Vježbe koje pomažu da manje mrzite uske farmerke

Avatar photo

Svi smo imali onaj trenutak kada si na pola puta da staneš u farmerke a i sama znaš da to neće proći bez epske borbe. Takođe je razočaravajući trenutak kada uspijete da ih zakopčate, ali hodanje djeluje kao mučenje, a o sjedenju ne smijete ni pomisliti.

Najbolja stvar koju trebate uraditi sljedeći put kada se ovo desi: Skinite te preuske pantalone i obucite nešto udobnije! Život je prekratak, djevojke i momci. Ipak, u ovakvu situaciju nikada nećete doći ako redovno vježbate i ispravno se hranite. Ukoliko ste neodgovorni prema svom tijelu, višak masnih naslaga i preuske farmerke su neizbježni. Srećom, pravi potezi mogu olakšati povratak u fazu kada ste lako zakopčavali pantalone i osjećali se dobro.

ZdraviJa je za vas pitala fitness stručnjake da nam odaju tajnu, koje su to vježbe najbolje za rješavanje ovog problema. Odradite sekvencu redom, 2 do 3 puta nedeljno u toku vašeg redovnog treninga i primijetićete uže i zategnutije noge, čvršću zadnjicu i laskave trbušnjake u roku od tri nedelje.

Čarolija postoji, a upravo ove vježbe su joj izuzetno bliske.

SQUAT JUMPS

Zašto su dospjeli na našu listu: Ova vježba cilja svaki mišić u donjem dijelu tijela, uključujući gluteus, butine i listove. Takođe obnavlja metabolizam i gori kalorije. (Ako upravo počinjete, preskočite skokove i prvo par dana redovno radite čučnjeve)

Kako se rade: Stojte na nogama raširenim u ravnini kukova. Spustite se u čučanj, držite svoju težinu u petama, koljena iza prstiju i leđa ispravljena. Pauzirajte kratko, a zatim skočite i potpuno raširite noge. Doskočite ravnomjerno na oba stopala i vratite težinu natrag u pete te se odmah spustite u sljedeći čučanj. Počnite sa malim skokovima i polako povećajte visinu kada ojačate mišiće. Uradite 10 do 15 ponavljanja.

STEP-UPS

Zašto su dospjeli na našu listu: Najviše ćete osjećati napredak u vašem kvadricepsu, ali ova vježba takođe zaokružuje i zadnjicu. Za povećanje intenziteta vježbe povećajte visinu koraka, količinu težine ili oboje. Da biste olakšali, smanjite visinu koraka ili izostavite težinu ruku.

Možda te zanima
Sarah Jessica Parker

Kako se rade: Počnite četvoronoške, sa zglobovima ispod ramena i koljenima ispod kukova. Napravite korak unazad, a onda i drugi, i ostanite u plunk položaju. Pritišćite tlo prstima, uključite butine i gluteus, držeći tijelo sve vrijeme u ravnoj liniji (bez dizanja kukova). Podignite jednu ruku i dodirnite suprotno rame, a zatim je vratite na pod. Ponovite sa suprotnom rukom. Nastavite sa mijenjanjem ruku, pazite da uzdišete kroz nos i snažno izdišete kroz usta. Izvršite 15 ponavljanja.

Pored vježbanja svakako preporučujemo trčanje laganijim tempom na duže staze. Ovakva vrsta kardio treninga je izuzetno zahvalna kada su noge i kondicija u pitanju te će zasigurno ubrzati vaš put do željenog cilja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh