Ukoliko želite smršati pridržavajte se ovih savjeta o ishrani

Avatar photo
mrsanje ishrana smršati

Do sada ste već sigurno svjesni toga da je ono što jedete itekako važno za postizanje vaših ciljeva u domenu gubitka težine. Ali, da li ste znali da i to kako jedete takođe igra ulogu u vašem uspjehu ukoliko želite smršati? Najčešće, niko od nas ne obraća pažnju na znakove koje nam organizam daje tokom jedenja obroka. Ovakva distorzirana (i često emocionalna) konzumacija može prouzrokovati da ignorišete signale tijela koje vam poručuje da ste siti. To, pak, može dovesti do povećanja tjelesne težine.

ZdraviJa je za vas izdvojila najbitnije savjete kako bi vam pomogla da postanete pažljiviji kada je ishrana u pitanju.

Žvaćite i jedite polako

Kada planirate da jedete, podesite tajmer na 20 minuta. Potrošite čitavih 20 minuta da pojedete obrok i fokusirajte se na svaki zalogaj, tako da ne prevarite vaš organizam zbog petominutnog jedenja “s nogu”. Ukoliko imate problem sa tim da jedete sporije, pokušajte da jedete sa vašom ne-dominantnom rukom. Ovo vam neće biti prirodno, te će vas primorati da usporite i budete svjesniji onoga što unosite u organizam.

Razmišljajte dok jedete

Jedite tiho razmišljajući o tome šta je sve potrebno za pravljenje vašeg obroka – sve od sunčevih zraka do posla poljoprivrednika i farmera, kupovanja u prodavnici i konačno, kuvanja obroka.

Manje je više

Uzmite mali zalogaj i temeljno žvaćite hranu prije nego što stignete do drugog zalogaja.

Možda te zanima
brokule

Zapitajte se: Da li sam gladan ili gladna?

Prije otvaranja frižidera ili špajza, udahnite duboko i zapitajte se: “Da li sam stvarno gladan?” Čak možete prvo učiniti nešto drugo, na primjer, pročitajte nekoliko strana knjige, popijte čašu vode ili krenite u kratku šetnju kako biste sami sebi pomogli da shvatite pravi odgovor.

Riječi koje sabotiraju vaše ciljeve kada je u pitanju gubitak težine

Istinski i trajni gubitak kilograma se svodi na dnevni unos i potrošnju kalorija. Ali neke riječi i razmišljanja vas lako mogu sabotirati u vašoj namjeri. Ne samo da ćete zbog ovih riječi teže skinuti kilograme, već će vam zadržavanje tog stanja biti preteško. Dakle, obrišite ovih šest riječi ili fraza iz vašeg rječnika i svakodnevnog života odmah sada, kako biste postigli ciljeve koje ste zacrtali.

  • Prekomjerna težina
  • Neuspjeh
  • Prejedanje
  • Ja to ne mogu
  • Detoks dijete sa malim unosom hrane
  • Trening je dovoljan

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh