Vodič: Ovo su najbolji adventi u Evropi

Avatar photo
adventi u evropi

Stiže decembar, a sa njim i praznična atmosfera, hladniji dani – i adventi! Postoji mnogo dobrih destinacija u Evropi za obilazak božićnih sajmova, pa vam donosimo kratki sažetak ponude, kako biste se lakše odlučili koji posetiti.

1. Beč, Austrija – Bečki božićni sajam na Rathausplatzu

bec bozicni sajam

Beč je domaćin jednom od najčuvenijih božićnih sajmova u Evropi. Smešten ispred gradske većnice, Rathausplatz postaje bajkovito mesto sa preko 150 štandova koji nude tradicionalne poslastice, rukotvorine i božićne ukrase. Ledena staza i čarobno osvetljena stabla dodatno upotpunjuju atmosferu.

Vreme održavanja: 10.11.2023 – 26.12.2023.

2. Keln, Nemačka – Kölner Weihnachtsmarkt

keln bozicni sajam

Kölner Weihnachtsmarkt je jedan od najstarijih božićnih sajmova u Nemačkoj. Ovaj prelepi sajam smešten je ispred Katedrale u Kölnu i nudi pregršt štandova sa tradicionalnim proizvodima, kao i klizalište. Srednjovekovna tržnica takođe pruža jedinstvenu atmosferu.

Vreme održavanja: 23.11.2023 – 23.12.2023.

3. Strasbourg, Francuska – Christkindelsmärik

strazbur advent

Strasbourg je domaćin najstarijem božićnom sajmu u Francuskoj. Sa svojim uskim ulicama i preko 300 štandova, Christkindelsmärik nudi posetiocima priliku da istraže jedinstvene rukotvorine, gastronomske specijalitete i uživaju u predivnoj atmosferi starog grada.

Vreme održavanja: 24.11.2023 – 24.12.2023.

4. Prag, Češka – Božićni sajam na Starom gradu

advent prag

Prag postaje bajkovit tokom praznične sezone, posebno na Starom gradu. Božićni sajam sa oko 150 štandova pruža posetiocima priliku da probaju tradicionalne češke poslastice, kupuju unikatne suvenire i uživaju u svetlosnim instalacijama.

Vreme održavanja: 2.12.2023 – 6.1.1024.

5. Zagreb, Hrvatska – Advent u Zagrebu

zagreb advent

Zagreb je proglašen nekoliko puta za najbolji advent u Evropi. Različite lokacije u gradu pretvaraju se u pravo čudo svetlosti, a brojni štandovi nude odličnu hranu, piće i suvenire. Posebno su popularni Ledena bajka i Zrinjevac, gde se posetitelji mogu klizati na klizalištu.

Vreme održavanja: 2.12.2023. – 7.1.2024

Možda te zanima
patagonia

6. Dresden, Nemačka – Dresdner Striezelmarkt

dresden advent bozic

Dresdner Striezelmarkt je jedan od najstarijih božićnih sajmova u Nemačkoj, sa tradicijom koja seže daleko u istoriju. Posetioci mogu uživati u predivno ukrašenom trgu, probati poznate drezdenske voćne kruhove i pronaći jedinstvene božićne poklone.

Vreme održavanja: 29.11.2023 – 24.12.2023.

7. Budimpešta, Mađarska – Advent na Vörösmarty trgu

budimpesta market bozic

Vörösmarty trg postaje središnje mesto božićne čarolije u Budimpešti. Okićen lučnim svetlima i ukrašen štandovima, trg nudi tradicionalne mađarske proizvode, koncerte i razne kulturne događaje tokom praznične sezone.

Vreme održavanja: 18.11.2023 – 31.12.2023.

Ovi božićni sajmovi predstavljaju samo mali dio onoga što Evropa nudi tokom adventa. Uživajte u posebnim trenucima, tradicionalnim poslasticama i jedinstvenim kupovinama dok istražujete ove predivne destinacije. Ne zaboravite proveriti tačne datume za svaku destinaciju kako biste isplanirali svoje putovanje tokom najlepšeg dela godine.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh