Kompot od raznog voća

Avatar photo

Sigurni smo da su vam bake pravile kompot kako bi vas natjerale da jedete voće umjesto prerađenih slatkiša. Takođe smo sigurni da nema ljepšeg soka od tečnosti iz kompota. Ukoliko ste se poželili ove slatke delicije, ZdraviJa vam donosi recept za kompot od miješanog voća kojim ćete se moći zasladiti kad god vam volja.

Sastojci:

  • 1 kg voća (kajsija, breskvi, dunja, krušaka, šljiva, višanja)
  • 1 l vode
  • 1/2 kesice limuntusa
  • 4-5 kašika šećera (ili zamjene za šećer koju koristite, npr. stevija)

Priprema:

Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti “zdravi” tj. ne smiju imati nikakvu ogrebotinu, rđu i slično. Operite tegle, napunite ih sa malo vode, zatvorite poklopcem pa izvrnite teglu naopako da provjerite da li dobro dihtuje. Ukoliko ne curi voda iz tegle, možete ih koristiti za kuvanje kompota.

Voće takođe treba da bude zdravo i zrelo. Očistite ga od košpica, ukoliko ima nekih tačkica izrežite ih i odbacite. Kajsije narežite na polovine, breskve na sitnije kriške, dunje na kockice, kruške možete prerezati na četvrtine ili kako volite.

U litar vode rastvorite limuntus i šećer. Naredajte voće u tegle, nalijte rastvorom i zatvorite. Ponovo teglu okrenite gore-dole, ako curi nikako ne kuvajte već zamijenite teglu.

Na dno dubokog lonca stavite neku krpu, naredajte tegle i između njih stavite krpu da se ne bi lupale prilikom kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle, mada može i preko ako vam tegle nisu iste visine.

Možda te zanima
mango mousse

Uključite ringlu i kad počne da vrije kuvajte još najviše pet minuta, zatim isključite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi. Najbolje bi bilo da ih tek sutradan odložite na mjesto gdje čuvate zimnicu.

Posluživanje:

Ovako pripremljen kompot potrajaće vam cijelu zimu, a možda i duže, zavisi od vas i vaših ukućana. Što se omjera voća i količine kompota tiče, od 1 kg kajsija sa košpicama dobićete tri manje i jednu veću teglu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh