Suplement bez kojeg se ne može

Avatar photo

Svakodnevni unos vitamina i minerala je izrazito važan, pogotovo kada smo eksponirani stresu, klimatskim promjenama, te velikim fizičkim naporima. Dešava nam se da ne stižemo svakodnevno da cijedimo sokove ili unosimo dovoljno voća i povrća. Upravo u tim situacijama treba da počnemo koristiti suplemente. Jedan od najčešće korištenih suplemenata je upravo vitamin C.

Ovaj vitamin je od velike važnosti za naš organizam i to zato što je hidrosolubilni vitamin koji je neophodan za normalno odvijanje brojnih metaboličkih procesa u organizmu. Važno je napomenuti da on ima ulogu i u odbrambenim reakcijama organizma na stres, povećanju otpornosti organizma na infekcije, kao i ubrzanom zarastanju rana.

Ako smatrate da nemate dovoljno energije ili se osjećate preumorno, onda je ovo idealan preparat za vas.

U jednoj šumećoj tableti se nalazi 900 mg askorbinske kiseline. Sve što treba da uradite je da stavite tabletu u vodu, sačekate da se rastopi, te popijete.

Ako ste i vi među onima koji znaju da je vitamin C zdrav ali ne znaju za šta se zapravo koristi, u nastavku pročitajte zašto je važno da unosite ovaj vitamin svakodnevno.

Vitamin C se koristi:

  • u prevenciji i liječenju hipovitaminoze C (skorbut)
  • kao dodatak ishrani u stanjima i bolestima sa povećanim potrebama za vitaminom C kao što su : trudnoća, dojenje, težak fizički napor, pušenje, stres, infekcije, hipertireoza (povećana funkcija štitne žlijezde), maligna oboljenja, rane i opekotine koje teško zarastaju, tuberkuloza, hemodijaliza i jednolična ishrana.

Suplementacija Vitaminom C kod zdravih osoba ne može dovesti do hipervitaminoze, tako da se ne morate plašiti da ste ga uzeli previše.

Možda te zanima
biljni izvori proteina

Postoji mnogo proizvođača ovog suplementa, međutim ZdraviJa je već izabrala svoj omiljeni Vitamin C koji možete odmah kupiti na ovom linku . Ovaj preparat je u svim Moja apoteka poslovnicama do kraja septembra na popustu 10%.

Napomena

Pre upotrebe Vitamin C šumećih tableta, konsultujte se sa Vašim lekarom ukoliko koristite sljedeće lijekove:

  • gvožđe – vitamin C povećava apsorpciju gvožđa iz crijeva
  • varfarin (lijek protiv zgrušavanja krvi) – vitamin C može umanjiti njegovo dejstvo
  • oralne kontraceptive ( lijekove za sprečavanje nastanka trudnoće) – vitamin C može povećati nivo estrogena u serumu i dovesti do pojave neželjenih dejstava
  • lijekove za šećernu bolest (insulin ili oralne antidijabetike)

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh