Trčanje sagorijeva mišiće – mit ili istina?

Avatar photo
trcanje

Većina izbjegava trčanje ili bilo koji oblik kardio treninga jer smatra da će na taj način smanjiti obim svojih mišića. Svakodnevno i profesionalno trčanje zaista može umanjiti vaše mišiće, ali to ne mora da bude pravilo. U nastavku pročitajte kako to trčanje može biti odličan saveznik u izgradnji mišića.

Insitut za istraživanje u Americi nedavno je otkrio da, dok naporni treninzi tegovima privremeno zaustavljaju vaš hormon rasta, kardio ga aktivira ogromnom brzinom. U ovoj studiji, 20 sati nakon jednočasovnog treninga (treninga sa tegovima i treninga trčanja), nivo hormona rasta bio je jednak za oba tipa treninga. Međutim, kada su istraživači udvostručili dužinu treninga, vidjeli su dvostruko povećanje hormona nakon trčanja, a blagi pad u trenucima nakon treninga snage.

trening

Naime, karido trening ubrzava hormon rasta, a poznato je da on ima veliki značaj po naše tijelo i organizam. Osim što poboljšava kavlitet sna i probave, ovaj hormon je u velikoj mjeri zaslužan za izgradnju mišića i sprečavanje njihovog gubljenja.

Šta to znači za vas? Pa, uklanjanje prašine sa vaših patika za trčanje je prvi korak ka vašem savršenom izgledu. Ovdje nije riječ samo o mršavom tijelu koje gledate na manekenkama. Riječ je o tome što uz pomoć trčanja ojačavate snagu, gubite suvišne masnoće, te gradite zavidnu liniju.

Kombinujte različite vrste treninga

Ovo ne znači da treba da prestanete sa posjetama teretani. Ako želite savršenu liniju u svim segmentima, kardio trening nije dovoljan.

Samo se sjetite nekog sprintera ili maratonca. Očigledno je da trčanje na duge staze ne donosi baš zavidnu mišićnu masu. Baš zbog toga, neophodno je pronaći ravnotežu između trčanja i treninga snage. Između ostalog, treninzi snage poboljšavaju ukupan učinak trčanja. Kako? Tako što pomažu trkačima da povećaju snagu i izdržljivost mišića, smanjuju gubljenje minerala u kostima, balansiraju suprotne grupe mišića te smanjuju rizik od povreda.

Možda te zanima
preskakanje konopca kardio

maraton

Stoga, kombinujte treninge. To možete raditi tako da prvi dio treninga posvetite kardio treningu, a drugu podizanju tegova ili zatezanju mišića, ili tako da jedan dan trčite na traci, a drugi dan posvetite čučnjevima, zgibovima, iskoracima i drugim vježbama. Ukoliko trčanje nije dio vaših svakodnevnih treninga, pristupite mu postepeno. U treninge ga uvodite polako, a vremenom pojačavajte intenzitet i dužinu trčanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh