Ultimativni savjeti kako da smanjite otpad ako živite u zajednici

Avatar photo
otpad

Vrlo je lako rasporediti otpad, reciklirati ili samo smanjiti njegovu količinu kada živite sami. Kada ste sami zaduženi za svoj prostor i kada ste vi jedini kupac svega što se u vaše prostorije unosi, biti ekološki osviješten postaje lako.

Međutim, šta ako i dalje živite sa roditeljima, braćom, sestrom ili cimerima? Ukoliko je ovo vaša realnost, vi često ne možete da imate kontrolu nad onim što je kupljeno, a pogotovo ne nad tim kako se stvarima u kući koristi.

Život bez otpada je u velikoj mjeri izbor potrošačkog načina života onih koji znaju gdje smeće obično završava i koliko to šteti našoj planeti. ZdraviJa je iz tog razloga odlučila da vas posavjetuje kako da se odnosite prema otpadu kada živite u velikoj zajednici i ne možete da utičete na proizvodnju otpada osim da promijenite vaše vlastite navike.

Koristite boce za višekratnu upotrebu

Da li imate neke vannastavne aktivnosti? Idete li vikendom u šetnju sa svojim prijateljima? Umjesto da kupite bocu vode u kiosku, zašto ne ponesete sa sobom bocu za višekratnu upotrebu? Ovo je navika koje ne zahtijeva da išta novo kupite, a lako može da smanji količinu otpada i uštedi vam novac.

Pakovanje hrane i ostataka hrane

Pakujete hranu i nosite je na posao? Ukoliko hranu spakujete u višekratne kutije i ponesete ih sa sobom na posao ili fakultet u vašoj torbi onda za sobom nećete ostaviti nikakav otpad. Kada poručujete piće u kafiću, ne tražite slamku. Kada kupujete u supermarketu ponesite pamučne cekere i ne uzimajte kese.

Takođe, ukoliko imate ostatke obroka sačuvajte ih za kasnije (takođe u plastičnim kutijama). Većina namirnica može da prenoći jednu noć u frižideru, pa u skladu s tim ne bacajte ostatke hrane odmah već joj dajte još jednu šansu sutradan. Ukoliko vas je više u kući, vrlo je moguće da će vaši ostaci misteriozno nestati preko noći.

otpad plastika obrok

Birajte aktivnosti koje ne doprinose stvaranju otpada

Neka vaše porodične aktivnosti budu takođe održive. Odlučite da porodično reciklirate, ili da jedni drugima za rođendan poklonite nove višekratne flašice i kutije za hranu.

Sugerišite svojim ukućanima da postoje odlične održive alternative za plastične kese koje su jednostavne za upotrebu, ali i sjajne zamjene za kuhinjske ubruse.

Kupujte u second hand-u ili antikvarnicama

Umjesto da uvijek idete u trgovački centar sa svojim prijateljima i porodicom, zašto ne biste otišli u second hand trgovinu? U lokalnim antikvarnicama i second hand shopovima često ima novih i gotovo novih stvari koje čekaju da se nose.

Takođe, ove prodavnice mogu biti od velike koristi za djecu koja brzo rastu i potrepštine za školu kao što su ruksaci. Ukoliko niste zainteresovani da kupujete u ovakvim prodavnicama onda makar pokušajte da prodate ili poklonite ovim radnjama odjeću i stvari koje vama više nisu potrebne.

Možda vam bude interesantno: Djeca odobrila – Probudite kreativnost kroz igre recikliranja

Možda te zanima
odeca reciklaza

Kozmetički proizvodi

Pokušajte da se odlučite za zelene proizvode. Kupite bambusovu četkicu za zube, a ostale kozmetičke proizvode kao što su sapuni i šamponi nabavite u Lush prodavnicama koje imaju veliki broj sjajnih kozmetičkih proizvoda koje možete kupiti a koji se prave od prirodnih sastojaka i pakuju se u ambalaže od recikliranog papira. Ovakvi proizvodi su takođe savršeni pokloni za vaše prijatelje koje želite ekološki osvijestiti.

Uključite se i preuzmite odgovornost

Pogledajte da li postoji neka lokalna organizacija u koju se možete priključiti u vašoj školi, na fakultetu ili u gradu. Neka borba protiv klimatskih promjena bude jedna od vaših glavnih vanškolskih aktivnosti. Ne samo da će ovo dobro izgledati u vašem CV-u, već će se vjerovatno i vaši roditelji i prijatelji rado uključiti.

recikliraj otpadRazgovarajte sa porodicom i prijateljima

Najvažnija stvar koju možete da uradite je da obrazujete svoju porodicu i prijatelje. Budite oprezni da se vaši prijedlozi ne pretvore u prigovore roditeljima. Pokušajte na interesantan način da im približite reciklažu i održivi razvoj. Izaberite dokumentarac o smeću kao što je “The true cost” ili “The Minimalist” ili “The clean bin project”.

Uvijek budite ljubazni, ali uvijek i svima recite kako se osjećate i zašto se tako osjećate povodom skupljanja otpada. Oni to mogu ili ne moraju prihvatiti, ali je važno pokušati razgovarati s njima. I vaši roditelji i vaši prijatelji žele da provode vrijeme sa vama. Oni žele da budu dio vašeg života.

Podijelite sa njima informacije o tome kako se prave kozmetički proizodi kod kuće, i pokušajte da izračunate koliko vaša porodice mjesečno troši novca na higijenske proizvode. Razmislite o tome koliko se novca može zaraditi recikliranjem. Ukoliko znate šta ljude u vašoj okolini motiviše, probajte da im približite održive koncepte na neki njihov način i vidjećete da je sve moguće, samo ako je vama dovoljno stalo.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh