Uživajte u blagodetima cvijeća u svakoj prostoriji svoga doma

Avatar photo

Baš kao i velike, lisnate biljke, naučno je dokazano da cvijeće ima niz zdravstvenih koristi. Ne samo da mogu pomoći u jačanju kognitivnih funkcija i kreativnosti, već i čine ljude srećnima. Sa više od 400.000 vrsta cvijeća širom svijeta, izbor savršenih cvjetova za vaš dom može biti težak zadatak.

Evo nekih od najboljih opcija za svaku sobu u vašoj kući – pa čak i za vašu kancelariju. Ukoliko kupujete poklon za Dan zaljubljenih u zadnji tren, ove preporuke će vam sigurno biti od koristi.

Dnevna soba: tulipani

Tulipani su povezani sa različitim značenjima, u zavisnosti od boje. Crvena predstavlja strast i savršenu ljubav, ljubičasta je često povezana sa plemstvom, obiljem i prosperitetom, roza označava ljubav. Savršeno mjesto za sva ta značenja? Dnevni boravak.

Spavaća soba: ruže

Iako je cvijeće svakako povezano sa romantikom, nijedan drugi cvijet ne govori jezik ljubavi baš kao ruža. Od Šekspirovih predstava do svake marketinške kampanje za Dan zaljubljenih, nemoguće ih je izbjeći.

Toalet: lavanda

Sa rastućom popularnošću eteričnih ulja, potražnja za lavandom takođe raste. Ona se često flašira u ćilibaru ili osuši i obloži u svilene jastuke za oči. Ipak, tek miris svježeg cvijeća lavande umiruje i potiče opuštanje i zdrav san.

Kuhinja: karanfili

Žilav i šareni cvijet je vaš najbolji izbor ukoliko želite cvijet koji će vam dugo trajati. Budući da su promjene u temperaturi i vlazi u kuhinji uobičajene i toliko cvjetanja su osjetljive na oba, buket karanfila je odlična opcija za vaš prostor za kuhanje.

Trpezarija: miješani buket

Baš kao što svaka velika večera bude mješavina prijatelja, saradnika, porodice i poznanika, vaše cvijeće u trpezariji bi trebalo da bude mješavina raznih lijepih sorti. Na kraju krajeva, ako razgovor zastane, nema ništa više osvježavajuće i neutralno da se spomene od cvijeća.

Možda te zanima

Kancelarija: anturijum

Treba da donosite svježe cvijeće u kancelariju svake sedmice kako bi vam njegove boje podigle moral tokom onih loših dana i manje uspješnih sedmica. Cvijeće čak može da poveća produktivnost.

Gostinjska soba: ljutići

Visoko konusni listovi i luksuzne svijeće definitivno mogu odraditi svoj dio posla u zagrijavanju gostinjske sobe. Ali, ako želite da se vaši prijatelji i porodica osjećaju još više dobrodošli, svježe cvijeće je odlična ideja, a pogotovo ljutići.

A sada, pravac pijaca ili cvjećara i obradujte sebe i svoje najmilije lijepim buketom cvijeća.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh