravno, koncentracije moraju biti niske i po preporuci sertifikovanog aromaterapeuta. Ali, ulja sa kojima nećete pogriješiti su lavanda i kamilica. To su blaga ulja i jedna kap do dvije u prostoru u aromalampi ili difuzeru će doprinijeti ravnoteži emocija kako mame tako i bebe. Takođe imaju moć uništavanja virusa i bakterija u prostoru. Moja preporuka je da mame dok su trudne već krenu koristiti eterična ulja jer će se bebe u trbuhu na taj način upoznati i kad nam dođu na ovaj svijet njima će to već biti blisko i poznato”, preporučuje Mirela.

Kako prepoznati kvalitetno eterično ulje?

Kvalitetno eterično ulje mora da ima na sebi urednu deklaraciju sa kemotipom, na kojem piše 100% čisto eterično ulje. Aromaterapeuti otkrivaju i jedan jednostavan trik za provjeru kvaliteta eteričnog ulja. Sve što treba da uradite je da nakapate na jedan papirni ubrus koju kap eteričnog ulja i ako ostane masni trag, onda nije čisto ulje. Znači da je miješano sa baznim uljem i da mu je porijeklo sumnjivog karaktera.

“Početnici treba da nađu nekog lokalnog aromaterapeuta u kojeg imaju povjerenja, te da se posavjetuju šta treba da uzmu od eteričnih ulja, da ne bi kupovali 10 različitih umjesto jednog ili dva, jer mi znamo da jedno eterično ulje može pokriti nekoliko tegoba. Zatim, difuzer ili aromalampu sa lučicom i jednu staklenu bočicu sa raspršivačem. Ono najvažnije, ne morate biti medicinski edukovani da bi se snalazili u aromaterapiji. Treba vam znatiželja, radost, dobar aromaterapeut da vas uputi u praktičnost aromaterapije i ljubav”, preporučuje Mirela svima onima koji bi željeli da se upuste u čari aromaterapije i mirisni svijet eteričnih ulja.

Radionica aromaterapije u Banjaluci

bane aromaterapija etericna ulja hidrolatiSvi oni koji žele da nauče nešto više o aromaterapiji, moći će da prisusutvuju radionici “Mala radionica aromaterapije” koja će se održati 5. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 17:30 časova.

Bane Radosavljević iz Beograda odustao je od posla kojim se bavio i u Hercegovini (Čapljini) počeo da se bavi uzgojem ljekovitog bilja i proizvodnjom izuzetno cijenjenog eteričnog ulja smilja. U Banjaluci će pričati o proizvodnji i destilaciji ulja i načinima kako se ona mogu koristiti. Brend Natura Oleum – essential oils proizvodi ulja lavande, origana, smilja, mente, limuna, narandže i hidrolate raznih vrsta.

“Na našoj radionici u srijedu, malo bliže ćemo upoznati aromaterapiju, njena djelovanja, eterična ulja koja su zgodna u ovo vrijeme hladnoće i kako olakšati viroze i prehlade. Takođe, kako napraviti svoj zimski melem koji se može mazati djeci na prsa kad kašlju, a takođe ispod nosića kad su začepljeni i kad hoćemo da ih zaštitimo od virusa kad su u grupama sa ostalom djecom, a sve to na prirodan, neinvazivan način”, najavila je Mirela teme koje će učesnici radionice moći čuti.

Recepti

Mirela i Bane su sa našim čitaocima podijelili i nekoliko recepata za korištenje eteričnih ulja u raznim situacijama.

Možda te zanima
vikend u prirodi

Stres na poslu

 • 25 ml hidrolata lavande
 • 25 ml hidrolata nerolija
 • 8 kapi eteričnog ulja geranija
 • 8 kapi e.u. limuna
 • 2 kapi e.u. jasmina

Sve to izmućkati u jednu bočicu i prskati u prostor na lice, ruke. Sprej će uticati na bolju koncentraciju, bolji humor, otkloniće strah od samoće, depresije i nemogućnost pokazivanja emocija i interesa za život.

Ulja koja još možete koristiti kao biste ublažili stres: lavanda, bosiljak, kedar, žalfija, mandarina, tamjan, neroli, sandalovina, jasmin, rimska kamilica i slično.

Grčevi kod beba

 • Umiješati bazno ulje marelice – 15ml
 • Crni kim – 15ml
 • u. kamilice u lavandino – 1 kap
 • u. Anđelika u boru – 1 kap

Umasirati kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu na bebin stomak i staviti nešto toplo preko trbuščića.

Kašalj

Uljna mješavina za produktivni kašalj se utrljava na kožu u predjelu prsa i leđa.

 • crni kim – 20ml
 • b. u. susama -10ml
 • e. u. eukaliptusa -7 kapi
 • e. u. paprena metvica – 7 kapi
 • e. u. geranij – 5 kapi

Dječiji bronhitis

 • e. u. izop ili miloduh – 2 kapi
 • e. u. ružino drvo – 1 kap
 • e. u. revensara – 1 kap
 • e. u. lješnika – 4 kapi

Upotreba: 8 kapi na grudi ili gornji dio leđa, 4 puta dnevno tokom 7 dana.

Za sinuse

 • hidrolat čajevca – 20ml
 • hidrolat lavande – 10ml
 • e. u. smilja – 1kap
 • e. u. kamilice u lavandinu – 1 kap

Napraviti u sprej bočicu i par puta na dan usprejati u nos.

Za gripu

 • e. u. eukaliptus radiata – 10kapi
 • e. u. cimeta – 10 kapi
 • e. u. timjana – 5 kapi
 • e. u. klinčica – 5 kapi
 • e. u. lovora – 10 kapi
 • Bazno ulje marelice

Sve to izmućkati i masirati 5 do 6 puta dnevo 3 dana.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh