Zdravstveni benefiti kruške

Avatar photo
zdravstveni benefiti kruske

Kruške definitivno spadaju među najomiljenije voćke sa ovih prostora. Osim što uživamo u njihovom okusu, vjerujemo da su mnogima od nas i uspomena na djetinjstvo i šunjanje po komšijskim dvorištima kako bismo ubrali baš onu najsočniju sa stabla.

Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, a svaka je drugačijeg oblika, boje, veličine i okusa. Uopšteno, specifične su po svom obliku – veće, okruglo dno koje se sužava prema vrhu. Ukoliko su zrele, sočne su i slatke, pomalo zrnaste ali mekane teksture.

Ustaljeno je vjerovanje da kruška potiče iz perioda od prije 3000 godina, međutim, pojedina istraživanja su pokazala da je ovu voćku konzumirao i čovjek kamenog doba. Homer je krušku opjevao kao “dar od boga”, a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza.

Zbog izuzetne slatkoće sok od kruške se ponekad koristi u desertima umjesto šećera, kao zaslađivač. Osim toga, od njih se mogu napraviti izuzetno ukusni kompoti i pekmezi. Ipak, najbolje ih je jesti svježe jer ne gube hranljive materije, a ako ih već morate odložiti u frižider, neka to bude samo na nekoliko dana.

Za šta je sve dobro jesti kruške, te koje su njene blagodati, pročitajte u nastavku.

kruške

kruske

kruška

Možda te zanima
karfiol

kruska

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh