Ovo su najefikasnije vježbe za snagu koje se rade bez opreme

Avatar photo
cucanj

Ne volite ili nemate pristup tegovima ili spravama za vježbanje? Nema problema. ZdraviJa za vas izdvaja vježbe za koje vam ništa od pomenutog nije potrebno.

Ono što treba da znate je da je vaše tijelo najbolja alatka koju imate za dobru vježbu, a oprema gotovo da vam uopšte nije potrebna. Vježbe za koje vas tjeraju da gurate ili povlačite vlastitu težinu mogu takođe tonirati i smanjiti tjelesnu težinu, ali i pomoći vam da dodate definiciju mišićima. One vas takođe pripremaju da se bavite fizičkim aktivnostima koje treba da obavljate svaki dan. Od podizanja vaše djece do vježbanja dobrog držanja i nošenja teških torbi.

Čučnjevi

Čučnjevi su dobro poznati svima, a veoma su važni za vašu trening rutinu. Dok ih izvodite, vi vježbate ravnotežu, sagorijevate više masti u poređenju sa drugim vježbama, aktivirate vaš torzo i leđa i poboljšavate cirkulaciju. Oni toniraju, stežu i učvršćuju vaše cijelo tijelo, a posebno vaše noge i zadnjicu.

Iskorak

Za razliku od standardnih čučnjeva, iskoraci uključuju i veliki pomak težine cijelog tijela jer se krećete naprijed ili nazad. Nemojte misliti da ovaj potez cilja samo vaše noge. Bez obzira na varijacije ove vježbe, ona će dobro uticati i na vaš gluteus, fleksibilnost vaših kukova i kompletnog tijela. Takođe ćete koristiti vaš torzo i donji dio leđa za ravnotežu.

Drugi način na koji se iskorak razlikuje od tradicionalnih čučnjeva je to što sa ovom vježbom trenirate svaku nogu pojedinačno. Umjesto da sa iskoracima samo poboljšavaju snagu, ove unilateralne vježbe će vam pomoći da povećate ravnotežu i koordinaciju.

vjezbaPlank

Kod plank-a je najbolje što on utiče na cijelo tijelo, može se obaviti bilo gdje i imati mnogo varijacija. Iako izgleda jednostavno, ova vježba uključuje sve dijelove abdomena, ali i noge i ruke. Gluteus je takođe zaposlen, jer drži vaša leđa ravnim. Uprkos teškoćama, ova vježba se može raditi sigurno i bez komplikacija.

Sklekovi

Sklekovi spadaju u kombinovane vježbe jer koriste nekoliko mišićnih grupa odjednom. Ova klasična i svima dobro poznata vježba uključuje vaš torzo, biceps, triceps, deltoide i donji dio tijela – i to je samo da bi vas stabilizovala. Koristeći ove grupe mišića odjednom, vaše srce radi napornije kako bi dobilo krv bogatu kiseonikom. Dakle, ukratko, sklekovi takođe mogu biti oblik kardiovaskularne vježbe koja povećava zdravlje srca.

Možda te zanima

Balansiranje

Bilo koja vježba ravnoteže, koja čak ne mora biti joga potez, odlična je za građenje snage. Na primjer, praktikovanje sljedećih poza: Pank Poza (na laktovima i / ili rukama), Stolna poza (držanje u sjedećem položaju), Visoki polumjesec, Balansiranje polumjeseca, Poziranje stabla – u osnovi bilo koja balansirajuća poza, odlična je za jačanje svih mišića. Poze poput ovih rade čuda. One istežu vaše udove i mišiće, mogu povećati fleksibilnost, poboljšati držanje i ojačati ga.

Počnite sa bilo kojom od ovih vježbi bez opreme i držite ih u svom arsenalu kada vam je potreban brz, ali efikasan trening.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh