Više načina kako jesti zeleno povrće

Avatar photo

Zeleno lisnato povrće je poznato kao veoma zdravo i bogato nutritivima. Iako smo svjesni da zeleno povrće ima brojne povoljne uticaje na naše zdravlje, ponekad ih zaboravljamo uvrstiti u svakodnevnu prehranu, ili jednostvno ne znamo kako.

U nastavku donosimo ideje kako zeleno povrće dodati u svakodnevnu prehranu, pa čak i onda kada vam nedostaje inspiracije.

Green Smoothies

U smoothie-je možete ubaciti sve što vam padne na pamet, pa tako i zeleno lisnato povrće. Špinat i kelj odlično se slažu s voćem i u toj kombinaciji njihov okus nećete ni primijetiti. Dodatni je bonus što u mješavini sa voćem, zeleno povrće omogućava organizmu da bolje iskoristi nutritive iz voćki, te ravnomjerno apsorbira šećer iz njih. Za jednostavno korištenje, zeleno povrće možete i smrznuti i samo ubaciti u blender kada pravite smoothie.

Dodajte zeleno povrće u svoje uobičajene obroke

Ovaj korak lakši je nego što se čini. Ako ste navikli praviti jela sa tjesteninom, u njih samo ubacite malo zelenila, lagano poprženog na ulju jer vitamini u zelenom povrću lakše ulaze u organizam uz pomoć zdravih masti. Zeleni pesto jedno je od brzih i jednostavnih rješenja koje će se lako uklopiti u vašu svakodnevicu.

Salate

Možda te zanima
prevencija karcinoma

Salate su vjerovatno prva asocijacija na zeleno lisnato povrće, no vjerujte da tu ne staju sve mogućnosti ovog obroka. Naime, salate nisu jelo samo za one na dijeti, već mogu biti kompletan, hranljiv i zasitan ručak stavite li u njega odgovarajuće sastojke. Uz povrće po želji, dodajte i avokado za zdrave masti, grilovanu piletinu za proteine i kinoju kao dodatno pojačanje koje će vas držati sitima. Za lakši transport jela, na primjer na posao, možete napraviti i “wrap”, odnosno sve sastojke zamotati u tortilju.

Suplementi

Osim smoothija, salata i svakodnevnih jela, dnevnu dozu zelenog povrća možete dobiti i u obliku raznih prahova. U zadnje vrijeme na tržištu su se pojavile brojne varijante, od konopljinog praha do spiruline i klorele. Odlučite se za organsku i kvalitetnu varijantu za najbolje rezultate, a pakovanje će vam trajati dugo jer vam je za jednu porciju dovoljna mala količina praha. Dodajte ga u smoothie-je ili pomiješajte sa vodom, ili stavite u jela kao što su supe, humus, dresing za salatu, ali i razne pečene slastice. Istražite mogućnosti i sigurno ćete naći nešto što vam odgovara.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh