Uživajte u hajkingu i kada pada kiša

Avatar photo
hajking

Da li ste upoznati sa hajkingom? Nema veze i ako niste, jer ćete upravo saznati najbitnije stvari koje se tiču ove sjajne discipline pešačenja kroz prirodu. Jedna od zanimljivijih je činjenica da se hajkingom možete baviti i kad je sunčano i kad je kišovito vrijeme.

Ko kaže da je hajking rezervisan samo za sunčane i tople dane? Naprotiv, hajking po kiši može biti i te kako zabavan, a prije svega opuštajući. Iskoristite jedan od narednih kišnih dana te, sami ili u društvu, krenite u zanimljivu avanturu. Osim što ćete se opustiti, upoznaćete prirodu iz jednog drugačijeg ugla.

Znate li razliku šta je to hajking a šta trekking?

Obezbijedite sebi prikladnu odjeću i opremu

O kojoj god aktivnosti po kiši da se radi, kvalitetna oprema je nezaobilazna. To je važno prvenstveno kako biste sačuvali svoje zdravlje jer vlaga može izazvati brojne probleme ukoliko niste prikladno zaštićeni od nje. Pored zdravstvenih problema, pješačenje po kiši bez prikladne opreme i odjeće moglo bi stvarati razne poteškoće, te proći prilično neugodno.

Birajte materijale koji su otporni na vlagu te sprečavaju njeno upijanje, a samim tim štite i kožu od nje. To su uglavnom merino i/ili sintetički materijali. Osim da budu vodootporni, važno je da su i prozračni. Ukoliko nemate jaknu koja odgovara ovim karakteristikama, kao dobra zamjena može poslužiti i plastična kesa na kojoj ćete probušiti otvore za glavu i ruke.

Kada je riječ o obući, nepropustive čizme sa ljepljivim gumenim đonovima su pravi izbor za pješačenje po blatnjavim terenima. Osim čizama, čarape igraju veoma važnu ulogu. Potrebne su vam čarape napravljene od materijala koji štiti vaše noge od vlage, stoga pamuk nikako nije dobar izbor. Čarape prikladne za kišu pronaći ćete u svim bolje opremljenim prodavnicama sportske opreme.

hajkingUkoliko krenete u šetnju po strmim terenima obavezno ponesite i štapove koji će vam pomoći u kretanju po blatnjavim nepristupačnim stazama. Takođe, prilikom hajkinga po kiši, pomoći će vam i kačket koji će spriječiti slivanje kiše niz lice.

U torbi obavezno spakujte nekoliko kesa za smeće. One će vam pomoći da spakujete blatnjavu obuću i odjeću. Pored toga, uvijek uz sebe, ili u autu, nosite i suhi ručnik kako biste osušili ruke, lice ali i tijelo. Ne zaboravite takođe ponijeti i suhu odjeću i obuću kako biste se, čim završite sa hajkingom, presvukli.

Isplanirajte rutu kretanja

Planiranje rute kada je vrijeme ružno može vam značajno olakšati put. Na taj način vi se unaprijed pripremate za teren i sve moguće prepreke na koje možete naići. Razmislite o vremenu koje ćete provesti pješačeći i pažljivo odaberite svoje odredište. Odaberite stazu koja nije previše strma.

Možda te zanima
obrnuti plank vezba

Obavezno ponesite hranu i vodu

Hajking po kiši zahtijeva dodatne kalorije ali i češće grickanje. Izaberite grickalice bogate hranljivim materijama i kalorijama i one koje možete jesti i u putu, bez dodatnih zadržavanja. Najbolji izbor su granola, orašasti plodovi ili proteinske čokoladice.

Takođe, pobrinite se da pijete vodu. Lako je ne piti dovoljno vode kada ste njom okruženi, ali je važno ostati hidriran.

hajking kiša Pripremite dobro raspoložnje i vedar duh

Ponekad, loše vrijeme može negativno uticati na raspoloženje. Međutim, pješačenje na kiši može biti jednako zabavno, posebno ako ste usvojili sve prethodne savjete. Zadržite vedar duh i krenite u avanturu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh