ULTIMATIVNI vodič za prevazilaženje stresnih situacija

Avatar photo
stresa

Moramo priznati da je stres postao sastavni dio našeg života. On je posljedica mnogo čega. Jedna od stvari je, na primjer, previše obaveza u previše kratkom vremenskom roku. Ako vam to zadaje probleme, rješenje od stresa je jednostavnije nego što mislite. Recite NE. Recite NE svemu onome što vam ne pričinjava zadovoljstvo, recite NE onome što znate da ne možete stići, recite NE ljudima kojima ne želite reći DA…

Zašto reći NE?

Činjenica je da ne možemo produžiti dan, a ni ubrzati svoje sposobnosti do prevelike mjere. Ne osvrćite se na druge i na njihove sposobnosti. Samo vi možete znati šta je previše za vas.  Možda vam sljedeće stavke pomognu da to shvatite.

 • Reći NE nije sebičnost. To samo znači da poštujete svoje trenutne obaveze i obezbjeđujete kvalitetno vrijeme za njihovo sprovođenje.
 • Reći NE dopušta vam da isprobate nove stvari. To ako ste vi uvijek bili ti koji organizuju druženja, ne znači da to zauvijek treba da ostanete. Ako ne kažete NE, nećete imati vremena za druge aktivnosti i interesovanja.
 • Uvijek govoriti DA nije zdravo. Ukoliko vam je raspored prebukiran, i to stvarima koje vas ne čine srećnima, bićete napeti i nevozni. To i te kako utiče na vaše zdravstveno stanje.

Kada reći NE?

Ponekad je teško odrediti koje akivnosti zaslužuju vaše vrijeme i pažnju, a koje ne. Kako bi sebi olakšali ovaj izbor, korstite se strategijom navedenom u nastavku teksta.

 • Fokusirajte se na najvažnije. Pregledajte trenutne obaveze i prioritete prije nego što preuzmete nove. Zapitajte se da li vam je nova obaveza važna i šta će vam ona donijeti. Ako se radi o nečemu za šta vjerujete da imate energije, onda to i uradite, zašto da ne. Sa druge strane, ako sumnjate da ćete to moći napraviti, napravite pauzu.
 •  Izmjerite od-da-do-stresa odnos. Razmislite da li aktivnost o kojoj razmišljate sa sobom nosi kratkotrajne ili dugotrajne obaveze? Nemojte reći DA ako to podrazumijeva dane, pa čak i mjesece dodatnog stresa.
 • Ne činite stvari iz sažaljenja. Nemojte pristajati na zahtjeve koje biste radije odbacili samo zbog drugih i njihovih osjećanja povodom toga.
 • Prespavajte. Ako vam prethodne stavke nisu pomogle da svatite da li nešto treba da prihvatite ili ne, ne žurite sa odgovorom. Znate kako kažu: „Jutro je pametnije od večeri“. Dozvolite sebi nekoliko sati za donošenje odluke.

stres

Kako reći NE?

Ne. Izgovorite to naglas. Vidite kako je jednostavno reći jednu malu riječ koja može vaš život učiniti jednostavnijim i mirnijim. Evo nekoliko stvari koje morate imati na umu kada govorite NE:

 • Riječ NE ima moć. Nemojte se bojati koristiti je. Budite oprezni u korištenju zamršenih fraza kao što su „Nisam siguran/a“ ili „Mislim da ne mogu“. To se vrlo lako može protumačiti kao da ćete se predomisliti i reći DA nakon nekog vremena ili nakon par riječi nagovaranja.
 • Budite kratki i jasni. Navedite razloge zbog kojih nešto odbijate, ali zadržite se na tome. Ne idite preduboko u objašnjavanje ili pravdanje, vaš izbor i vaše mogućnosti su isključivo vaša stvar.
 • Budite iskreni. Nemojte izmišljati nepostojeće obaveze da biste nešto izbjegli. Istina je uvijek najbolji način odbijanja prijatelja, člana porodice ili saradnika.
 • Budite spremni na ponavljanje. Možda ćete morati odbiti zahtjev nekoliko puta prije nego što druga osoba prihvati NE kao vaš odgovor. Kada se to dogodi, sjetite se zašto ste nešto odbili i prvi put, te ostanite dosljedni svojoj odluci.

Reći NE neće biti lako i jednostavno, posebno ako važite za osobu koja je uvijek tu za sve. Zato morate što prije shvatiti zašto je važno odbiti nešto. To će učiniti vaš život jednostavnijim.

Ako ste od onih koji svoj radni dan isplaniraju u detalje i kada se desi da ne ide baš sve onako kako ste zamislili, upadate u stresne situacije i stanja.

ZdraviJa vam zato donosi rješenja koja bi trebalo da vam olakšaju svakodnevnu organizaciju vremena, kako ne biste iznova upadali u zamku stresa.

Odredite prioritete

Sa dva poslovna izveštaja koja treba da pošaljete, projektom na kojem već neko vrijeme radite i treba konačno da ga završite. Rođendanskom zabavom iznenađenja za vašeg prijatelja, vaša lista zadataka je beskrajna – a takođe i strah koji osjećate kada razmišljate o tome kako da završite sve obaveze.

Iako ne možete predvidjeti svaki aspekt svog života, možete naučiti da ih planski rješavate tako što ćete odrediti prioritete. Rješavajte zadatke po urgentnosti i rasporedite realno svoje obaveze. Samo tako ćete i napredovati u izvršenju obaveza što će vam sigurno smanjiti stres tokom rada.

Odredite vrijeme za hobije

Nema boljeg načina da prevaziđete stresne situacije od aktivnosti i hobija u kojima istinski uživate. Bez obzira kakav je hobi u pitanju, odluka da napravite pauzu od svog haotičnog rasporeda može biti upravo ono što vam treba da se napunite pozitivnom energijom i odmorite.

stres sreća zdravlje

Izbjegavajte samokrivicu

Među mnogim pozitivnim stvarima koje radite u svom životu, način na koji se odnosite prema sebi svakako bi trebao biti jedan od tih pozitivnih primjera. Ponekad to nije tako.

Ponekad se krivite što ste bili u žurbi i zaboravili ručak, ili ste možda zaboravili da napunite telefon koji vam se ugasio baš u onom momentu kada ste slali bitan e-mail. Bez obzira na to, vaša prva reakcija ne bi trebala biti da krivite sami sebe, nego da se jednostavno pomirite da se to svakome može desiti.

Na kraju krajeva, kriviti sebe zbog malih grešaka nije zdravo, a vaša nesposobnost ispunjavanja savršenstva je samo dokaz da ste čovjek.

Budite fleksibilni

Ključno je prepoznati da reakcija na svakodnevne stresne situacije može biti zbog vaše želje da imate kontrolu nad svakom situacijom. U tom slučaju je potrebno da pronađete kompromis.

Desila vam se situacija da se klima pokvarila baš kada ste radili od kuće? Nema veze, eto odlične prilike da odete do novog kul kafića koji se nedavno otvorio u vašem naselju, dok majstor popravi klimu. Bitno je da naučite da se prilagođavate nepredvidivim i neplaniranim situacijama, jer ćete samo tako uspješno obaviti sve svoje dnevne obaveze.

Potražite utjehu kod svojih voljenih

Kada prolazimo kroz teške periode često mislimo da smo sami te da nemamo nikoga ko je tu za nas. Međutim, varate se. Dozvolite svojim prijateljima, porodici da budu tu za vas. Nemojte se skrivati u sobi i bježati od realnosti. Dozvolite dragim ljudima da vam pomognu, da vas nasmiju, te da budu tu za vas, jer sigurno vas mnogo vole.

Kada ste u nekoj nedoumici, pozovite mamu ili bilo koga drugog ko vam je blizak i drag. Samo voljenima se iskreno možete požaliti ako vam je nešto krenulo naopako. Oni će vam dati iskren savjet, utješiti vas i bez osuđivanja razumjeti vaše muke. Poslije tako oslobađajućeg razgovora sigurno je da ćete se osjećati bolje.

Kako stres utiče na naše tijelo?

Kada razmišljate o stresnim situacijama, uobičajeno je fokusirati se na mentalne aspekte i na to kako oni utiču na naš mozak. Znamo da stres može poremetiti srčani ritam i uznemiriti naš stomak, ali on takođe može uticati na naše tijelo i to na mnogo drugih načina.

Iscrpljuje čitavo naše tijelo

Opterećen mozak će vas vjerovatno držati budnim noću jer neprestano razmatra iste misli. Sva ta razmišljanja mogu otežati mirno spavanje.

persen forte spavati spavanje odmor

Kako biste imali miran san, preporučujemo vam da uzmete tradicionalni biljni lijek PERSEN. Sadrži ekstrakte biljaka koje se od davnina tradicionalno upotrebljavaju za uklanjanje simptoma stresa:

 • Valeriana officinalise (odoljenov korijen)
 • Melissa officinalis (matičnjakov list)
 • Mentha piperita (list paprene metvice)

Ekstrakti ovih biljaka u kombinaciji uklanjaju sve navedene simptome stresa i na taj način mogu spriječiti razvoj hroničnih bolesti.

PERSEN®:

 • Aktivne tvari u ekstraktu korijena odoljena (valerijana) imaju sedativni učinak i poboljšavaju kvalitet i trajanje sna.
 • Aktivne tvari lista matičnjaka (melisa) imaju sedativni i karminativni učinak (djeluje protiv nadutosti) i tradicionalno se koriste u biljnim pripravcima koji se primjenjuju za smirenje i kod nesanice.
 • Aktivne tvari lista paprene metvice djeluju spazmolitički na glatke mišiće probave te imaju koleretički (pospješuju izlučivanje žuči pojačanjem funkcije jetre) i karminativni učinak.
 • List paprene metvice tradicionalno se koristi zajedno s korijenom odoljena u biljnim pripravcima koji se primjenjuje za smirenje.

Istovremena primjena odoljena (valerijana), matičnjaka (melise) i paprene metvice (mente) temelji se na dugotrajnoj primjeni. Učinci odoljena (valerijana), matičnjaka (melisa) i paprene metvice (menta) se dopunjuju.

Ova kombinacija biljaka djeluje blago smirujuće te se kao takva tradicionalno koristi za smirenje i ublažavanje znakova blage i prolazne nervoze uzrokovane stresom (kao dnevni sedativ kod psihičke napetosti i nemira) i/ili kao pomoć kod prolazne nesanice.

Ako se tokom dvije sedmice primjene Persen tableta zdravstveno stanje ne poboljša ili se pogorša, potrebno je posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ako ne spavate dovoljno, to takođe znači da ćete se više osjećati raspoloženi da preskočite svoj trening, posebno ako imate mnogo obaveza. Ipak, ovo je vrijeme kada vaše vježbanje može biti stvarno korisno! Trening može doprinijeti oslobađanju od stresa i pomoći vam da se osjećate energičnije.

stres

Stres može dovesti do povećanja tjelesne težine

Uzimanje hrane i njeno komforno konzumiranje može se aktivirati stresom, pa ako ste od onih koje emocije i umor navode na jelo, to može biti problem. Kada ste umorni, takođe ćete vjerovatno učiniti gore izbore po pitanju hrane, često se oslanjajući na brzu hranu jer ste umorni i ne želite gubiti vrijeme ni na šta.

Dodajte ovoj jednačini činjenicu da kortizol (stresni hormon) može dovesti do usporavanja metabolizma i dobijate recept za povećanje tjelesne težine.

Stres izaziva štetu na našoj koži i kosi

Zahvaljujući porastu androgena (hormon koji se nalazi kod muškaraca i žena), tokom stresnih situacija ćete možda biti skloniji aknama, a takođe postoji mogućnost da će vam opadati i više kose nego obično.

Stres takođe može oslabiti vaš imunološki sistem, izazivajući druge kožne probleme kojima smo skloni (kao što su rozacea, ekcem ili psorijaza). Nažalost, oslabljeni imuni sistem takođe može značiti da je potrebno više vremena za uklanjanje problema. Znamo da može biti teško, ali pokušajte obratiti pažnju na svoju ishranu. Dodajte svojim obrocima namirnice koje su dobre za vaš imunološki sistem kako bi bili manje podložni infekcijama i bolestima.

Ostavlja osjećaje bola i tromosti

Možda niste shvatili da stres može uticati na vaše mišiće i izazvati njihovu osjetljivost. Ovo se dešava jer se povećava vaš krvni pritisak i ubrzavaju srčane frekvencije, što može učiniti da se mišići zategnu i upale, a vaše tijelo postane napeto na duži period. Masaža ili dobro istezanje mogu vam pomoći u savladavanju ovakve napetosti mišića!

masaža stres

Iako je stres dio naših života, važno je znati da dugotrajni stres može dovesti do neželjenih efekata kao što su ovi koje smo prethodno naveli. ZdraviJa je veliki pobornik parole: Vježbanjem protiv stresa, kao i fokusa na ono što traže naše tijelo i um. Ponekad vam je potrebna pauza, ponekad ćete možda morati da pogledate šta uzrokuje stres u vašem životu i da vidite šta možete učiniti kako biste ga smanjili.

Čuvajte se, dragi naši Zdraviji! Ništa nije vrijedno vašeg zdravlja!

Kako da izbjegnete stres tokom velikih životnih promjena

Bilo da prolazite kroz težak raskid, gubitak posla, porodičnu svađu, ponavljanje školske godine ili bilo kakav veliki problem, ne smijete dozvoliti da vas stres i depresija progutaju. Imajući u vidu koliko je teško ostati pozitivan tokom velikih, životnih promjena, ZdraviJa je odlučila da sa vama podijeli nekoliko savjeta kako ostati pozitivan i nastaviti dalje!

Niste izgubili svoj identitet

Osjećate da ste izgubili sebe, da ne možete biti ista osoba bez svog posla, fakulteta ili partnera? Varate se. Vaš identitet se ne gubi sa nestankom važnih osobina ili osoba. Ako ste čitav život bili profesionalni sportista, te zbog povrede više ne možete da trenirate, to ne znači da sa zanimanjem odlazi i vaš identitet.

Svakako, ovakve promjene su izuzetno teške, te zahtijevaju dosta vremena i rada da bi se prevazišle. Međutim, za sve postoji rješenje. Prvo prestanite razmišljati o prošlosti ili „šta bi bilo kad bi bilo”, već se suočite sa realnošću. Pitajte sebe „šta bih sada mogao/la uraditi da se osjećam bolje?”, fokusirajte se na sadašnji trenutak, te pronađite sebe.

Prihvatite svoj problem

Ako bježite od problema, budite sigurni da će vas problem kad-tad stići. Zato nemojte bježati već se suočite sa problemom. U slučaju da prolazite kroz gubitak, raskid ili bilo kakvu tugu, dozvolite sebi da budete tužni. Ostanite koji dan u kući, isplačite se, gledajte svoju omiljenu seriju, čitajte knjigu ili jednostavno prespavajte. Što prije prihvatite problem, prije ćete ga i prevazići. Nemojte razmišljati zašto su se određene situacije desile, već prihvatite činjenicu da su se desile s razlogom te da je vrijeme da nastavite dalje. Kada budete spremni da to shvatate, bićete spremni i da okrenete novi list.

Promjena se desila s razlogom

Kao što je već pomenuto iznad, sve se dešava sa razlogom. Iako mislite da je nemoguće da se tuga dešava s razlogom, vjerujte nam, varate se.

Nažalost, velike životne lekcije naučimo težim putem. Nekada nas život sprema i jača za buduće, veće situacije i probleme. Takođe, uvijek postoji razlog zašto se neka situacija dešava, iako nam treba dosta vremena da kažemo „ahaa, zato se to desilo”. Svakako ne gubite nadu, te ne padajte u depresiju jer će se uskoro sve kockice složiti. Razmislite koje su to pozitivne strane vaših problema, koje lekcije možete naučiti, te kako možete promijeniti sadašnju situaciju. Zapamtite, kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

stres

Budite zahvalni i strpljivi

Uzećemo za primjer da ste dobili otkaz na poslu koji ste baš voljeli. Nekoliko dana ćete možda provesti umotani u deku, sa porodičnim sladoledom u ruci. Međutim i na takve dane treba da se stavi tačka. Naravno, nije lako pronaći novi posao, ostati pozitivan, te skočiti na noge ponovo. Mada, nije ni nemoguće.

Samo razmislite koliko ljudi je u težoj situaciji nego vi, koliko ljudi nema krov nad glavom ili hljeb u ruci. Zahvalite se što ste sposobni da radite, da budete srećni, da budete tužni, te budite zahvalni što ste uopšte imali posao. Na taj način ćete shvatiti da vaša situacija i nije toliko teška, iako se u tom trenutku čini strašnom. Ustanite puni energije, zahvalite se na stvarima koje imate, te krenite u potragu za novim idejama i poslovima!

Možda te zanima
slusanje muzike benefiti

Okružite se lavandom

Lavanda je biljka čiji miris djeluje smirujuće, pa se savjetuje stavljanje ovog cvijeta u naše životno okruženje, posebno u spavaću sobu. Pomenuta biljka ima specifičan miris koji djeluje na ljudski organizam tako što smanjuje otkucaje srca i krvni pritisak, pa nas zbog toga vrlo brzo može i uspavati.

Uskočite u kadu

Napunite kadu toplom vodom, dodajte aromatična ulja, a kupatilo ukrasite svijećama. Opustite se u toploj kupki dok slušate relaksirajuću instrumental muziku. Samo pola sata ovakvog odmora može vam pomoći da se riješite stresa i opustite na najbolji mogući način.

Izmasirajte tjeme

Ako ste od onih koji se rado opuste u frizerskom salonu, onda je ovaj savjet definitivno za vas. Naime, masiranje glave može vas opustiti veoma brzo, te pomoći da se relaksirate i mislima odlutate na nekoliko minuta. Važno je napomenuti da masiranjem tjemena podstičete rad prirodnih ulja koji poboljšavaju rast i kvalitet vaše kose.

Skuhajte čaj od kamilice

Razna istraživanja su dokazala da biljka kamilica djeluje smirujuće na ljudski organizam, te je zbog njenih dejstava porede sa raznim sedativima kao što je Valium. Skuhajte šoljicu čaja od kamilice i opustite se uz ovaj jednostavni, a čarobni napitak. Takođe, pomenuti čaj je veoma dobar za smirivanje žgaravice i bola u stomaku.

Otiđite u saunu

Odlazak u saunu, čak i na par minuta, može vas opustiti i pomoći da razbistrite svoje misli. Važno je napomenuti da topli vazduh iz saune djeluje i na raspoloženje, te ćete iz saune  uvijek izaći nasmijani i raspoloženi. Međutim, to nije sve, u slučaju da želite da izgubite na kilaži ili se očistite od toksina, sauna je pravo mjesto za vas.

sauna

Stres dovodi do većeg rizika od autoimunih bolesti?

Jedna novija studija je pokazala da su osobe sa poremećajima uzrokovanim stresom bile za čak 46 odsto podobnije da u nekom momentu razviju autoimunu bolest.

Istraživači su sakupili mnogo novih informacija o vezi između poremećaja uzrokovanih stresom i autoimunih bolesti. Studija švedskog Instituta Karolinska i Univerziteta u Islandu otkrila je da PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) i drugi poremećaji vezani za stres mogu dovesti do veće šanse za dobijanje autoimune bolesti.

Autoimune bolesti su poremećaji koji nastaju kao posljedica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene. Najkraće rečeno, radi se o bolestima kod kojih organizam napada sopstvene ćelije. One se mogu pojaviti u rasponu od lakih alergijskih do teških imunoloških bolesti, različitih imunoloških deficijencija i tumora.

Drugi istraživači pronašli su slične rezultate, ali je većina istraživanja ograničena na PTSP koji je vezan za vojnu službu. Za ovu studiju, tokom deset godina, istraživači su ispitali više od 100.000 ljudi sa stresnim poremećajima, njihovu braću i sestre, kao i preko milion drugih ljudi koji nemaju PTSP.

Rezultati su jasno pokazali da ljudi sa poremećajima koje izaziva stres imaju 46% veću vjerovatnoću da dobiju autoimunu bolest. Pored toga, šansa za razvoj tri ili više autoimunih bolesti bila je više nego dvostruko veća za one sa PTSP.

Autoimune bolesti dovode do stanja da imuni sistem tijela cilja na zdrave ćelije, što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Bitno je napomenuti i da su neke od najčešćih autoimunih bolesti reumatoidni artritis, lupus, ulcerativni kolitis i Crohn-ova bolest, celiakija, multipla skleroza, dijabetes tipa 1 i brojna druga stanja koja u potpunosti mijenjaju svakodnevicu i zahtijevaju ozbiljno liječenje. Ova studija je još jedna napomena na to kakav uticaj stres može imati u svim oblastima života i koliko je za sva stanja koja uzrokuju stres neophodan odgovarajući tretman.

Kako disanjem prevazići stresne situacije?

Veza između disanja, tijela i misli je duboka i ta tri faktora međusobno utiču jedan na drugi. Kada se nađemo u stresnoj situaciji potrebno je da, umjesto plitkog disanja, kontrolisano krenemo da dišemo duboko, kako bismo usporili rad srca i smirili se.

Međutim, postoje trenuci kada se ne isplati upravljati dahom i onda kada to može donijeti pozitivan pomak.

I te kako se isplati upravljati dahom onda kada smo u stresnoj situaciji, a nismo u životnoj opasnosti. U stresnoj situaciji dah postaje plitak i brz i upravo zato je korisno naučiti disati opušteno u stresnim situacijama.

Disanje je npr, jako bitno i kod porodilja jer, pomoću kontrolisanog disanja žena mnogo lakše podnosi bol trudova.

disanje stres

Kako disati u stresnim situacijama?

Disanje treba probuditi i usporiti. Pazite da disanje dolazi iz stomaka, a ne iz pluća bez pomicanja stomaka, odnosno dijafragme. Osjetićete da vam srce jako lupa (i to je od stresa), ali nastavite li neko vrijeme disati duboko i polako, stres će se ublažiti, vjerovatno i nestati. Zamijeniće ga opušteno stanje, a sve to zbog kontrolisanog disanja koje nas opušta.

Pravilno disanje

Tempo disanja zavisi od situacije u kojoj se nalazimo. Na primjer, kada moramo brzo da reagujemo dišemo na jedan, dok kada se opuštamo i razmišljamo o nečemu, dišemo na drugačiji način.

Ta povezanost disanja i aktivnosti ugrađena je u nas i ne treba joj posvećivati previše pažnje. Ipak, korisno je aktivno upravljati disanjem kod stresa na način na koji smo opisali gore.

Savjet: Kada se opuštate izdah bi trebao trajati barem onoliko koliko traje udah, a poželjno je i da traje dvostruko duže.

Uz ove savjete i upornu vježbu i meditaciju, sigurni smo da ćete uspješno naći način da se izborite sa svakodnevnim stresnim situacijama, bilo na poslu, fakultetu ili kod kuće.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh