Sve što treba da znate o žlijezdi koja upravlja vašom energijom

Avatar photo
energija energijom

Štitna žlijezda upravlja našom energijom, ali utiče i na razne druge važne procese u organizmu. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost.

Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose. Sve to ovoj žlijezdi smještenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcionisanju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolisati.

Tiroidna žlijezda luči dva glavna hormona – trijodtironin T3 i tiroksin T4, a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu. U nastavku pročitajte šta je potrebno da uradite kako biste držali pod kontrolom rad ove važne žlijezde.

Analiza krvi

Kako bi se organi čije su funkcije poremećene lošim radom tiroidne žlijezde zaštitili od trajnog oštećenja, neophodno je javiti se ljekaru na vrijeme kako bi se uspostavila tačna dijagnoza. Da sa žlijezdom nešto nije u redu, ustano­vljava se pregledom krvi, na osnovu čega se utvrđuje nivo hormona. Preporučujemo vam da se za savjete i analize javite u Laboratoriju Konzilijum koji će na brz i efikasan način da odgovore na sva vaša pitanja i nedoumice.

analiza krvi krv laboratorijaSimptomi

Hipertireoza ili pojačano lučenje hormona štitne žlijezde manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadne napade i lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj u spavanju i mršavljenje. Dok se pri pojačanom lučenju hormona javlja gubitak tjelesne težine i preosetljivost na toplotu, za hipotireozu, smanjeno lučenje hormona, karakteristična je prekomjerna gojaznost i izrazita zimogrožljivost.

Psihički problemi mogu da se jave u oba slučaja, a najčešće je riječ o zaboravnosti koju okolina uoči mnogo prije nego oboljela osoba.

Sve češći rak štitne žlijezde

Ljekari upozoravaju da je u posljednjih desetak godina broj oboljelih od raka štitne žlijezde u porastu. Kao mogući razlog za ovako drastično povećanje broja oboljelih navode stres.

Ova vrsta raka mnogo češće pogađa žene. Počinje bez ikakvih simptoma, a kasnije dolazi do otežanog disanja i gutanja.

Obavezne kontrole

U slučaju da ova analiza ne daje sasvim jasnu sliku stanja, radi se ultrazvučni pregled koji može da pokaže da li se štitnjača možda uvećala ili na njoj ima izraslina u vidu čvorića.

Budući da do poremećaja u radu tiroidne žlijezde mnogo češće dolazi kod žena, one bi trebalo da budu znatno opreznije i da češće idu na kontrole. To je naročito važno zbog činjenice da hipotireoza može negativno da se odrazi na menstrualni ciklus, plodnost i zdravlje bebe jer su tiroidni hormoni majke neophodni za pravilan razvoj ploda u prva tri mjeseca.

Nakon toga plod počinje sam da stvara hormone, za šta koristi jod uzet od majke, ali samo ukoliko ga ona ima dovoljno. I žene u menopauzi treba da obrate posebnu pažnju na simptome jer u tom periodu više ne mogu da računaju na zaštitno dejstvo polnih hormona.

Prevencija

Pravi uzroci poremećenog rada štitne žlijezde još nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasljedni faktor, hronična infekcija žlijezde i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika.

Možda te zanima
na odmoru

Poznato je i da nedostatak joda onemogućava normalan rad štitnjače, pa ga treba unositi kroz ishranu. To znači da treba koristiti isključivo jodiranu so, morsku ribu spremljenu sa što manje masnoće, mrkvu i brokule.

brokoli prevencijaLiječenje

Prvi korak u liječenju funkcionalnih bolesti štitne žlijezde je promjena stila života. Pacijentima se daju savjeti kako vratiti organizam u stanje prirodne ravnoteže. Već malim promjenama u dnevnom ritmu moguće je smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu. Po potrebi se uvodi i suplementacijska terapija u obliku dodataka prehrani i fitoterapijskih preparata u cilju prevencije daljeg razvoja bolesti i ublažavanja neželjenih simptoma.

Drugi korak je uvođenje supstitucijske terapije za štitnu žlijezdu (u slučaju smanjenog izlučivanja hormona, ili hipotireoze) ili terapije kojom se zaustavlja proizvodnja viška hormona štitnjače (u slučaju pretjeranog izlučivanja hormona, ili hipertireoze).

Hirurški zahvat

Krajnji korak je hirurško odstranjenje dijela ili cijele štitnjače, što se radi samo ako postoje jasne indikacije za izvršavanje operativnog zahvata. Hirurški zahvat se preporučuje pacijentima koji imaju tumore štitnjače, velike čvoraste guše, stanje izrazite hronične upale štitnjače i sva stanja gdje konzervativno liječenje hipertireoze nije dalo rezultate. Nakon hirurškog zahvata, potrebno je uvesti doživotnu supstitucijsku hormonalnu terapiju.

Potrebno je neko vrijeme da se organizam privikne na funkcionisanje bez štitne žlijezde, i sa redovnom terapijom. Već nakon par dana dugogodišnji neugodni simptomi koje je uzrokovala štitnjača bi trebali nestati. Kroz nekoliko sedmica, pacijenti se u potpunosti vraćaju svojoj uobičajenoj rutini posla i obaveza.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh